Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Το θεόπνευστο συγγραφικό έργο του Μακαριστού Ιεράρχη Ειρηναίου Γ. Γαλανάκη, των χρόνων: 1937 – 2013» (μέρος Δ’)

Αγαπητοί αναγνώστες,
με το τρίτο (Γ’) μέρος της παρουσίασης των έργων του Μακαριστού Ιεράρχη μας Ειρ. Γ., που ξεκινήσαμε και που φιλοξενήθηκε στα έγκριτα “Χανιώτικα νέα” της 22/5, σελ. 27 (τα δύο προηγηθέντα στα φύλλα 8/5 σελ. 24 και 15/5 σελ. 22), γράφαμε, κλείνοντας, ότι οφείλουμε να συνεχίσουμε και με την παρουσίαση των περιοδικών εκδόσεων, που πραγματοποίησε ο ακαταπόνητος ιεράρχης Ειρ. Γ., καθ’ όλα τα έτη της Αρχιερατείας Του, θεοδηγούμενος! Θεωρούμε δε ότι είναι χρέος μας ιερό και έργο αξίας, η παρουσίαση των περιοδικών αυτών εκδόσεων, που επεχείρησε και συνέχιζε μια ζωή να εκδίδει· συνιστούν δε βήμα διδαχής και κείμενα θεοδηγούμενης πορείας, των αναγνωστών των!
Οταν ξεκίνησε η περιοδική έκδοση, της Ιεράς Επισκοπής Κισσάμου και Σελίνου “ΧΡΙΣΤΟΣ & ΚΟΣΜΟΣ”, τον Σεπτέμβριο του 1960, το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Επισκοπής Του, και όχι μόνο, κατενθουσιάστηκε και εκτίμησε σωστά το κάθε τεύχος, ως οδηγό της ορθής Χριστιανικής πορείας του!
Πρωτοσέλιδα στο πρώτο τεύχος, διαβάζουμε: «Ευχαριστούμεν πρώτα τον Θεόν που αξιώνει την θεόσωστον Επαρχία μας, την “ταπεινήν” Ιεράν Επισκοπήν Κισάμου και Σελίνου να αποκτήσει για πρώτη φορά στην ιστορίαν της το θρησκευτικόν της έντυπον, το περιοδικόν της. Επιθυμούμεν ίνα, μεταξύ άλλων, και διά του τρόπου τούτου δώσωμεν τροφήν πνευματικήν και ύδωρ ζων εκ της αθανάτου πηγής του Ευαγγελίου εις τα αγαπημένα πνευματικά τέκνα της Επαρχίας μας και εις πάντα άλλον που ζητά το φως, τη δύναμη και τον πολιτισμό του Σταυρού.
Η καρδιά του ανθρώπου είναι κανωμένη διά να διψά και να νοσταλγεί το μεγάλο, το τέλειον, το υψηλόν κι όποιος στερεί τη ζωή του από την τροφή αυτή πτωχαίνει την ύπαρξή του και την περιορίζει στη χαμηλή οντότητα του ζώου. Υστερα η ζωή θέλει κουράγιο. Ο μόχθος θέλει δύναμη, ο πόνος θέλει βάλσαμο, η χαρά θέλει σύμβουλο κι η μάχη της ζωής και της ψυχής μας θέλει στρατευμένες εφεδρείες ηθικών δυνάμεων. Ενα βιβλίο που θα ξεφυλλίσωμε, ένα έργο που θα διαβάσωμε, ένας λόγος, μια λέξη μόνο που μπορούμε να ιδούμε και ν’ ακούσωμε κάπου μπορεί να γίνει στύλος και φως για την ψυχή μας και να την κρατήσει σε μια δύσκολη στιγμή ή να την ανεβάσει σ’ ένα ψηλότερο σκαλί. Κι όποιος στυλώνει κι ανεβάζει την ψυχή του σίγουρα στυλώνει και ανεβάζει και την ίδια τη ζωή του.
