Μουσείο Τυπογραφείας

Το Ι.Α.Κ. να μπει σε προτεραιότητα

2aΘλίψη αλλά και προβληματισμό προκαλεί η κατάσταση των αρχείων που βρίσκονται στο υπόγειο του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, τα οποία όπως επισημάνθηκε σε χθεσινή εκδήλωση, έχουν πιάσει… μούχλα ενώ είναι άγνωστο τι περιέχουν αφού ποτέ δεν είχαν συντηρηθεί αλλά και καταγραφεί!
Προβλήματα λόγω φθορών στο κτηριακό
-τα οποία επιδείνωσε η πρόσφατη κακοκαιρία- αντιμετωπίζουν και οι αίθουσες που φιλοξενούν το Οθωμανικό αρχείο (τεράστιο σε όγκο αρχείο).
Προφανώς αυτό (μούχλα) δεν συνέβη τώρα αλλά είναι αποτέλεσμα προηγούμενων χρόνων, δείγμα έλλειψης βούλησης από την Πολιτεία να στηρίξει ενεργά τον πολιτισμό της.
Γιατί μούχλα σε πολύτιμα πιθανόν αρχεία και κειμήλια δεν δείχνει μόνο έλλειψη πόρων λόγω οικονομικής κρίσης αλλά δείχνει και έλλειψη κουλτούρας και αγάπης για την ιστορία, την ιστορική έρευνα και τον γραπτό πολιτισμό.
Ισως το πιο θλιβερό είναι ότι το Ιστορικό αρχείο Κρήτης ως μέρος των Γενικών Αρχείων του Κράτους, υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων!
Τι προτίθεται να κάνει η επερχόμενη δημοτική αρχή αλλά και οι τοπικοί βουλευτές για τη διάσωση, συντήρηση, καταγραφή του αρχειακού υλικού του Ιστορικού Αρχείου;  Μήπως και σωθεί… ό,τι σώζεται…

2 σχολια

  • [coba] ~ ~ ~ Απάντηση

    Θα μπορούσε το Ιστορικο αρχειο Κρητης να συζητησει με το Πολυτεχνείο Κρητης ώστε να στεγαστει το Ιστορικο αρχειο Κρητης στο υπεροχο κτιριακο συγκρότημα της Γαλλικης Σχολης στη περιοχη της Χαλεπας!!!!!!!!!!!

  • [Μάρκος Δασκαλάκης] ~ ~ ~ Απάντηση

    Ο,τι διαχειρίζεται “το κρατος” φυσικά με τα λεφτά του φορολογούμενου η με δανεικά, καταρρέει. Κανενας ομως δεν τολμά να σταματήσει τον κατήφορο του κρατισμού. Τουναντίον, όλοι κλεινουν το μάτι και ελπίζουν σε βολέματα, αργομισθίες και εργολαβίες στο δημόσιο. Το αρχείο ειναι αλλο ενα παράδειγμα κακοδιαχείρησης. Τι κανουν οι προοδευμένες χώρες του εξωτερικού σε αντίστοιχες περιπτώσεις; πως διασώζουν κειμήλεια αιώνων? Ερωτήματα που εχουν σκληρές απαντήσεις για οσους κρώζουν για “δημόσια και δωρεάν” πράγματα (που φυσικά δεν υπάρχουν).

    Μάρκος Δασκαλάκης

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.