Μουσείο Τυπογραφείας

«Τις πταίει;»

Στον απόηχο των γεγονότων των καταστροφών από τις πλημμύρες

» Επιστολή που συντάχθηκε πριν από την κατάρρευση της γέφυρας του Κερίτη

Κύριε διευθυντά,
«Τις πταίει;», ο θεός που βρέχει, ο ωχδερφισμός μας, η ανεπάρκεια των αρχόντων μας, η κλιματική αλλαγή, εάν έχει συντελεστεί, ή οι πολίτες που ψηφίζουν;
Η πρόσφατη κακοκαιρία δεν προκάλεσε μόνο τεράστιες ζημιές σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες αλλά απεκάλυψε σε ένα βαθμό και την ανεπάρκεια των υπευθύνων σε κάθε επίπεδο της Δημόσιας Διοίκησης. Ο γραφών θα περιοριστεί σε λίγα συγκεκριμένα γεγονότα στην περιοχή της Δ.Ε. Μουσούρων.
Κινδύνεψε ένα ιστορικό μνημείο, η Γέφυρα του Κερίτη, καλά δεν έβλεπαν ότι είχε εκτραπεί η ροή του ποταμού στην ανατολική πλευρά της γέφυρας; Οι ευκάλυπτοι που αναπτύχθηκαν στο μέσο της κοίτης και το ύψος τους έφθανε στο ύψος της γέφυρας αποτελούσαν σίγουρη απειλή για την εκτροπή της ροής του ποταμού από το μεσαίο τόξο της γέφυρας, δεν προβλημάτισαν κανένα; Πάνω από τη Γέφυρα περνούσαν καθημερινά οι υπάλληλοι της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, κανείς δεν ανησύχησε; Οι αιρετοί και ιδιαίτερα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος;
Η τεχνική υπηρεσία (έχουσα τουλάχιστον ηθική υποχρέωση) με πρωτοβουλία της θα ‘πρεπε να είχε εισηγηθεί και συντάξει μελέτη προστασίας της Γέφυρας καθόσον η Δημοτική Αρχή ολιγώρησε, όπως ολιγώρησε και η Αντιπεριφέρεια στην οποία έχει ανατεθεί το τελευταίο χρόνο ο καθαρισμός και έλεγχος των ποταμών. Αν είχε συνταχθεί σχετική μελέτη για τις απαιτούμενες επεμβάσεις και το κόστος θα ήταν μικρότερο και η ταλαιπωρία των πολιτών θα ήταν πολύ λιγότερη. Αν έπεφτε η γέφυρα ποιος θα κυνηγούσε ποιον για το μέγεθος της καταστροφής. Αναλογίζονται οι αρμόδιοι πόσοι κάτοικοι και από ποιες περιοχές έως πάνω από το Ανατολικό Σέλινο εξυπηρετούνται από αυτή τη Γέφυρα; Από πού θα περνούσαν; Από τον δρόμο Σκινέ-Φουρνέ; Το χάλι αυτού του δρόμου το ζούμε όλοι καθημερινά, ο μισός δρόμος από την κατεύθυνση του Σκινέ διαπλατύνθηκε και ασφαλτοστρώθηκε από το 2010 επί Δήμου Μουσούρων με ομηρικούς καυγάδες για να χρηματοδοτηθεί από τα συμπλέγματα της Νομαρχίας αλλά και με αντιδράσεις των ιδιοκτητών εκατέρωθεν του δρόμου λόγω της απαιτούμενης διαπλάτυνσης 6.5 μέτρα για να αναγνωριστεί ως κύριος δημοτικός δρόμος όπως και έγινε αργότερα. Για το τμήμα Φουρνέ – Σκινέ, η παρούσα Δημοτική αρχή δεν αξιώθηκε να κάνει τίποτα. Οσοι περνούν από εκεί βλέπουν τη διαφορά, αυτό βαρύνει ευθέως την παρούσα Δημοτική Αρχή, είναι γνωστές οι παρεμβάσεις του γράφοντος προς τη Δημοτική Αρχή αλλά και οι αναφορές του στον τοπικό Τύπο. Το Νοέμβριο του ’18  ήρθε προς ψήφιση στο Δ.Σ. το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, επεσήμανα (έχει καταγραφεί) στο Δ.Σ. και τη Δημοτική Αρχή ότι ο πλακοσκεπής οχετός που περνά μέσα από την πλατεία του Σκινέ, πρέπει να καθαριστεί από τα φερτά υλικά γιατί θα πλημυρίσουν τα σπίτια. Αυτό που εισέπραξα ως απάντηση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ήταν «ότι έχουν κάνει έργο εκεί στη Γέφυρα και ότι μόνο εγώ δεν το είδα», ας πάει να ρωτήσει τους ανθρώπους εκεί τι έζησαν εκείνο το βράδυ.
Κλείνοντας, ελπίζω να μη διεκδικήσει κάνεις από τους αρμόδιους-υπεύθυνους  δάφνες για εγρήγορση και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών τους, κατόπιν εορτής, φταίχτες είναι και ας αναλογιστούν οι πολίτες «Τις πταίει».
Υ.Γ. Το «Τις πταίει» αναφέρεται στο άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη στις 25 Ιουνίου το 1874, που δεν παύει αν και αναφέρεται σε κάτι διαφορετικό να είναι πάντα επίκαιρο γιατί τον λογαριασμό τον πληρώνουν στο τέλος οι πολίτες.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,
Βολάνης Μανούσος
δ. σύμβουλος Δ. Πλατανιά,
κάτοικος Σκινέ

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.