Επροτιμήσαμε σ’ αυτό το έντυπο τον τίτλο “Χριστός και Κόσμος” για να υπενθυμίσωμεν μ’ αυτό σε όλους, Χριστιανούς και ειδωλολάτρες, τη μεγάλη αυτή αλήθεια ότι ο Χριστός είναι η μοναδική ελπίδα και ο μοναδικός πολιτισμός του κόσμου αυτού. Και θέλομε να το πούμε αυτό περισσότερον εις τους Χριστιανούς που από μια εσφαλμένη πολλές φορές αντίληψη και μεταφυσικότητα περιορίζουν τη χριστιανική λύτρωση και σωτηρία μόνο στη σφαίρα των ουρανίων πραγμάτων και στην πέραν του τάφου ζωή και αφήνουν την εγκόσμια ζωή και πραγματικότητα χωρίς τη λύτρωση αυτή.
Ο Χριστός είναι όχι μόνον ο Δημιουργός αλλά και ο Σωτήρας του κόσμου και είναι εγκληματικόν να αποκόπτωμεν τον κόσμον από το Χριστόν ή να απομακρύνωμεν τον Χριστόν από τον κόσμον. Ο Χριστιανισμός και σαν σκέψη και σαν ζωή πρέπει να εισδύσει βαθιά στην πραγματικότητα του κόσμου αυτού, να διαποτίσει τα ήθη και έθιμά μας, τους κοινωνικούς και πολιτικούς μας οργανισμούς και να δώσει άλλη μία φορά, όπως το έπραξε και στο παρελθόν, νέον αίμα και νέους χυμούς εις τον αναιμικόν πολιτισμόν (από απόψεως ιδίως ανθρωπιστικής) της εποχής μας. Το φως του ήλιου έρχεται βεβαίως από ψηλά κι έξω από τη γη μας. Κι όμως έρχεται κυρίως για να φωτίσει, να θερμάνει και να ζωογονήσει τη γη αυτή. Και το φως του Χριστού έρχεται βέβαια πάνω κι έξω από τον “κόσμο αυτό” μα έρχεται ακριβώς για να τον φωτίσει και να τον λυτρώσει.
Και νομίζομεν ότι η ωμή πραγματικότης της εποχής μας θέτει για όλους εκείνους που αποτελούν το Χριστιανικό κόσμο το εξής πρόβλημα και δίλημμα: Ο Χριστιανισμός είτε είναι μια αλήθεια που πρέπει να τη ζήσωμε με όλες της τις συνέπειες και σε όλες της τις εφαρμογές είτε είναι μια πλάνη που πρέπει να την πετάξωμε.
Η συναίσθησις λοιπόν της ευθύνης μας ως χριστιανών μέσα σ’ αυτό τον κόσμο θα αποτελεί πάντα την κεντρική γραμμή και τον βασικό σκοπό του εντύπου μας αυτού. Και θα προσπαθήσωμεν να εκφράζωμεν το νόημα των πραγμάτων αυτών απλά και κατανοητά. Όσοι παρηκολούθησαν την αρθρογραφίαν μας, επί δωδεκαετίας περίπου εις το περιοδικόν “Αναγέννησις” θα έχουν και τώρα την ευκαιρία να διαβάζουν τον αθάνατο Χριστιανικό λόγο μέσα σε απλά και ζωντανά λόγια που απευθύνονται στην αιώνια καρδιά του ανθρώπου και στα επίκαιρα προβλήματα της εποχής μας.
