Μουσείο Τυπογραφείας

Το γιοφύρι

«..κάνε άλμα πιο γρήγορο και από τη φθορά…»
Οδυσσέας Ελύτης

Αφήστε τους άρχοντες να προγραμματίζουν, να μελετούν, να συνεδριάζουν, να συσκέπτονται.
Για να μην σκέπτονται…
Πώς θα γινόταν δηλαδή. Θα έμεναν αποκλεισμένα τα χωριά για ένα ή δύο χρόνια μέχρι να γίνει η μελέτη και να κατασκευαστεί νέα γέφυρα ή να ανακατασκευαστεί η ιστορική γέφυρα του Κεριτη; Κερίτη με Εψιλον μετά την εκτέλεση των πατριωτών από τους ναζιστές στην κατοχή.
Το άκουσα στο καφενείο και στην άρχη πίστεψα ότι είναι αστείο.
Μέχρι που είδα τους κομματικούς του ΣυΡιζΑ να εκνευρίζονται και την Αντιπεριφέρεια να απειλεί με εισαγγελέα όσους έκαναν το εγχείρημα.
Βλέποντας τι έκαναν οι κάτοικοι σε μια νύχτα καταλαβαίνεις τη φοβερή δύναμη της αυτενέργειας των μαζών, κατανοείς γιατί μεγαλούργησε το ΕΑΜ στην κατοχή .
Οι άρχοντες αντί να αναστοχαστούν για την ανικανότητά τους, απειλούν με τον εισαγγελέα όσους έφτιαξαν τη γέφυρα.
Κάτι που ως πρόχειρη λύση έπρεπε να το είχαν κάνει ήδη αυτοί.
Αλλά πού να καταλάβουν τη δεινή θέση των κατοίκων. Αυτοοργάνωση λοιπόν ως συλλογική συμπεριφορά δομικών στοιχείων, ως ένωση και αλληλεπίδραση των μερών και ως αποτέλεσμα πολλαπλάσιο της αθροισης των μελών.
Εφτιαξαν τη γέφυρα σε ένα βράδυ!!
Ακυρώνεται έτσι ή αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα του γραφειοκρατικού μηχανισμού της εξουσίας, μπαίνει ο τόνος στην αυτενέργεια, στην επινοητικότητα, στην αποφασιστικότητα, στην στράτευση και εθελούσια διαθεσιμότητα.
Οι λαϊκοί άνθρωποι μέσα από την αναζήτηση και επίκληση εμπειριών από τη σκληρή ζωή, μέσα από την ανάγκη, τη βιοπάλη αλλά και την απελευθερωτική πράξη, ξεπερνούν τις συνταγές ετοίμων ιδεολογιών αλλά και ντιρεκτίβες επιστημονικών “κατασκευών”.
Αντί να απειλούμε τους αυτενεργήσαντες και πρωτοβουλιακούς κατοίκους, εγώ λέω να τους βραβεύσουμε.
Γιατί γεφύρωσαν ανθρώπους, γειτονιές, χωριά.
Γιατί επέτρεψαν το πέρασμα, την επικοινωνία, την ανταλλαγή.
Γιατί με τα ελάχιστα δημιούργησαν το μείζον.
Μπράβο τους.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.