Μουσείο Τυπογραφείας

Το χαμένο καλοκαίρι της τεχνολογίας

Καλοκαιρινές διακοπές! Το «όνειρο» των παιδιών και των εφήβων! Η λήξη των μαθημάτων, η θερινή ανάπαυλα, με πολλά γέλια, μπάνια, χαρές, φλερτ, ξενοιασιά! Σε τρεις μήνες έπρεπε να χωρέσουν όλα εκείνα που δεν μπορούσαν να γίνουν την περίοδο του σχολείου, της καθημερινής πίεσης και ρουτίνας των σχολικών υποχρεώσεων.
Τα τελευταία χρόνια οι θερινές διακοπές έχουν αλλάξει. Η ανάπαυλα του θέρους δε βρίσκει τα παιδιά στις αλάνες, στις παραλίες, στα γήπεδα, στις παρέες της γειτονιάς. Η πλειοψηφία των νέων «καλωδιωμένη» νυχθημερόν στο κινητό της τηλέφωνο να σπαταλά κάθε ικμάδα ενεργητικότητάς της, προσηλωμένη και αποχαυνωμένη σε εικόνες, ήχους, παραστάσεις φτιασιδωμένης γελοιότητας και απίθανης χαμέρπειας.
Περπατούν με προτεταμένα τα χέρια τους, κοιμούνται αγκαλίτσα με τα ηλεκτρονικά «πολυεργαλεία» τους, δεν αντιδρούν σε κάθε είδους ερέθισμα κοιτώντας στο υπερπέραν, μόνο στις «ειδοποιήσεις»των εφαρμογών ενθουσιάζονται, βουρτσίζουν τα δόντια τους , τρώνε, πίνουν με τα ηλεκτρονικά «μαραφέτια» σε πλήρη ετοιμότητα, γενικά ζούνε σ’ ένα ιδιότυπο κόσμο πόρρω απέχοντα από τη φυσιολογική συμπεριφορά, τα αισθήματα και τα συναισθήματα που πρέπει να διέπουν την παιδική και εφηβική ηλικία.
Γονείς σε πλήρη απόγνωση προσβλέπουν στη λογική ότι «θα τους περάσει», οικογενειακοί δεσμοί διαρρηγνυόμενοι σταθερά, απουσία από κάθε κοινωνική, εκδήλωση αφού για τους νέους είναι προτιμότερη η βολή του καναπέ και το σερφάρισμα, παρά η συμμετοχή στο γλέντι, το πανηγύρι, το γάμο, τη βάφτιση κλπ.
Χαμένες ώρες, χαμένες μέρες, χαμένα καλοκαίρι, θυσία όλα στο βωμό της τεχνολογικής «προόδου» που μεταμορφώνει τη νεολαία σε τεχνολογικά «ζόμπι», άβουλα και αδιάφορα όντα, νιάτα πνευματικά και διανοητικά ευνουχισμένα.
Και το βιβλίο; Ούτε λόγος! Η θέση του είναι μόνο στο ράφι της βιβλιοθήκης. Οι μόνες που ακουμπούν βιβλία το καλοκαίρι είναι κάποιες καθαρίστριες που πρέπει να ξεσκονίσουν τα ράφια της καλαίσθητης βιβλιοθήκης από καρυδιά που αίφνης έχουν αποσυρθεί τελεσίδικα τα βιβλία.
Μακάρι να βγω ψεύτης, αλλά τα φαινόμενα ανεξέλεγκτων εξαρτήσεων από τα τεχνολογικά μέσα θα είναι η μελλοντική μάστιγα που θα διαλύσει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.