Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το όραμα για την Παλιά Πόλη

Στολίδι των Χανίων και ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας και της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου, η Παλιά Πόλη, έχει τύχει αμέτρητες φορές σχολιασμών και αναφορών, που κάνουν λόγο για την ανάγκη υλοποίησης έργων αποκατάστασης και ανάδειξης των ιστορικών κτηρίων της.
Μνημείων και κτηρίων, τα οποία χρόνια εδώ και χρόνια περιμένουν να εκπονηθεί και να… τελεσφορήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για τη διατήρησή τους.
Δεν αμφισβητείται ότι όλες οι Δημοτικές Αρχές μέχρι σήμερα, έχουν συμπεριλάβει το όραμά τους για την Παλιά Πόλη στα προγράμματά τους.
Για την ανάδειξη και προβολή του πολιτιστικού της χαρακτήρα, με την παράλληλη αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της και την ορθή ανάπτυξη των κοινωνικοοικονομικών δραστηριοτήτων της.
Καταγεγραμμένες είναι άλλωστε και οι παρεμβάσεις τους -με υπομνήματα ή επισκέψεις των δημοτικών αρχόντων- προς τα αρμόδια υπουργεία, για παραχωρήσεις (π.χ. Νεώρια) ή χρηματοδοτήσεις μελετών για αναπλάσεις κ.λπ.
Ωστόσο, οι “κινήσεις” μάλλον αποσπασματικές μπορούν να χαρακτηριστούν, τα δε αποτελέσματα έρχονται μάλλον με… ρυθμούς χελώνας.
Με τη μελέτη “Ρωμανού – Καλλιγά” να αποτελεί “παρελθόν” και το όνειρο για ένταξη της Παλιάς Πόλης στον κατάλογο της Ουνέσκο, να εξακολουθεί να παραμένει “όνειρο”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. ίσως ο κανονισμός κοινοχρήστων χώρων να είναι ένα πρώτο βήμα που θα βάλει μερικά πράγματα στην θέση τους
    …ακόμα και όσο αφορά το ‘όνειρο’ της UNESCO…
    ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: αναφερόμαστε σε ένταξη της παλιάς πόλης στην World Heritage List ενώ στην πραγματικότητα αν και εφόσον ενταχθεί κάτι θα είναι ή θέσεις ανασκαφών στο Καστέλι σαν παλατινό κέντρο Κυδωνίας ή / και ο προμαχώνας San Salvatore – και αυτές οι δύο θέσεις σαν σειριακές εντάξεις δηλαδή σαν μέρος ενός συνόλου – δικτύου θέσεων που βρίσκονται σε άλλες πόλεις – περιοχές της Κρήτης και της Ελλάδας… πέρα λοιπόν από τα περιβόητα κριτήρια για την ένταξη τους οι δύο αυτές θέσεις δέχονται πιέσεις και έλκουν ή απωθούν την υπόλοιπη πόλη – παλιά και νέα – έπειτα συμμετοχή του κοινού και δημοσιότητα σε αυτό το στάδιο ίσως να μην κάνει καλό… είναι βέβαια μια υποχρέωση της πόλης απέναντι στην παγκόσμια κοινότητα αλλά και υποχρέωση μας να δείξουμε όσο πιο πολύ μπορούμε τον καλό μας εαυτό…
    για αυτό θα επανέλθω στην αρχή του σχολίου μου – ο δήμος ξεκίνησε με τον κανονισμό κοινοχρήστων χώρων – στο μέλλον θα χρειαστεί μια εξειδίκευση του κανονισμού όσο αφορά την λιμενική ζώνη και εκεί οι αποφάσεις πρέπει να είναι πιο σκληρές – επείγει και η εφαρμογή των μελετών για τα σκιάδια που πρέπει να αλλάξει την εικόνα του λιμανιού… ευχή μου σε αυτή την διαδικασία είναι για μερικές μέρες – εβδομάδες ή ακόμα καλύτερα για έναν – δύο μήνες τον επόμενο χειμώνα να δούμε το λιμάνι γυμνό από πανιά – είμαι σίγουρος πως θα είναι απόλαυση και μεγάλη ευκαιρία για φωτογραφίσεις… μετά σιγά – σιγά το ‘ντύνουμε’ …
    Έτσι σημασία πρέπει να δοθεί σε παρόμοιες λεπτομέρειες και στοχευμένες κινήσεις που θα κάνουν την διαφορά… Οι αναπλάσεις δημόσιου χώρου και πλατειών ή άλλων σημείων όπως και οι αποκαταστάσεις κτηρίων αναγκαστικά θα συνεχιστούν – εκεί είναι ένα πεδίο που κρίνεται – όπως δείχνει η σημερινή συζήτηση για τα κτήρια του Πολυτεχνείου – κατά πόσο μπορεί να αποδεχτούμε την συμμετοχή ιδιωτών αφού ο δημόσιος χώρος και τα μνημεία – έχει γίνει μήλο της έριδας ανάμεσα σε διάφορες κοινωνικές αλλά τελικά και πολιτικές ομάδες…. το ερώτημα που τίθεται είναι να βρεθούν οι κατάλληλες χρήσεις και να παγιωθεί η ένταξη των νέων κτηρίων στην πόλη – την κοινωνία και την οικονομία.
    Λίγες ακόμα λεπτομέρειες – θα αρχίσω με το θέμα της κατοικίας που είναι από μόνο του ένα ολόκληρο κεφάλαιο αλλά θα αναφέρω ότι η λύση βρίσκεται στην πρόσκληση υψηλών εισοδημάτων και ακριβών κατοικιών – το έδειξε παλιότερα το παράδειγμα της Πλάκας στην Αθήνα που χρησιμοποιήθηκε αυτή η τακτική για την ανάσχεση των αρνητικών συνεπειών των τουριστικών χρήσεων. Επίσης το θέμα των παραγωγικών χαρακτηριστικών της οικονομίας – στον χώρο και στην παλιά πόλη – ειδικά όσων – ελάχιστων δεν έχουν να κάνουν με εμπόριο και αναψυχή – με την εφαρμογή καινοτομιών και πολιτικών ενισχύσεων – θα μπορούσαν να κάνουν ή με παλιότερες δραστηριότητες όπως τα καρνάγια σε μια πιο εξευγενισμένη μορφή ή η παραγωγή καλλιτεχνικού έργου – εργαστήρια εικαστικών ή κεραμοποιεία – ακόμα και η υποδοχή και μεταποίηση προϊόντων της περιαστικής ζώνης πρωτογενούς παραγωγής – ότι δηλαδή μέχρι πρότινος πουλάγαμε σαν αγροτοτουριστικό προϊόν που όμως τώρα θα συσκευάζεται – θα παράγεται κατά κάποιο τρόπο στην ίδια θέση στην οποία θα καταναλώνεται από μαζικούς φορείς. Εδώ θα αναφέρω την σκέψη για μια επιχείριση παραγωγής τοπικών αλλά και εξωτικών χυμών από φρέσκα φρούτα που θα διοχετευόταν με μεγάλη ταχύτητα – καθημερινά σε καφετέριες και μπαρ…Ακόμα ένα πεδίο στο οποίο αξίζει να γίνουν κάποιες κινήσεις είναι η επαναφορά κάποιων περιοχών στην παλιά πόλη – όχι απαραίτητα του Καστελιού – σαν κέντρο διοικητικών λειτουργιών που αφορούν τον Δήμο ή την Περιφέρεια σε αναπλήρωση του κενού που άφησε η απομάκρυνση των αντίστοιχων υπηρεσιών του Πολυτεχνείου. Ίσως ακόμα και η ταυτόχρονη και παράλληλη δημιουργία ενός κέντρου οικονομικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων – ένα city μέσα στην παλιά πόλη – στην μικρή – για να είναι δυνατόν – συντεχνιακή κλίμακα μιας πόλης όπως τα Χανιά. Τέλος θα αναφέρω τις δυνατότητες που δίνουν όχι μόνο στην επικοινωνία ή στην παραγωγή και την διοίκηση οι νέες τεχνολογίες που αυτούσιες μπορούν να γίνουν κινητήριος δύναμη και γεννήτριες χωρικών αλλαγών εντός των τειχών.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα