Μουσείο Τυπογραφείας

Το βάδισμα κάθε ανθρώπου μπορεί να αποτελέσει το password για τις συσκευές του

Κόσμος συμμετέχει στην Πεζοπορική εκδήλωση που  πραγματοποίησε ο ΣΚΑΙ σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπλιέων και τον Φυσιολατρικό Αθλητικό Ορειβατικό Σύνδεσμο με τίτλο " Περπατάμε και γνωρίζουμε τα ιστορικά μονοπάτια του Ναυπλίου", την Κυριακή 22 Μαρτίου 2015. Η πεζοπορία ξεκίνησε από τον φάρο του Ναυπλίου συνεχίστηκε στην περιοχή της Αρβανιτιάς και τον  γύρο κάτω από το Παλαμήδι και την Ακροναυπλία. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία εκτός από το περπάτημα στην όμορφη φύση του Ναυπλίου, να γνωρίσουν ιστορικές τοποθεσίες της πόλης μεταξύ του βράχου του Παλαμηδίου και της Ακροναυπλίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣΚάθε άνθρωπος έχει το δικό του ξεχωριστό τρόπο βαδίσματος, τόσο ιδιαίτερο που τελικά μπορεί μελλοντικά να παίξει το ρόλο κωδικού αναγνώρισης (password) για τις ηλεκτρονικές συσκευές που φέρει στο σώμα του, όπως τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smartphones), τα «έξυπνα» ρολόγια (smartwatches) ή οι καταγραφείς της φυσικής κατάστασής του (fitness trackers).

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Άαλτο στη Φιλανδία, με επικεφαλής τον Στέφαν Σιγκ, σύμφωνα με το “New Scientist”, ανέλυσαν το περπάτημα των ανθρώπων, χρησιμοποιώντας αισθητήρες προσαρμοσμένους σε διάφορα σημεία του σώματος. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας μια εξελιγμένη τεχνική κρυπτογράφησης, δημιούργησαν «αποτυπώματα» που αντιστοιχούν σε κάθε διαφορετικό άνθρωπο, ανάλογα με τον τρόπο που βαδίζει.

Τα αποτυπώματα αυτά μπορούν να «ζευγαρώσουν» δύο φορητές ή φορετές συσκευές. Αν οι δύο συσκευές καταγράψουν ένα «αποτύπωμα» βαδίσματος που είναι όμοιο, τότε πιστοποιούν ότι φοριούνται από τον ίδιο άνθρωπο. Έτσι αυτόματα μπορούν να επιτρέψουν την μεταξύ τους επικοινωνία, χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να πληκτρολογήσει κάποιο κωδικό ή να ξεκλειδώσει το «έξυπνο» κινητό του.

Οι ερευνητές ονόμασαν την πρωτοποριακή τεχνική τους BANDANA (Body Area Network Device-to-device Authentication using Natural gAit). Προς το παρόν πάντως, τα «αποτυπώματα» του βαδίσματος δεν είναι τόσο ασφαλή όσο τα δαχτυλικά αποτυπώματα ή η αναγνώριση της ίριδας του ματιού. Ο βαθμός αξιοπιστίας τους είναι περίπου ανάλογος με την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου ή φωνής.

Σύνδεσμος για την πρωτότυπη επιστημονική προδημοσίευση: https://arxiv.org/abs/1612.03472

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.