Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το καμάρι της αναλγησίας

Η Ελληνική Καμάρα στις Βρύσσες Αποκορώνου είναι ο καθρέπτης που απεικονίζει το ενδιαφέρον και των αρμοδίων και γενικά όσων ασχολούνται με τα κοινά στον Αποκόρωνα, στα Χανιά, στην Κρήτη, στην Ελλάδα. Σκεφτείτε πόσες χιλιάδες από τους τελευταίους, ενδιαφέρθηκαν… διά την σωτηρίαν ημών… κατά τις τελευταίες πολλαπλές εκλογές. Τώρα βέβαια τα ξέχασαν όλα…

Η­­ Ελληνική Καμάρα είναι σπουδαίο μνημείο, που με μια μικρή δαπάνη, μπορεί να συντηρηθεί και να αναστηλωθούν κάποια τμήματα, ούτως ώστε να σωθεί από τη φθορά του χρόνου και των καιρικών φαινομένων και στη συνέχεια να αναδειχθεί, όπως αρμόζει στο μνημείο.
Η συγκεκριμένη καμάρα δεν είναι 110 ετών όπως τη γέφυρα του Κερίτη, η Ελληνική Καμάρα υπάρχει από την εποχή των Ρωμαίων και των Ενετών και δεν μπορεί να έχει το τέλος αυτής του Κερίτη.
Η Ελληνική Καμάρα, εδέχθη το πρώτο πλήγμα από τους τότε αρμόδιους που επέτρεψαν στον ΒΟΑΚ να περάσει τόσο κοντά στο μνημείο.
Αλλά και σήμερα απ’ ό,τι φαίνεται, ορισμένοι εκ των αρμοδίων ούτε για τα μνημεία ενδιαφέρονται ούτε για τα έσοδα απ’ αυτά.
Κλασική περίπτωση ο οίκος μόδας που θα έδινε κάποια εκατομμύρια ευρώ, για μια επίδειξη στην Ακρόπολη την Αθηνών (κατά το παρελθόν) και οι “αρμόδιοι” το απέρριψαν. Με τα χρήματα αυτά και αρκετά μνημεία θα μπορούσαν να συντηρηθούν μεταξύ αυτών και η Ελληνική Καμάρα και η Ακρόπολη θα διαφημιζόταν. «Κύριοι και κυρίες και λάθος είστε και βολεμένοι, γι’ αυτό δεν ενδιαφέρεσθε. Ευθύνη βέβαια είχαν και κάποιοι πάνω από εσάς». Δείτε την επίδειξη μόδας γνωστού οίκου στη Σικελία στην κοιλάδα του Ακράγαντα (αρχαίας Ελληνικής αποικίας) στον ναό της Ομόνοιας και πάρτε παράδειγμα από το πόσο ωραία τα κατάφεραν οι Ιταλοί: και τα ταμεία πολλαπλώς εγέμισαν και τα μνημεία τους προεβλήθησαν, χωρίς καμία φθορά.
Όταν ένα μνημείο καταστρέφεται, μαζί μ’ αυτό χάνεται και ένα μέρος της Ιστορίας μας και του πολιτισμού μας. Από την άλλη πλευρά, η συντήρηση και ανάδειξη μνημείου, είναι αποδεικτικό στοιχείο του μορφωτικού και του πολιτιστικού επιπέδου ενός λαού.
Πού είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων, που σε πάμπολλες των περιπτώσεων, για ένα “κεραμίδι” δημιουργεί τεράστια προβλήματα, με αποτέλεσμα, σε πάμπολλες των περιπτώσεων, να έχουμε αρνητικά αποτελέσματα όσον αφορά στις αρχαιότητες μας και όχι μόνο.
Οι αρμόδιοι θα μπορούσαν να απευθυνθούν και στο Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και στις “μεγάλες δυνάμεις” που διαθέτει ο νομός Χανίων, που με μία λέξη θα τακτοποιούσαν το θέμα.
Πολλά λέγονται και πολλά λόγια κυκλοφορούν, από τη στιγμή που όμως το μνημείο σιγά σιγά σβήνει είναι όλα παραμύθια.

* Ο Μιχάλης Κατσανεβάκης
είναι αρχιτέκτονας μηχανικός


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Ας κινητοποιηθει ο Δημος να ζητησει από την Εφορεια Προιστορικων Κλασικων αρχαιοτητων η την Εφορεια Βυζαντινων κ Μεταβυζαντινων αρχαιοτητων να προχωρησουν σε μια μελέτη αναστηλωσης ώστε να μην έχει την τυχη της γεφυρας του Κεριτη….Αλλωστε είναι καλο ο Δημος να δωσει βαση στη προβολη των μνημειων της Επαρχίας Αποκορωνου….καθώς καλή είναι η θάλασσα κ ο ηλιος αλλά αν επιθυμει να προσελκυσει κ αλλού ειδους τουρισμου πρέπει να ενταξει κ τα μνημεία όπως κ φυσικες ομορφιες της περιοχης!!!!!!!!!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα