Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το ψέμα στη ζωή μας

Τα αθώα ψέματα έχουν την τιμητική τους την 1η Απριλίου. Τα υπόλοιπα γιορτάζουν κάθε μέρα! Ψέματα που άλλοτε τα προσπερνά κανείς με ένα χαμόγελο συγκατάβασης κι άλλοτε δεν τα συγχωρεί ποτέ. Ψέματα που μπορούν να απαλύνουν κάποιες φορές το σκληρό πρόσωπο της ζωής κι άλλοτε να καταστρέψουν σχέσεις και φιλίες χρόνων.
Με αφορμή την Πρωταπριλιά τα “Χ.Ν.” ρώτησαν τον κόσμο για το ψέμα στη ζωή μας, την καθημερινότητα και την πολιτική. Για το πότε μπορεί ένα ψέμα να δικαιολογηθεί και πότε μπορεί στιγματίσει μία σχέση…

IOANNAΑς προτιμήσουμε την αλήθεια
«Κάθε μέρα συναντάμε το ψέμα στη ζωή μας και κυρίως στην πολιτική», σημειώνει η Ιωάννα και προσθέτει: «Καλό όμως είναι να μην λέμε ψέματα. Οχι για λόγους καθωσπρεπισμού, αλλά για να προάγουμε την αλήθεια».

ALEXIAΘέμα παιδείας
«Δυστυχώς ή ευτυχώς όλοι λέμε ψέματα και βάζω και τον εαυτό μου μέσα», υπογραμμίζει με ειλικρίνεια η Αλεξία. «Ωστόσο -προσθέτει- πάντα υπάρχει κάποιος λόγος για να πει κάποιος ψέματα, ανεξάρτητα αν είναι καλός ή όχι. Το ψέμα το συναντάμε παντού είτε σε ένα εργασιακό χώρο είτε ακόμα και στις φιλικές ή οικογενειακές σχέσεις, από τον κολλητό σου και τον φίλο σου μέχρι τον αδερφό σου και τους γονείς σου. Φυσικά το ψέμα το συναντάμε και στην πολιτική. Νομίζω ότι δύσκολα μπορεί να αλλάξει κάτι ως προς αυτό. Είναι θέμα καλλιέργειας και μόρφωσης κάτι που λείπει».

GREGORIO“Φάρμακο” για τη σκληρή πραγματικότητα
Ο Γκρεγκόριο από τη Γαλλία απολαμβάνει αυτές τις ημέρες τις διακοπές του στα Χανιά. Το ψέμα όπως σημειώνει δεν έχει σύνορα: «Κρίνεις ένα ψέμα από τον λόγο που αυτό λέγεται. Υπάρχουν τα “αθώα” ψέματα που λέγονται για ασήμαντους λόγους, αλλά υπάρχουν και ψέματα που αφορούν σοβαρά θέματα. Πολλές φορές βέβαια το ψέμα είναι ένας τρόπος για να κάνεις πιο εύκολη και ανεκτή την πραγματικότητα. Ωστόσο, δεν είναι καλό να επιλέγεις το ψέμα στην καθημερινότητά σου. Σε ό,τι αφορά την πολιτική δεν νομίζω ότι υπάρχει πολιτική χωρίς ψέμα!».

KATERINA - IBANAΤο ψέμα “φυτρώνει” εκεί που δεν υπάρχει αγάπη
Η Ιβάνα με την Κατερίνα υποστηρίζουν ότι το ψέμα στις μέρες μας έχει γίνει συνήθεια: «Το ψέμα το συναντάμε κάθε μέρα. Πλέον έχει γίνει συνήθεια. Κι αυτό γιατί οι άνθρωποι έχουμε πάψει να αγαπάμε και να σεβόμαστε τους άλλους», σημειώνουν και συμπληρώνουν ότι υπάρχουν αθώα ψέματα, ωστόσο, εκείνα που πληγώνουν είναι όσα περιέχουν κακία. Στην ερώτησή μας αν μπορούν να δικαιολογήσουν κάποιο ψέμα απαντούν: «Ναι, θα μπορούσαμε να το κάνουμε. Εξαρτάται γιατί λέγεται αυτό». Από την άλλη κάνουν λόγο και για ασυγχώρητα ψέματα. Ψέματα δηλαδή που προσβάλουν ή πληγώνουν έναν άνθρωπο.

TIMOTHEOS - MINAΟσο λιγότερα ψέματα τόσο καλύτερες σχέσεις
Συναντήσαμε τον Τιμόθεο και τη Μίνα μπροστά από τη Δημοτική Αγορά. «Στις σχέσεις δεν δικαιολογώ το ψέμα. Οσο λιγότερα τα ψέματα τόσο καλύτερα λειτουργεί μια σχέση», ήταν το σχόλιο του Τιμόθεου με τη Μίνα να δείχνει να συμφωνεί. «Από εκεί και πέρα το να συγχωρήσεις ένα ψέμα έχει να κάνει πάντα με το γιατί το λέει κάποιος, αλλά και ποια στιγμή επιλέγει να το πει. Σε ό,τι αφορά την πολιτική, δυστυχώς, παρότι δεν θα έπρεπε να είναι έτσι νομίζω ότι το ψέμα είναι κανόνας στις μέρες μας», συμπληρώνει ο Τιμόθεος.

Η ιστορία του εθίμου της Πρωταπριλιάς
Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.
Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Οσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Ετσι και αυτοί, όπως προστάζει ο “κώδικας δεοντολογίας”των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.
Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου τη Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η 1η Απριλίου. Την χρονιά αυτή όμως και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μία ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το “θύμα” μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο “θύτης” θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειές του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Οσο για το “θύμα”, πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον “θύτη” θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χηρέψει γρήγορα.

Πηγή: Βικιπαίδεια


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα