Μουσείο Τυπογραφείας

Το “σπέρμα” του αλυτρωτισμού

To σενάριο Δ.Ε.Θ. παίζεται ακόμα, μέχρι ν’ αρχίσει το άλλο, το ακανθώδες Σκοπιανό. Αυτό θα ‘χει πολιτικές προεκτάσεις ευρύτερων εσωτερικών και διπλωματικών εξωτερικών διαστάσεων στα Βαλκάνια. Το ζήτημα της ονομασίας της γείτονος, που καρκινοβατούσε επί 10ετίες, έκανε μία στάση επί Κ. Καραμανλή στο Βουκουρέστι και ήρθε στο προσκήνιο επί Αλέξη Τσίπρα με την περιώνυμη Συμφωνία των Πρεσπών. Στις “ασκήσεις ακριβείας” Τσίπρα – Κοτζιά ο Π. Καμμένος δηλώνει ανυπάκουος, αλλά φαίνεται, όπως δηλώνει ο πρ/ργός, ότι θα βρεθούν μερικοί “νεοσύλλεκτοι” να “παρουσιάσουν όπλα”!!
Ο κ. Τσίπρας στην πολύωρη και κουραστική συνέντευξη Τύπου ρωτήθηκε, να επιβεβαιώσει, αν για τη Συμφωνία των Πρεσπών επενέβησαν κα υπήρξαν πιεστικοί ξένοι παράγοντες στο να επισπευθεί το ονοματολογικό. Ετέθη υπ’ όψιν την τοποθέτηση του Αμερ. Υφυπ. Εξωτερικών Γονές Μίτσελ ότι «η αμερικανική διπλωματία διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην επίλυση της διαφοράς Ελλάδος – Μακεδονίας». Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ανάμειξη οποιουδήποτε με τη φράση: «Εμείς πήραμε την πρωτοβουλία αυτή… Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα στον πυρήνα της Ε.Ε. και υποδείξεις δεν δέχεται από κανέναν…».
Τι λέει ο “ποιητής”! Είχαμε κανένα πρόβλημα εμείς; Οι Σκοπιανοί “τρωγόντουσαν” για να μπουν στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. «Η συμφωνία», είπε ο κ. Τσίπρας, «ανοίγει δρόμο στη Θεσ/κη και στη Βόρεια Ελλάδα…». Το μεγαλύτερο τμήμα της Μακεδονίας, που βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια το ονομάσαμε “Βόρεια Ελλάδα”!!
Τα Wikileaks αποκάλυψαν από έγγραφα της Πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια (Ιούνιος 2008) ότι οι Σκοπιανοί στόχευαν συμφωνία για “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” για “Μακεδονική Ταυτότητα” “εθνότητα” και “Μακεδονική Ιθαγένεια”.
Ο αλυτρωτισμός βρίσκεται στον όρο “Μακεδονία”. Ο Ζάεφ μιλησε στις Πρέσπες για “Ελληνες” και “Μακεδόνες”. Το “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” θα συντμηθεί και θα καταλήξει στο “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Το ερώτημα είναι, αφού στη συμφωνία το κράτος ονομάστηκε “Βόρεια Μακεδονία”, γιατί να μην ονομαστούν οι κάτοικοι “Βορειομακεδόνες” και η γλώσσα τους “Βορειομακεδονική”; Μα για να μείνει ζωντανό το “σπέρμα” του αλυτρωτισμού, αν και αναγνωρίζουν, ότι η γλώσσα, που μιλάνε ανήκει στην κατηγορία των Σλαβικών γλωσσών. Η ρίζα του Μακεδονισμού παραμένει ζωντανή. Η αρχαία Μακεδονία τριχοτομημένη μεταξύ Ελλάδος, Γιουγκοσλαβίας και Βουλγαρίας αντιμετωπίζεται ιδεολογικά ως ενιαία Μακεδονία; Οι Σκοπιανοί ξεχνούν, ότι το τμήμα, που κατέχουν, λεγόταν πριν τον 2ο Π.Π. Βαρντάσκα… Υπάρχει γραμματόσημο του 1939, αλλά οι Σκοπιανοί κατοχυρώνουν να λέγονται “Μακεδόνες”. Οι Βούλγαροι και οι Ελληνες Μακεδόνες, πώς θα λέγονται;
Στο προοίμιο της συμφωνίας διαβάζουμε: «Το πρώτο μέρος η Ελληνική Δημοκρατία και το δεύτερο μέρος που έγινε δεκτό στα Η.Ε. με την απόφαση της Γ.Σ. 47/225, 8 Απρ. 1993 αναφερόμενα από κοινού “τα μέρη”. Η προσωρινή ονομασία της ενδιάμεσης Συμφωνίας FYROM σε κανένα απ’ τα 20 άρθρα της Συμφωνίας αναφέρεται. Ποιος ο λόγος; Τι σκοπιμότητες κρύβονται πίσω απ’ αυτό; Είναι λάθος ετεροβαρής και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα αυτή η συμφωνία και μοιραίως θα οδηγήσει σε διχαστικά φαινόμενα αλλόκοτα και σε καταστάσεις που θα εξελιχθούν σε τραγωδία!

