Μουσείο Τυπογραφείας

Το χρονικό μιας βιωματικής δράσης – φιλοξενίας

Κύριε διευθυντά,
Πέμπτη 31 Μαϊου 2018 – Κυριακή 3 Ιουνίου 2018. Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας, στέλνει κάλεσμα φιλοξενίας στην ανακαινισμένη πτέρυγα του Παραρτήματος ΑΜΕΑ Λάρισας “Ο Αριστεύς” στη δομή Αμπελώνα.
Το κάλεσμα – φιλοξενία αφορά όλα τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας της Ελλάδας, για τ’ ΑμΕΑ που περιθάλπονται σ’ αυτά και τους συνοδούς τους. Το Παράρτημα ΑμΕΑ Χανίων (Θ.Χ.Π.Χ.) συμμετέχει. Η διαβίωσή μας το τριήμερο αυτό, με 2 συνοδούς και 2 περιθαλπόμενους έγινε στις εγκαταστάσεις της ανακαινισμένης πτέρυγας που εγκαινιάστηκε στο ίδιο δωμάτιο – ΑμΕΑ και συνοδών – άκρως εκπαιδευτική και εποικοδομητική σε 24ώρη βάση, χωρίς κενά.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ποικίλο και αρκετά χαλαρωτικό και ψυχαγωγικό.
Την 1η μέρα παρέλαση όλων των συμμετεχόντων Κέντρων με πανό, βιντεοπαρουσίαση όλων των Κέντρων και χορευτική παράσταση από ομάδα της Δομής Αμπελώνα.
Την 2η ημέρα επισκέψεις σε μουσεία, στην 1η Στρατιά Λάρισας και απογευματινό καφέ στο κέντρο της Λάρισας.
Την 3η μέρα αθλητικές δραστηριότητες στο χώρο φιλοξενίας μας – που παίξαμε όλοι μαζί σαν μικρά παιδιά – ζωγραφική και φύτεμα λουλουδιών σε ζαρτινιέρες ειδικά χωροθετημένες για κάθε κέντρο. Το βράδυ αποχαιρετιστήρια μουσικοχορευτική γιορτή που κράτησε ως τα ξημερώματα σχεδόν. Το πρόγραμμα πάντα γεμάτο, με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία της τοπικής καθημερινότητας αλλά και της ιδρυματικής πραγματικότητας από την Ελλάδα.
Οι εκπαιδευτικές εκδρομές που διοργάνωσε το ίδρυμα “Ο Αριστεύς” συνταίριαξαν τόσο απλά τη γνώση με την ψυχαγωγία, τις μνήμες με την εμπειρία ζωής, τ’ ανθρώπινα επιτεύγματα με την εξέλιξη της κοινωνίας και την αναβάθμιση των υπηρεσιών.  Το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, ακούραστο όλο το 24ωρο μας πρόσφερε τα πάντα για την άνετη διαβίωσή μας, χωρίς ούτε ένα λεπτό να μας αφήσει να καταλάβουμε την αγωνία, την κούραση και την υπερπροσπάθεια που κατέβαλλε για την άψογη φιλοξενία μας.
Ειδική μνεία όμως ανήκει και στο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων που δούλευε στις “επάλξεις” του καθήκοντός τους, για να έχουν οι περιθαλπόμενοι του ιδρύματός τους την φροντίδα που δικαιούντο και όλα συνέχιζαν να λειτουργούν κανονικά χωρίς διακοπή.
Η γνώση και οι εμπειρίες που αποκτήσαμε με την ανταλλαγή απόψεων και βιωματικών δράσεων με τους περιθαλπόμενούς μας σε 24 ωρη βάση και μαζί με τους υπόλοιπους φιλοξενούμενους, αποτέλεσαν ανεκτίμητα εφόδια για την αναβάθμιση των δικών μας υπηρεσιών.
Νιώθουμε βαθιά ευγνωμοσύνη για τα συγκλονιστικά πρωϊνά – εκεί γύρω στο ξημέρωμα – στο κιόσκι έξω από το χώρο φιλοξενίας μας, που αποτέλεσαν τις μοναδικές ώρες χαλάρωσς από την ευθύνη των “παιδιών” μας.
Ηταν από τις πιο εποικοδομητικές στιγμές για όλους τους συνοδούς των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας απ’ όλη την Ελλάδα.
Ηταν οι ώρες που ηρεμούσαμε, που γνωριστήκαμε καλύτερα, που ανταλλάξαμε βιώματα, εμπειρίες, γνώσεις διοικητικές, που νιώσαμε τόσο διαφορετικοί αλλά και πόσο ίδιοι είμαστε αν και μας χωρίζουν εκατοντάδες χιλιόμετρα.
Η ανατολή του ήλιου στη Θεσσαλική Γη, έγινε η πυξίδα μας για ένα δρόμο συνύπαρξης και ανάπτυξης νέων ιδεών και παλιών δοκιμασμένων διαδικασιών.
Δε θ’ αναφερθούμε ονομαστικά σε κανένα, γιατί όλοι ήταν υπέροχοι, μοναδικοί, αξιολάτρευτοι: Ολοι οι συνάδελφοι – συνοδοί και οι περιθαλπόμενοι απ’ όλα τα Κέντρα της ελληνικής επικράτειας.
Η Διοίκηση, το προσωπικό και “τα παιδιά” του Παραρτήματος ΑμΕΑ Λάρισας “Ο Αριστεύς”, που μας αγκάλιασαν, μας αγάπησαν και τους αγαπήσαμε, για όλες τις τρυφερές στιγμές που μας χάρισαν, το γέλιο και τη συγκίνηση που μας πρόσφεραν από την κοινή διαβίωσή μας.
“ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ” ήταν το σύνθημα της δομής Αμπελώνα – Λάρισας. Ολοι μαζί σαν μια γροθιά ας βαδίσουμε μπροστά με νέες ιδέες για νέες προοπτικές.
Το Παράρτημα ΑμεΑ Χανίων,

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.