Μουσείο Τυπογραφείας

Το 5ο Γυμνάσιο στο Χριστουγεννιάτικο Βουκουρέστι

Στα πλαίσια του προγράμματος Εrasmus plus (KA229) με τίτλο European School Post πέντε μαθητές του 5ου Γυμνασίου και συνοδευόμενοι από τις εκπαιδευτικούς Μαρία Κατσαρού και Βάσω Πατινιωτάκη ταξίδεψαν από τις 2/12 μέχρι 8/12/2018 στο Βουκουρέστι, την πρωτεύουσα της Ρουμανίας.

Εκεί συναντήθηκαν με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των χωρών με τις οποίες συνεργάζονται για τους σκοπούς του προγράμματος. Οι εταίροι προέρχονται από σχολεία της Κροατίας, Σλοβακίας, Βουλγαρίας, Τουρκίας και Ρουμανίας. Στόχοι του προγράμματος ανάμεσα σε άλλους είναι η διεθνική συνεργασία, η ανταλλαγή πολιτιστικών αντιλήψεων, η καλλιέργεια συναισθημάτων φιλίας και αλληλοκατανόησης και τέλος η από κοινού έκδοση ενός μαθητικού περιοδικού.
Την πρώτη μέρα στο ‘‘Iancului Gymnasium School’’ έγινε η παραδοσιακή υποδοχή με «ψωμί και αλάτι». Πρόκειται για ένα έθιμο με το οποίο οι Ρουμάνοι εκφράζουν τη φιλοξενία τους και απευθύνουν ζεστό καλωσόρισμα στους επισκέπτες τους. Σύμφωνα με την παράδοση, προσφέρουν μια «κουλούρα» στο κέντρο της οποίας υπάρχει μια τρύπα στην οποία είναι τοποθετημένο ένα μικρό δοχείο με αλάτι. Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, οι οποίοι ήταν ντυμένοι με τις παραδοσιακές ενδυμασίες τους, καθώς την προηγούμενη μέρα γιόρταζαν τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ανεξάρτητου ρουμανικού κράτους, είχαν ετοιμάσει διάφορα δρώμενα στις τάξεις τους, δίνοντας μας μια μικρή πρόγευση για το τι σημαίνει «ρουμάνικη φιλοξενία».
Αργότερα στο ‘‘Ιancului Kindergarten’’(νηπιαγωγείο)σε μία φιλόξενη και ζεστή αίθουσα (σε αντίθεση με την εξωτερική θερμοκρασία) έλαβαν χώρα παιχνίδια γνωριμίας για να εξοικειωθούν τα παιδιά μεταξύ τους. Στη συνέχεια δόθηκαν οδηγίες κι έγινε μια συζήτηση για τη σύνταξη ενός άρθρου από όλες τις ομάδες με θέμα την παραμονή τους στη Ρουμανία. Οι μαθητές συνέχισαν με διάφορες κατασκευές ενώ οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία για μια μικρή απόδραση στην πόλη.
Τη επομένη πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε ένα θεματικό πάρκο (ρουμάνικο τουριστικό χωριό) στην κοινότητα Cosesti της επαρχίας Arges. Oι μαθητές εκεί πραγματικά απόλαυσαν μια σειρά δραστηριοτήτων. Συμμετείχαν στην κατασκευή πήλινων αντικειμένων, χρωμάτισαν χριστουγεννιάτικα στολίδια από γύψινο πρόπλασμα, έμαθαν για τη ζωή στα χωριά της Ρουμανίας, είδαν από κοντά πώς επεξεργάζονταν το μαλλί των ζώων για να καλύψουν τις ανάγκες ένδυσης σε παλαιότερες εποχές και σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και στο τέλος είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την πεντανόστιμη παραδοσιακή «μαμαλίγκα» (πολέντα βρασμένη σε ζωμό κρέατος με τυρί δικής τους παραγωγής). Στο τέλος της επίσκεψης τούς περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη, ένα παιγνίδι γνωστό ως zip line (ένα θαρραλέο βήμα στο κενό κι η ταχύτητα αυξάνει ραγδαία καθώς οι τροχαλίες κυλούν στο συρματόσχοινο). Επόμενος σταθμός ήταν το υπέροχο μοναστήρι Curtea de Arges του 16oυ αιώνα όπου βρίσκονται τάφοι διαφόρων βασιλέων της Ρουμανίας.
Την τρίτη μέρα είχε οργανωθεί μια ολοήμερη εκπαιδευτική εκδρομή. Πρώτος προορισμός ήταν η μεσαιωνική πόλη Σινάια, στην καρδιά της Ρουμανίας. Εκεί έγινε ξενάγησηστο εκπληκτικό κάστρο του Πέλες, ένα αναγεννησιακό στολίδι που χτίστηκε το 1883 και ήταν θερινή κατοικία του πρώτου βασιλιά της Ρουμανίας και κατοικία διαφόρων ρουμάνικων μοναρχικών οικογενειών ως το 1947. Ειδικά για την ελληνική ομάδα ήταν μια εκπληκτική εμπειρία, καθώς σε όλη τη διαδρομή χιόνιζε. Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, χιόνι και κάστρα, μια εικόνα αλησμόνητη μέχρι το Μπραν και τον περίφημο Πύργο (κάστρο του Μπραν), γνωστό ως «πύργο του Δράκουλα», προς τιμή του μυθιστορηματικού χαρακτήρα του συγγραφέα Μπραμ Στόκερ. Το κάστρο κατασκευάστηκε το 13ο αιώνα από το Τευτονικό Τάγμα και σήμερα αποτελεί εθνικό μνημείο της Ρουμανίας.
Την τέταρτη μέρα στο σχολείο οι μαθητές δημιούργησαν από κοινού ένα ημερολόγιο του 2019, στόλισαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο, άκουσαν τα κάλαντα και έμαθαν παραδοσιακούς ρουμάνικους χορούς. Η μέρα αυτή έκλεισε με την τελετή απονομής των βεβαιώσεων παρακολούθησης και με μια συγκινητική τελετή αποχαιρετισμού. Οι εκπαιδευτικοί της Ρουμανίας είχαν προετοιμάσει ένα διαφορετικό δρώμενο για κάθε ομάδα, που περιελάμβανε μουσική και χορό, προσαρμοσμένο με απόλυτο σεβασμό στις παραδόσεις και τον πολιτισμό κάθε χώρας. Ήταν πράγματι πολύ συγκινητική και εντυπωσιακή η ευρηματικότητά τους και η θέρμη της φιλοξενίας. Την τελευταία μέρα οι μαθητές παρακολούθησαν μαθήματα με τους μαθητές που τους φιλοξενούσαν και μετά ακολούθησαν το πρόγραμμα κάθε οικογένειας, ενώ οι καθηγητές ξεναγήθηκαν στο χειμωνιάτικο Βουκουρέστι, το «Παρίσι της Ανατολικής Ευρώπης».
Η μετακίνηση αυτή εκπλήρωσε τους στόχους του προγράμματος στο μέγιστο βαθμό. Πολλές οι εμπειρίες, ενδιαφέρουσες συζητήσεις με τους εταίρους, επικοινωνία και δημιουργία φιλικών σχέσεων. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πόσα πολλά είναι αυτά που μας ενώνουν και πόσες κοινές πολιτιστικές καταβολές μοιραζόμαστε με τους γείτονες μας στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.