1 σχολιο

  • [Καγιαλές] ~ ~ ~ Απάντηση

    Αξιότιμε κύριε,είναι χιλιοειπωμένο αλλά θα το πούμε άλλη μια φορά,το πολλαπλώς εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού.Αν θέλουμε να δούμε τι σημαίνει συμφωνίες με επικοδομητικές ασάφειες,οι οποίες πάντοτε εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ισχυρών,ας ρίξουμε μια ματιά στις συμφωνίες του κυπριακού.Οι “βρετανιές” του “φόρεϊν όφεως” που παρεισέφρησαν στις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου ,οι οποίες επέτραπαν στον καθένα να τις ερμηνεύει κατά το δοκούν,οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση της ντροπής και του εξευτελισμού του Πενταδάκτυλου,αφού βεβαίως πρώτα βρέθηκαν χρήσιμοι ηλίθιοι στην από δω πλευρά.Η απάντηση για την στάση της πατρίδος μας βρίσκεται σε μια ιστορία της εποχής εκείνης.Λίγες μέρες πρίν το πραξικόμημα κατά του Μακαρίου,ένας σοφός ΄Ελληνας του κόσμου είπε στον μπουφοηλίθιο τον Ιωαννίδη σε σχετική συζήτηση:”Αν οι αμερικανοί έχουν προβλήματα με τον Μακάριο ας τα λύσουν μόνοι τους,εσύ μην ανακατευτείς”.΄Ολοι γνωρίζουμε την συνέχεια και τον φόρο του αίματος.Στα Βαλκάνια έχουμε καταστάσεις κινούμενης άμμου.Επειδή εμείς θα είμαστε εδώ και μετά το οποιοδήποτε πιθανό μπάχαλο(βλέπε αραβική άνοιξη,δηλαδή βαρυχειμωνιά) θα ήταν φρόνιμο έστω και μετά μερικές 10ετίες να ακολουθήσουμε την συμβουλή του :”Aν οι αμερικανοί θέλουν να πετάξουν έξω από τα Βαλκάνια την Ρωσία ας το κάνουν μόνοι τους ,χωρίς χρήσιμους ηλίθιους και χωρίς να κάνουν τους χουβαρντάδες με ξένα πορτοφόλια χαρίζοντας πράγματα που δεν τους ανήκουν”.Ούτως η άλλως όταν συγκρούονται τα βουβάλια,τα βατράχια καλό είναι να απομακρύνονται.Η Ελλάς βεβαίως ανήκει στο δυτικό στρατόπεδο αλλά οφείλει προς το συμφέρον της να έχει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με την Ρωσία για πολλούς λόγους (π.χ.Κυπριακό,ενεργειακά,εξελίξεις στην Ν.Α.Μεσόγειο,Ευρασία κλπ.). Με δοδομένη την στάση και τους σχεδιασμούς της Τουρκίας ή πατρίδα μας πρέπει να αποφύγει πάσει θυσία την έκρηξη ενός επιπλέον αποστήματος αλυτρωτικού μετώπου στην πυριτιδαποθήκη της γειτονιάς μας.Η στάση του αείμνηστου Τάσου Παπαδόπουλου και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν,καθώς και ο χειρισμός του σκοπιανού ζητήματος από την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι ,αποδυκνύει τι είναι εφικτό όταν μία χώρα υπερασπίζεται με σθένος,σύνεση τα συμφέροντας της χτίζοντας με ευελιξία τις απαραίτητες συμμαχίες. Ας έχουμε υπόψη μας ότι στην διπλωματία υπάρχει και η λύση “της μη λύσης” όταν οι καιροί είναι “φορτωμένοι”που θάλεγε και η γιαγιά μου εκεί ψηλά στην ορεινή Κρήτη…Με ετίμηση

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.