Μουσείο Τυπογραφείας

Το καλύτερο μάθημα το κάναμε στο… δικαστήριο

«[…] Μετά την ξενάγηση στον χώρο μπήκαμε  σε αίθουσα Δικαστηρίου (δεν διεξαγόταν δίκη) και μοιράστηκαν ρόλοι. Oλοι πήραν μέρος στη “δίκη”… Διαβάστηκε η υπόθεση που σας στέλνω και στο τέλος αποδόθηκε δικαιοσύνη. Καθοριστική ήταν η συμβολή μητέρας – δικηγόρου μαθητή, της κας Αλεξίας Ριτζάκη και των συνεργατών της τόσο για το κλείσιμο της αίθουσας, της έγγραφης άδειας από τον κ. Πρόεδρο Πρωτοδικείου Χανίων και της κας Προέδρου, όσο και για την υπόθεση της δίκης αλλά και για την όλη άκρως βιωματική εμπειρία. Ηταν το καλύτερο μάθημα! Κατά κοινή ομολογία δασκάλου και μαθητών. Μείναμε όλοι ενθουσιασμένοι κι έκπληκτοι από τη σοβαρότητα και την ωριμότητα των μαθητών.»
Αυτά μεταξύ των άλλων μου έγραψε σε μήνυμα που μου έστειλε, πριν ένα μήνα περίπου, ο γνωστός στους αναγνώστες του Παιδότοπου, δάσκαλος Βαγγέλης Παγωνίδης. Για να συμπληρώσει… «Αν σας ενδιαφέρει σαν θέμα, για τον Παιδότοπο, έχω και τις εντυπώσεις των μαθητών μετά την επίσκεψη αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό».
Ενας Παιδότοπος αλλιώτικος απ’ όλους τους μέχρι τώρα ο σημερινός… Ενας Παιδότοπος που δεν μπορούσα να τον φανταστώ… Αποκαλύπτομαι! Ειλικρινά δεν έχω λόγια για να συνοδεύσω τα συγχαρητήριά μου…

Σας χαιρετώ με αγάπη
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος

Η ΥΠΟΘΕΣΗ
Ενα βροχερό βράδυ, ο Κύριος Απρόσεκτος, οδηγώντας το όχημά του στην οδό Προσοχής, συγκρούστηκε με το σκύλο Ρεξ ιδιοκτησίας του κυρίου Φιλοζωίδη, με αποτέλεσμα να τραυματίσει ελαφρώς το αριστερό μπροστινό πόδι του. Ο Κύριος Φιλοζωίδης στενοχωρημένος ζητάει τιμωρία του κυρίου Απρόσεκτου από τη Δικαιοσύνη. Πώς μπορεί η ομάδα Υπεράσπισης να βοηθήσει τον κύριο Απρόσεκτο; Πώς μπορεί η ομάδα της Κατηγορίας να βοηθήσει τον κύριο Φιλοζωίδη να τιμωρηθεί ο Κύριος Απρόσεκτος;

Τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου η τάξη μας το Στ’ 1 πραγματοποίησε μια εκδρομή… λίγο διαφορετική. Πήγαμε στα δικαστήρια. Στην αρχή, εγώ τουλάχιστον, νόμιζα ότι δε θα ήταν τόσο ωραία όσο ακούγεται, κι ότι θα μαλώναμε για το ποιος θα γίνει δικαστής, ποιος κατηγορούμενος κ.τ.λ. Ομως διαψεύστηκα! Ηταν τέλεια!!! Δε μαλώσαμε καθόλου για τους ρόλους. Επίσης πήραμε μια γεύση για το πώς είναι το δικαστήριο. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ότι ανεβήκαμε όλοι στην έδρα. Από εκεί ήταν όλα τέλεια. Εβλεπες τα πάντα! Θέλω να ξαναπάω σε μια τέτοια εκδρομή!
Γρηγόρης
Τζεμανάκης

…πέρασα πάρα πολύ ωραία. Ήμουν το θύμα και το έκανα πάρα πολύ ωραία. Ηταν μια τέλεια εμπειρία, μου άρεσε πάρα πολύ και θα ήθελα να την ξαναζήσω. Μακάρι να μου ξαναδοθεί η ευκαιρία να την ξαναζήσω… Οταν μεγαλώσω θέλω να πάω στα δικαστήρια σαν δικηγόρος γιατί μου αρέσει το επάγγελμα του δικηγόρου και μετά από αυτή την εκδρομή θα ήθελα να γίνω δικηγόρος! Το αποφάσισα!
Δέσποινα Κουντουράκη

…Πήγαμε στα δικαστήρια και γίναμε κατηγορούμενοι, θύματα, δικαστές, δικηγόροι, εισαγγελείς, αυτόπτες μάρτυρες και γενικά όλοι είχαμε ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Το δικαστήριο το “παίξαμε” αρκετά καλά κι ευτυχώς που είχαμε και τη βοήθεια και των δύο κυρίων που τη χρειαστήκαμε κυρίως στο θέμα του συντονισμού. Πέρασα τέλεια και θα ήθελα να ξαναπάω ή ως εκδρομή ή ως επάγγελμα.
Ιωάννα Μακρυνάκη

