Μουσείο Τυπογραφείας

Το ΓΕ.Λ. Βάμου φέρνει την Aνοιξη στην Πράγα

Και μαζί μια βελούδινη επανάσταση κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων

Το 3ο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου το σχολείο μας συμμετείχε  στην 2η Διασχολική συνάντηση της Ευρωπαϊκής Δράσης Erasmus+ KA2 με θέμα «Αγώνας κατά των διακρίσεων και του ρατσισμού» (FIGHT AGAINST DISCRIMINATION AND RACISM)
H συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Πίλσεν της Δημοκρατίας της Τσεχίας και σ’ αυτήν συμμετείχαν εκτός από το ΓΕΛ Βάμου μαθητές από την Τσεχία, την Ιταλία και τη Ρουμανία.
Κατά τη συνάντηση στο σχολείο στο Πίλσεν οι μαθητές παρουσίασαν εργασίες σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό και τον αθλητισμό ως μέσο γεφύρωσης των διαφορών, εργάστηκαν σε ομάδες μέσα σε τάξη  όπου διερευνήθηκαν στοιχεία κοινά που ενώνουν τους μαθητές, επισκέφτηκαν τη δεύτερη μεγαλύτερη εβραϊκή Συναγωγή της Ευρώπης, παρακολούθησαν εργαστηριακά μαθήματα οδοντιατρικής φροντίδας, διατροφολογίας, πρώτων βοηθειών και κοινωνικής εργασίας, ενώ επισκέφτηκαν κι ένα κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης παιδιών και των οικογενειών τους.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε, επίσης, αθλητικές δραστηριότητες και ξενάγηση στην Πράγα, την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας. Οι μαθητές θαύμασαν το Κάστρο της Πράγας,  ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα κάστρα του κόσμου, περπάτησαν στις όχθες του Μόλδαβα,  θαύμασαν την πλατεία του Δημαρχείου και το αστρονομικό ρολόι, και τέλος περιηγήθηκαν στην Εβραϊκή συνοικία με τις τέσσερις συναγωγές και το κοιμητήριο, μάρτυρες μιας ιστορίας άνθισης αλλά και διωγμών και κοινωνικού αποκλεισμού από την άλλη.
Η συμμετοχή του σχολείου μας στο πρόγραμμα έδωσε στους μαθητές και στις μαθήτριες μας την ευκαιρία να βιώσουν μια μοναδική μαθησιακή εμπειρία σε μια άλλη χώρα, να βελτιώσουν σημαντικά τις δεξιότητες και τις ικανότητες τους, να έρθουν σε επαφή με μια νέα κουλτούρα και κυρίως να αναπτύξουν το αίσθημα της ευρωπαϊκής  ταυτότητας.
Την αποστολή του σχολείου αποτέλεσαν οι εξής  μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Λυκείου: Αλέξανδρος Ντάτον, Σπύρος Τσαγκαράκης, Αργυρώ Σεργάκη, Κατερίνα Ζούλη, Κατερίνα Χαλβαδάκη. Τους συνόδεψαν οι καθηγήτριες Καραδάκη Όλγα και Σουμαλά Αγγελική.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Χαρακτηριστικές της επιτυχίας της διασχολικής συνάντησης είναι οι εντυπώσεις των ίδιων των παιδιών.
«Η εμπειρία που αποκόμισα από την συμμετοχή μου στο πρόγραμμα ERASMUS+ ήταν απόλυτα θετική. Η γραφική παλαιά πόλη της Πράγας με το παλάτι του Καρόλου ήταν εκθαμβωτική και με άφησε κυριολεκτικά άφωνο. Η πόλη του Πίλσεν ήταν πολύ όμορφη και εντυπωσιάστηκα από την οργάνωση και τη λειτουργία του σχολείου. Τέλος η επίσκεψή μας στην Εβραϊκή Συναγωγή ήταν κάτι το πρωτόγνωρο για μένα.» Σπύρος Τσαγκαράκης, Γ3
«Από το ταξίδι μας στην Τσεχία κέρδισα πολλές εμπειρίες και είμαι σίγουρη πως αυτός ο προορισμός θα μου μείνει αξέχαστος. Εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα με την πρωτεύουσα, την Πράγα, μια παραμυθένια πόλη με ενδιαφέρουσα ιστορία και ωραία αξιοθέατα. Το κάστρο, η γέφυρα του Καρόλου, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου ήταν όλα αξιοθαύμαστα. Οι άνθρωποι μας έδειξαν φιλοξενία και ήταν πρόσχαροι και ευγενικοί μαζί μας. Ειδικά το σχολείο τους μας έκανε μεγάλη εντύπωση λόγω του μεγέθους και του εξοπλισμού του. Το πρόγραμμα που συμμετείχαμε ήταν πολύ καλά οργανωμένο και παρακολουθήσαμε πάρα πολλές δράσεις.» Σεργάκη Αργυρώ Γ3
«Νιώθω ειλικρινά τυχερή που μου δόθηκε η ευκαιρία μέσα από το πρόγραμμα Erasmus+ να κάνω αυτό το ταξίδι στην Τσεχία και να αποκομίσω εμπειρίες, εφόδια μιας ζωής. Ενημερωθήκαμε πάνω σε θέματα κοινωνικά, διευρύναμε τους ορίζοντες μας, συμμετείχαμε σε αθλητικές δραστηριότητες και ήρθαμε σε επαφή με έναν διαφορετικό πολιτισμό και κουλτούρα. Επίσης,  συνεργαστήκαμε με παιδιά άλλων εθνικοτήτων με τα οποία συνάψαμε φιλίες. Πολλές ευχαριστίες στους εμπνευστές και διοργανωτές του προγράμματος.»  Χαλβαδάκη Κατερίνα Γ3
«Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα Erasmus+ ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία την οποία θα θυμόμαστε πάντα. Μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε μια νέα, πανέμορφη και πολύ διαφορετική από την δικιά μας χώρα. Προσωπικά απόλαυσα τη βόλτα στο κάστρο της Πράγας με τα επιβλητικά κτίρια και την καταπληκτική θέα στην πόλη και το ποτάμι. Εκτός από τη χώρα γνωρίσαμε και νέους ανθρώπους, δημιουργήσαμε φιλίες με παιδιά από Τσεχία, Ρουμανία και Ιταλία. Νικήσαμε προκαταλήψεις και  στερεότυπες αντιλήψεις και χτίσαμε γέφυρες φιλίας. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία και ευχαριστούμε θερμά το σχολείο μας, τον Διευθυντή, κύριο Αμπελά και φυσικά τις καθηγήτριες που μας συνόδευσαν, κ. Σουμαλά και κ. Καραδάκη,. Ελπίζουμε να συνεχιστούν τέτοιες δράσεις στο σχολείο μας.»
Ζούλη Κατερίνα Γ1

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.