Ο ΚΙΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕΛΙΝΟΥ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ»

Με τη σωστή, περιεκτική, ορθόδοξη πορεία του, το π. “Χριστός & Κόσμος”, έφτασε, συν Θεώ, χωρίς προβλήματα, τα 45 χρόνια κυκλοφορίας του: (1960-2005). Συνεπλήρωσε 4.000 σελίδες 8ου σχ., όλες, πολύτιμα κείμενα για την ορθή πίστη μας! Απ’ αυτά οι 2.000 σελίδες είναι κείμενα Ειρηναίου του Αρχιερέως και οι άλλες 2.000, εκλεκτών συνεργατών του. Να σημειώσουμε επίσης ότι πολλά τεύχη του “Χριστός & Κόσμος”, είναι πολύτιμα αφιερώματα σε θέματα, όπως: “Στην ”ιδιωτική” επίσκεψη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου” (τ. 128/Μαΐου-Ιουνίου 2002), στα: “Αποχαιρετίσματα του Λαού μας, για τον Σεβ/το Ειρηναίο μας, που ‘ξορίζονταν στη Γερμανία” (τ. 127/1972, τ./ 128/1972 και τ. 129/1972), “Αφιέρωμα στα 30/χρονα των Οικοτροφείων της Ι.Μ.Κ.Σ.” (τ. 43-44/ Μαΐου-Αυγ. 1989), με προσωπική μας επιμέλεια (ιδέα). “Αφιέρωμα στα 30/χρονα της Αρχιερατείας Ειρ. Γ.” (τ. 34/Σεπτ.-Δεκ. 1987), κ.ά. πολλά και πολύτιμα.
…Και για σήμερα, θα κλείσουμε με το συγκινητικό κείμενο του αοίδιμου Ιεράρχη μας Ειρηναίου, που έχει τον τίτλο “Η Παρακαταθήκη μου”, και που το βρίσκουμε στη σελ. 209 του αφιερωματικού τόμου “ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ”, έκδοση της κ. Μαρίας Ανουσάκη-Πάλλιου (Αθήνα 2009, σχ. 8ο, σελ. 220) δ/ντριας της εφημ. “Χρονικά Κισάμου – Σελίνου”, μετά τον θάνατο της αδελφής της Φωτεινής.
Στον ως άνω τόμο, συνεργαστήκαμε κι εμείς, με αξέχαστα στιγμιότυπα της αλησμόνητης συνεργασίας μας για πενήντα χρόνια και πλέον, με τον Μακαριστό Ιεράρχη (ίδε σελ. 39, 44, 73, 91), καθώς και με το σύντομο “Βιογραφικό και την Εργογραφία του Τιμώμενου Ιεράρχη Ειρηναίου”(στις σελ. 213-220 και φωτ.).
Η Παρακαθήκη μου:
«Και τώρα που πλησιάζει ο καιρός της “εμής αναλύσεως” σας αφήνω την παρακαταθήκη μου παιδιά μου:
Κρατείστε την αγάπη στον Θεό και την αγάπη στον συνάνθρωπό μας που είναι οι βασικές εντολές του Ευαγγελίου.
Κρατείστε την παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και μεταδώστε την στα παιδιά και στα εγγόνια σας.
Μην επηρεάζεστε από την αθεΐα και την παραλυσία τη εποχής μας.
Να εκκλησιάζεστε τις Κυριακές, να κοινωνάτε των Αχράντων Μυστηρίων.
Να προσεύχεστε στο εικονοστάσι και το τραπέζι του σπιτιού σας.
Να μελετάτε τον λόγο του Θεού, να τον διαδίδετε και να κάνετε την άσκησή σας.
Στη χριστιανική ζωή, που μπορεί να φαίνεται “στενή” και περιορισμένη, αλλά είναι ζωή ποιότητας και σωτηρίας.
Να αγαπάτε τον συνάνθρωπό σας, να τον βοηθάτε όταν βρίσκεται στη δυστυχία του, να συγχωράτε τα λάθη και να υπερασπίζεστε το δίκιο του από το ψωμί έως την ελευθερία και την ειρήνη του κόσμου.
Να προσεύχεστε για τον Επίσκοπό σας, για τους ιερείς σας και να τιμάτε τους γονιούς και τους δασκάλους, τους ανθρώπους της Πολιτείας που διακονούνε την κοινωνική ζωή, να κρατάτε τις εθνικές παραδόσεις και να αγαπάτε την Πατρίδα μας την Ελλάδα.
