Μουσείο Τυπογραφείας

Το Πολυτεχνείο ψυχαναλύει… το Twitter

  • Το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας από αριστερά προς τα δεξιά:  Δρ. Ηλίας Ιωσήφ, απόφοιτος Bachelor, Master Phd Πολυτεχνείου Κρήτης, Φίλιππος Κόκκινος, προπτυχιακός φοιτητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Ε.Μ.Π,Αλέξανδρος Ποταμιάνος, Αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ, (πρώην μέλος ΔΕΠ ΠΚ)Φένια Χριστοπούλου, προπτυχιακή φοιτήτρια Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Ε.Μ.Π, Ελισάβετ Παλογιαννίδη, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Σχολής Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πολυτεχνείο Κρήτης (αρχηγός της ομάδας), Αθανασία Κολοβού, ΕΔΙΠ Τμήμα Πληρoφορικής ΕΚΠΑ, απόφοιτη Σχολής Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πολυτεχνείο Κρήτης.
  • Ο κ. Αλέξανδρος Ποταμιάνος, αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ, πρώην μέλος ΔΕΠ Πολυτεχνείου Κρήτης
  • Η μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πολυτεχνείο Κρήτης Ελισάβετ Παλογιαννίδη

Την 1η θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό επεξεργασίας φυσικής γλώσσας “SemEval-2016” με θέμα τη συναισθηματική ανάλυση των  tweets (αναρτήσεων στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο Twitter) κατέλαβε ομάδα από την Ελλάδα με επικεφαλής μία μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πολυτεχνείο Κρήτης την Ελισάβετ Παλογιαννίδη.
Μέρος της ομάδας αποτελούσαν οι Αθανασία Κολοβού, Ηλίας Ιωσήφ και Νικόλαος Μαλανδράκης ήταν φοιτητές στο Τμήμα ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου όπως επίσης και ο υπεύθυνος καθηγητής Αλέξανδρος Ποταμιάνος.
Πρόκειται για μία σημαντική επιτυχία καθώς στον συγκεκριμένο διαγωνισμό συμμετείχαν 19 ομάδες απ’ όλο τον κόσμο, από Πανεπιστήμια των Η.Π.Α., της Κίνας και της Ευρώπης αλλά και ομάδες από μεγάλες εταιρείες.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
«Η ομάδα μας ξεκίνησε από το Πολυτεχνείο Κρήτης και τον αναπληρωτή καθηγητή Α. Ποταμιάνο. Οι απόφοιτοι Αθανασία Κολοβού, Ηλίας Ιωσήφ και Νικόλαος Μαλανδράκης και εγώ συνεχίσαμε μαζί με προπτυχιακούς φοιτητές από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο» δήλωσε στα “Χ.Ν.” η Ελισάβετ Παλογιαννίδη.
Το σύστημα, το οποίο αναπτύχθηκε σύμφωνα με τους δημιουργούς του, χρησιμοποιεί state-of-the-art τεχνολογίες και στοχεύει στη συναισθηματική ανάλυση (sentiment analysis) μικρών κομματιών κειμένου που χρησιμοποιούνται από πολλούς καθημερινά για να εκφραστούν μέσω των κοινωνικών δικτύων. Για κάθε κομμάτι κειμένου (tweet) αποφασίστηκε αν το συναίσθημα που εκφέρει είναι θετικό ή αρνητικό. Πρόκειται δηλαδή για ένα πρόβλημα ταξινόμησης και προκειμένου να επιλυθεί, ακολουθήθηκε μία πληθώρα από machine learning τεχνικές. Συγκεκριμένα, αναπτύχθηκαν συστήματα που βασίζονται σε νευρωνικά δίκτυα, χρησιμοποιήθηκαν LDA έτσι ώστε να κτιστεί ένα topic modeling – based σύστημα, εξελίχθηκε ένα σύστημα το οποίο είχε συμμετάσχει σε παλαιότερους διαγωνισμούς, ενώ χρησιμοποιήθηκε και ένα open source σύστημα για sentiment analysis. Ολα αυτά τα συστήματα συνδυάστηκαν με πιθανοτικό τρόπο, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τα περισσότερα από τα συστήματα τα οποία χτίστηκαν είναι cognitively motivated και προσπαθούν να προσομοιώνουν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται ο άνθρωπος. Βασίζονται κυρίως σε χαρακτηριστικά, τα οποία έχουν να κάνουν με το συναίσθημα (affective features) καθώς και στη σημασιολογική αναπαράσταση των λέξεων.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙ
«Ήταν εντατική δουλειά 3 μηνών και η προεργασία είχε γίνει σε βάθος ετών. Πολύ καλή βάση ήταν οι γνώσεις που πήραμε από το Πολυτεχνείο Κρήτης ειδικά στο μεταπτυχιακό επίπεδο που οι απαιτήσεις είναι μεγάλες» τονίζει η κα Παλογιαννίδη.
Έχοντας την εμπειρία της εργασίας πάνω στην έρευνα η συνομιλήτριά μας έχει το δικό της μήνυμα για τα νέα παιδιά.
«Οπως έδειξε και η βράβευσή μας διαπιστώνουμε ότι και εδώ στην Ελλάδα μπορούν να γίνουν καλές δουλειές. Υπάρχουν ευκαιρίες και δεν θα πρέπει να πάνε χαμένες. Προσωπικά θα μπορούσα να είμαι στο εξωτερικό, επέλεξα να μείνω στην Ελλάδα και όλα μου πάνε  καλά. Υπάρχουν δυνατότητες να κάνεις έρευνα, να συνεργάζεσαι με ανθρώπους του εξωτερικού και να ανταγωνιστείς μεγάλα Πανεπιστήμια και εταιρείες» τονίζει.
Ο διαγωνισμός “SemEval-2016” είναι ο 10ος συνεχόμενος διαγωνισμός πάνω σε διάφορα tasks που έχουν να κάνουν με την επεξεργασία της φυσικής γλώσσας και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προσελκύοντας συμμετέχοντες από όλον τον κόσμο.
Το βραβευμένο σύστημα της ομάδας Tweester θα παρουσιαστεί στο San Diego, στο πλαίσιο  του διεθνούς συνεδρίου “NAACL” (http://naacl.org/naacl-hlt-2016).

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.