Μας ξενάγησε η μητέρα μου στον χώρο. Μας μίλησε για το πώς λύνουν τις διαφορές τους και κάναμε μια ανοικτή δίκη! Χρειαστήκαμε δικαστές, δικηγόρους υπεράσπισης δικηγόρους κατηγορίας, εισαγγελείς, θύμα, κατηγορούμενο κι ένα μάρτυρα. Καταφέραμε να ανακαλύψουμε την αλήθεια και να λάμψει η δικαιοσύνη χωρίς καμιά προετοιμασία! Εγώ επέλεξα το ρόλο του κατηγορουμένου κι ομολογώ ότι η μαμά εντυπωσιάστηκε από την επιλογή μου! Πέρασα υπέροχα! Μακάρι όλες οι εκδρομές να είναι στα δικαστήρια! ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ!
Λευτέρης Αλεξάκης

…Ο κύριος μας σε συνεργασία με τη μαμά του Λευτέρη πήραν άδεια για να μπούμε μέσα στην αίθουσα και να ζήσουμε κι εμείς αυτή την εμπειρία. Αρχικά χωριστήκαμε σε ομάδες. Τρεις ήταν οι δικαστές, ένας εισαγγελέας, ένας μάρτυρας, η ομάδα υπεράσπισης και η ομάδα κατηγορίας. Εγώ ήμουν με την ομάδα κατηγορίας αλλά δεν καταφέραμε να πείσουμε τους δικαστές και δυστυχώς χάσαμε! Ηταν μια πάρα πολύ εκπαιδευτική εκδρομή και πέρασα φανταστικά!
Ήταν νομίζω η καλύτερη εκδρομή που έχουμε πάει ποτέ με βάση όλες τις γνώμες των παιδιών!
Μανώλης Νικολιδάκης

…χωριστήκαμε σε ομάδες… Ξεκινήσαμε με κλασικές ερωτήσεις π.χ. μήπως μιλούσε στο τηλέφωνο κ.λπ., κ.λπ… Μετά όμως τον κατηγορούσαμε για άλλα θέματα όπως η ταχύτητα, η χρήση αλκοόλ, η συμπαράσταση στο ζώο κ.λπ. Ο εισαγγελέας κατηγορούσε τη μάρτυρα (η οποία δεν τα έλεγε και με λεπτομέρεια κι έφερε την αθωότητα του κατηγορούμενου ο οποίος ήταν αξιοπρεπέστατος)! Δεν ξέρω για τα υπόλοιπα παιδιά αλλά για μένα ήταν η καλύτερη εκδρομή που έχω πάει!
Φίλιππος Παρασκάκης

…γίναμε εμείς τα παιδιά, δικαστές, δικηγόροι, εισαγγελείς, κατήγοροι και κατηγορούμενοι. Ημασταν μονός αριθμός δηλαδή 17 παιδιά και για αυτό το λόγο δεν είχαμε γραμματέα. Οταν μπήκαμε στην αίθουσα, καθήσαμε, μας μοίρασαν μια εύκολη υπόθεση, που έπρεπε να λύσουμε. Ολοι περάσαμε πάρα πολύ καλά και διασκεδάσαμε. Στο τέλος γυρίσαμε στο σχολείο και συμφωνήσαμε όλοι πως ήταν μια από τις καλύτερες εκδρομές!
Ανδρέας Βιολάκης

…εγώ ήμουν συνήγορος μαζί με την Αγια, τη Μαριλένα, το Γρηγόρη, και την Αρτεμις. Νικήσαμε την υπόθεση κι απ’ ότι μας είπανε και κάποιοι μεγάλοι από τα δικαστήρια (δικηγόροι, δικαστές) τα πήγαμε πολύ καλά! Η υπόθεση ήταν πολύ απλή και κανονικά δεν θα έπρεπε να γίνει δίκη. Πέρασα πολύ καλά! Ελπίζω να μου ξαναδοθεί η ευκαρία να περάσω μια τόσο τέλεια εμπειρία!
Γιάννης Καλογεράκης

…κάναμε ένα εικονικό δικαστήριο. Μοιράσαμε ρόλους. Μας ξενάγησε στο χώρο η κ. Αλεξία. Στο τέλος μας κέρασαν και φύγαμε. Θα ήθελα να ξαναπάω γιατί ήταν πάρα πολύ ωράια!
Έφη Παπαδοκοκολάκη

…Θα ήθελα να ξαναπάω αλλά όχι σαν θύμα ή κατηγορούμενος! Πάντως πέρασα πολύ ωραία και τέλεια! Μου έκανε εντύπωση που η αίθουσα ήταν τόσο απλή! Μόνο έπιπλα, η εικόνα του Χριστού και το ευαγγέλιο….
Κωνσταντίνα Μαραγκουδάκη

…ήταν εκεί και κάποιες κυρίες που μας βοηθούσαν για να κατανοήσουμε το σενάριο. Εγώ συγκεκριμένα ήμουν δικαστής. Περάσαμε πάρα πολύ ωραία και γελάσαμε. Θα ήθελα να ξαναπάω αλλά όχι σαν κατηγορούμενος!
Αλέξανδρος Μηλαθιανάκης

…εγώ ήμουν ο κ. Εισαγγελέας και μάλιστα μου άρεσε πάρα πολύ και θέλω να το ξανακάνω. Ηταν μια αξέχαστη εμπειρία!
Ιάσονας Στουπάκης

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.