Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το ρήγμα και η ανάγκη αναβιώσεως του πνεύματος της Φιλικής Εταιρείας

• Ο Α’ Ελλαδικός κύκλος έχει κλείσει.
Ως κοινωνιολόγος και θεμελιωτής της θεωρίας της Ελληνολογίας, με άρθρο μου στο περιοδικό “ΜΙΤΟΣ” του Γιώργου Σκαρβελάκη, Οκτ. 2007, πριν 11 χρόνια δηλαδή, είχα πρωτοδιατυπώσει την άποψη, ότι κλείνει ο πρώτος κύκλος του Ελλαδικού κράτους. Αφορμή ήταν οι φονικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007, όταν κάηκαν 63 άνθρωποι, 2.688.340 στρέμματα, 1.500 σπίτια, 4,5 εκ. ελαιόδεντρα, 60.000 ζώα και 6.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Ήταν οι καταστροφικότερες πυρκαγιές στην ιστορία του Νεότερου ελληνισμού. Στο Μάτι αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών. Από αρνητικά ρεκόρ πάμε καλά!
Στην «ταυτότητα» αυτής της καταστροφής ανήκουν και δύο ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά: η καταστροφή μεγάλου μέρους του Δρυμού της Πάρνηθας και το πέρασμα της φωτιάς μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας που έκαψε τον Κρόνιο Λόφο!
Πέρα από τις πολλαπλές εστίες των πυρκαγιών, αυτό που προβλημάτισε τους Έλληνες, ήταν η πλήρης ανικανότητα του κράτους, να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει καταστάσεις.
Έγραφα σε εκείνο το άρθρο: « Το 2004 ή ανθρωπότητα υποκλινόταν στην Αθήνα ,πρώτα για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού κυπέλλου στο ποδόσφαιρο και μετά για την εντύπωση, που προκάλεσε σε όλο τον κόσμο η τελετή ενάρξεως των Ολυμπιακών αγώνων, μία μαγεία θεάματος και πνευματικής ανατάσεως, αποδεικνύοντας, ότι το αισθητήριο της φιλοκαλίας και του πνεύματος δεν έχει σβήσει από αυτόν τον τόπο. Όμως μέσα σε τρία χρόνια η εντύπωση αυτή ακυρώθηκε, όταν οι διεθνείς τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδιδαν εικόνες με τις φλόγες μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Η ανθρωπότητα ανατρίχιασε».
Την άλλη μέρα η Ελλάδα είχε υποβιβασθεί στο επίπεδο των υπανάπτυκτων χωρών. Σχόλιο γερμανικής εφημερίδας: «Η Ελλάδα, μία χώρα που επανήλθε στο προσκήνιο της ιστορίας με τον αγώνα της για την ανεξαρτησία από του Τούρκους και υμνήθηκε από τον Μπάιρον και τον Πούσκιν, αυτή η χώρα δεν μπόρεσε ακόμη να οργανωθεί σε σύγχρονο κράτος και δοκιμάζεται από την αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού και την  διαφθορά».
Έκλεισα το άρθρο με το συμπέρασμα : «Εχει κλείσει ο κύκλος του Α` Ελλαδικού Κράτους, που ξεκίνησε το 1828 ως βρετανικό προτεκτοράτο και κατέληξε το καλοκαίρι του 2007 ως βαλκανικό πολιτειακό υβρίδιο, που θέλει οι άλλοι να το αναγνωρίζουν ως κράτος αλλά το ίδιο να λειτουργεί μέσα σε ένα κενό κρατικής υποστάσεως. Τα μόνα που λειτουργούν οργανωμένα σε αυτό το … Ελλάδοβο  ( όπως λέμε Κόσοβο) είναι τα συμφέροντα, μικρά, μεγάλα και ξενοκίνητα. Ο λαός αισθάνεται, ότι ζει σε μία ανοχύρωτη χώρα με κύρια συναισθήματα: την ανασφάλεια στο παρόν και την αβεβαιότητα για το μέλλον».