Αυτή είναι, παιδιά μου, η ευχή και η παρακαταθήκη μου για σας – τον Κλήρο και τον Λαό των επαρχιών Κισάμου και Σελίνου» (σελ. 209).
Παράλληλα με το π. “Χριστός και Κόσμος”, η Ι.Μ.Κ.Σ. έθεσε σε κυκλοφορία “Τη Φωνή των Νέων”, τριμηνιαία περιοδική έκδοση, “όργανον Χριστιανικών Αρχών και πνευματικής δημιουργίας των Νέων”, από του Ιουλίου του 1965 και έπειτα, ως το 1992, που έχομεν εμείς.
Το κάθε τεύχος του, διανεμόμενο δωρεάν στους μαθητές των οικοτροφείων και σπουδαστές, φοιτητές των Πανεπιστημίων μας, «είναι αφιερωμένο στην γνωριμία και συνεργασία της Χριστιανική Νεότητος, στην εποχή μας» (βλέπε τ. 1/1965, σελ. 1).
Μετά το εισαγωγικό κείμενο του Σεβ/του, σε κάθε τεύχος, έπονται συνεργασίες φοιτητών-τριών, μαθητών των Οικοτροφείων της Ι.Μ.Κ.Σ., τότε πτυχιούχων της Νομικής, της Ιατρικής, κ.λπ., καθώς και πολλών μαθητών οικότροφων της Ι. Μητροπόλεώς μας.
Σήμερα, ύστερα από μισό και πλέον αιώνα, συναντούμε μαθητές και φοιτητές του τότε (1965), καταξιωμένους επιστήμονες οικογενειάρχες, επαγγελματίες, που ευγνωμονούν τον Ειρηναίο μας, για την τότε προσφορά Του, και μέσω του περιοδικού αυτού. Ενα τυχαίο δείγμα τεύχους, για μια στάση σας, στα περιεχόμενά του.
Σταματούμε στο πρώτο τεύχος και διαβάζομε:
«1) Οι σκοποί μας.
2) Από την Μαρτυρικήν Κύπρον.
3) Σκέψεις για τη νεότητα.
4) Το λαχείον.
5) Τώρα που φύγαμε.
6) Αθάνατα νειάτα.
7) Από τους νέους άλλων χωρών.
8) Νεότης και σημερινή πραγματικότης.
9) Πώς πέρασα τα Χριστούγεννα.
10) Τα παιδιά του Κατηχητικού.
11) Τα νειάτα ευγνωμονούν τους Διδασκάλους των.
12) Φοιτητικά γράμματα.
13) Παγκόσμια χριστιανική νεότης.
14) Από την κίνηση της νεολαίας μας».
Εσείς τώρα, θυμηθείτε τα. Σταθείτε στον τίτλο, ερευνήσετε στις τότε αποσκευές σας, αν τις φυλάγατε, μήπως βρείτε τα τεύχη της εποχής εκείνης. Κι αν τα βρήκατε, φυλάξετέ τα, για τα παιδιά και τα εγγόνια σας, βέβαιοι πως τέτοια περιοδικά για την ηλικία τους, δεν ξαναεκδίδονται εύκολα!..
Κλείνοντας τώρα για σήμερα, σας ανακοινώνουμε ότι η επόμενη ομότιτλη συνεργασία μας, θα είναι -συν Θεώ- αφιερωμένη στην πολύτιμη περιοδική έκδοση “ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ”, που εξέδιδε ο Σεβασμ. Ειρηναίος στην Γερμανία, κατά τα χρόνια 1972-1980, όπου είχε “εξοριστεί” εκεί, ως Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας.
Κάποιες, οι περισσότερες, σελίδες της περιοδικής αυτής έκδοσης, δεν συγκινούν απλά, μας φέρνουν δάκρυα και λύπες.
Αναμείνατε λοιπόν και έχει ο Θεός!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα