Μουσείο Τυπογραφείας

Το τρίτο ΑΕΙ

Το πόρισμά της ανακοίνωσε η Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας για την ανάπτυξη του ΤΕΙ Κρήτης και την εξέλιξή του στο τρίτο ΑΕΙ της Κρήτης. Μια εξέλιξη που γενικά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θετική υπό την προϋπόθεση ότι το ΤΕΙ θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις λειτουργίας ενός Πανεπιστημίου μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Στα συν θα πρέπει να καταγραφεί η λειτουργία ορισμένων Σχολών και Τμημάτων του υπό σύσταση ΑΕΙ. Για παράδειγμα η Σχολή Γεωπονίας και Τροφίμων έρχεται να “κουμπώσει” με τη δυναμική αγροτική παραγωγή και τον πολλά υποσχόμενο αγροδιατροφικό τομέα της Κρήτης. Αντίστοιχα η Σχολή Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας με έδρα τον Αγ. Νικόλαο προβλέπει Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού το οποίο “δένει” με τη “βαριά βιομηχανία” του νησιού.

Εξίσου σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η Σχολή Μουσικών Σπουδών ή Σχολή Καλών Τεχνών με έδρα στο Λασίθι, που θα συμβάλει στην ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος που υπάρχει και το οποίο παραμένει εν πολλοίς αναξιοποίητο.

Από την άλλη, λιγότερο στοχευμένη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η δημιουργία μιας ακόμα Πολυτεχνικής Σχολής δεδομένου ότι υπάρχουν ήδη 2 Πολυτεχνεία (ΕΜΠ και Πολυτεχνείο Κρήτης) και 5 Πολυτεχνικές Σχολές (Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Θράκης, Πατρών, Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας) στην Ελλάδα.

Μια Πολυτεχνική Σχολή που βεβαίως δεν αποτελεί απειλή για το Πολυτεχνείο Κρήτης (εκεί που κάποιοι βλέπουν ανταγωνιστές κάποιοι άλλοι βλέπουν συνεργάτες), ωστόσο, με εξαίρεση το Τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής δεν κομίζει κάτι διαφορετικό για την τοπική οικονομία και κοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση, η «πανεπιστημιοποίηση» του ΤΕΙ Κρήτης προοπτικά θα αυξήσει τη δυναμική της έρευνας και των ακαδημαϊκών σπουδών στο νησί με τα οφέλη να διαχέονται στην ευρύτερη κοινωνία.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.