• Τι μπορούμε να κάνουμε;
Έχοντας γράψει αυτά για την Ελλάδα του 2007, τι άλλες λέξεις μπορώ να προσθέσω για την Ελλάδα των Μνημονίων και των Πρεσπών;
Μπορώ όμως να προσθέσω δύο ακόμη συμπεράσματα:
α. ότι ο Ελληνισμός μεγαλουργεί υπό τρεις προϋποθέσεις: την ΕΝΟΤΗΤΑ, το ΟΡΑΜΑ και την εμπνευσμένη και ελληνοκεντρική ΗΓΕΣΙΑ, όπως επί ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ και
β. ότι η παρακμή έχει μόνο ένα τέρμα: τον διαμελισμό, ακόμη και την διάλυση του Ελλαδικού κράτους και την εξαφάνιση του Ελληνισμού από το προσκήνιο της ιστορίας έπειτα από μία συγκλονιστική πορεία 5.000 χρόνων!
Χρειάζεται μία στρατηγική έκτακτης ανάγκης και σωτήριας της πατρίδας μας. Μετά την Μικρασιατική καταστροφή ο Ελληνισμός έχασε τελείως τον ιστορικό του βηματισμό. Δεν ήξερε τι ήθελε, με αποτέλεσμα οι τραγωδίες να διαδέχονται η μία την άλλη, παράλληλα με την ποιοτική απαξίωση του πολιτικού μας συστήματος. Δεν μπορούμε, να περιμένουμε, πότε ο Θεός θα μας στείλει τον επόμενο Βενιζέλο. Εξάλλου η μοιρολατρία δεν ταιριάζει στον Έλληνα.
Σήμερα η Ελλάδα μετράει τα παιδιά της. Όλοι μαζί θα πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη για την πατρίδα μας.
Σήμερα οι Έλληνες χωρίζονται σε τρεις παρατάξεις:
α. αυτούς που πιστεύουν, ότι η Ελλάδα έχει τελειώσει. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Ούτως ή άλλως άλλοι αποφασίζουν για μας.
β. αυτούς που πιστεύουν, ότι η κατάσταση της Ελλάδας θα βελτιωθεί σιγά -σιγά με το γαϊτανάκι της εναλλαγής των κομμάτων στην εξουσία.
Το δράμα μας δεν είναι μόνο η ανικανότητα του πολιτικού μας συστήματος αλλά και το ότι οι περιβόητοι «Δανειστές» και ειδικά η Γερμανία, δεν θέλουν την ανάπτυξη της Ελλάδας αλλά μόνο το… οικόπεδο!
γ. αυτούς που πιστεύουν στην ανάγκη αναγεννήσεως του Ελληνισμού.
Πρέπει να αναβιώσει το πνεύμα  της Φιλικής Εταιρείας. Χρειάζεται μία ανάταση της ψυχής του κάθε απλού Έλληνα, στην κάθε Τοπική κοινωνία, με ΟΡΑΜΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΕΩΣ του Ελληνισμού, με πνεύμα εθνικής συσπειρώσεως και διαλόγου, τέλος με απόλυτο διαχωρισμό από το πολιτικό πρόβλημα της χώρας και την εναλλαγή των κομμάτων.
Μπορούμε να ξεκινήσουμε με την δημιουργία ομάδων πρωτοβουλίας σε κάθε Τοπική κοινωνία από πρόσωπα, που δεν προέρχονται από τα κόμματα ούτε έχουν πολιτικές φιλοδοξίες. Έτσι θα δημιουργηθεί μία πίεση ΕΚ ΤΩΝ ΚΑΤΩ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΠΑΝΩ και θα αποδείξουμε στους πολιτικούς μας αλλά και στους «Δανειστές», ότι ο Λαός δεν είμαστε χαϊβάνια!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα