Μουσείο Τυπογραφείας

Τιμήθηκε η 79η επέτειος της Μάχης της Κρήτης

Με σεβασμό στην ιστορική μνήμη αλλά χωρίς τη λαμπρότητα που της αξίζει, εορτάστηκε φέτος η 79η επέτειος της Μάχης της Κρήτης. Λόγω των υγειονομικών διατάξεων του Υπουργείου Εσωτερικών για τον έλεγχο της πανδημίας της covid-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας, οι ήρωες της Μάχης της Κρήτης τιμήθηκαν με λιτές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τετάρτη στο Μνημείο Πεσόντων Κερίτη στον Αλικιανό και στο ιστορικό αεροδρόμιο του Μάλεμε.
Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Πλατανιά στο Μνημείο του Αλικιανού, το πρωί της Τετάρτης, παρόντες επίσης ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Αναστάστιος Κουρουπάκης, ο Δήμαρχος Σφακιών Μανούσος Χιωτάκης, ο Αντιδήμαρχος Χανίων Ιωάννης Γιαννακάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Στυλιανός Δημητρογιαννάκης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αλικιανού Παναγιώτης Στρατουδάκης, ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλικιανού Βαρδής Δασκαλάκης, ο Πρόεδρος της Περιηγητικής Λέσχης Αντώνιος Δασκαλάκης, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών συνταξιούχων Ν.Χανίων Εμμανουήλ Νικολακάκης, ενώ το τρισάγιο τέλεσε ο τοπικός Ιερέας Αιδ/τος Εμμανουήλ Χατζηδάκης.
Το απόγευμα, η εκδήλωση στο αεροδρόμιο Μάλεμε ξεκίνησε με την έπαρση των σημαιών της Ελλάδος και των τριών Συμμαχικών Κρατών, συνεχίστηκε με επιμνημόσυνη δέηση, κι ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από περιορισμένο αριθμό εκπροσώπων των τοπικών αρχών. Συγκεκριμένα, κατέθεσαν στεφάνι ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας, κ. Αντώνης Παπαδεράκης, ο Διοικητής του Πεδίου Βολής, Υποστράτηγος κ. Κλεάνθης Καρατσίν, ως Εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Δήμαρχος Χανίων, κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Δήμαρχος Πλατανιά, κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, ο Δήμαρχος Κισσάμου, κ.  Γεώργιος Μυλωνάκης, ο Δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου, κ. Αντώνης Περράκης, ο Δήμαρχος Σφακίων, κ. Μανούσος Χιωτάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αποκορώνου, κ. Αντώνης Κοτσιφάκης, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Αποκορώνου, ο Αστυνόμος Α’, κ. Ιωάννης Βλαχάκης, ως εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων. Επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Μονάδων του Νομού, όπως και ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Χανίων.
Η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγή και τον εθνικό ύμνο τον οποίο έψαλλαν οι παραβρισκόμενοι.

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε χθες ο Δήμο Αχαρνών – Αστερουσίων συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, στο μνημείο στον κόμβο Πατσίδων όπου είναι το σημείο απαγωγής του Γερμανού στρατηγού Κράιπε. Ο κ. Αρναουτάκης παραβρέθηκε στην επιμνημόσυνη δέηση και κατέθεσε στεφάνι, όπως και ο Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης, τιμώντας την ιστορική επέτειο παρουσία του κλήρου και λιγοστών θερμικών εκπροσώπων λόγω των μέτρων πρόληψης από την πανδημία του κορονοϊού.

Ο ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ
«Στην “ξαρμάτωτη” Κρήτη, η Ελληνική ψυχή άλλαξε τον ρου του πολέμου. Σήμερα, αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες της Μάχης της Κρήτης που στάθηκαν με υψηλό το φρόνημα της Ελευθερίας απέναντι στη θηριωδία και τις αγριότητες των κατακτητών», σημειώνει ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

ΤΟ ΚΚΕ
Σε ανακοίνωσή της, η επιτροπή περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, επισημαίνει: «Τιμούμε τον αντιφασιστικό αγώνα των λαών, τον απαράμιλλο ηρωισμό του λαού της Κρήτης και τα χτυπήματα που επέφερε στον φασιστικό άξονα με τη Μάχη της Κρήτης. Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε.
Η ναζιστική εισβολή βρήκε απέναντί της μια γενικευμένη ένοπλη λαϊκή εξέγερση στην Κρήτη, που δεν οργανώθηκε και δεν στηρίχτηκε ούτε από το επίσημο αστικό ελληνικό κράτος ούτε από το Βρετανικό επιτελείο στρατού».

ΤΟ ΜέΡΑ25
Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, σε δήλωσή του για τη Μάχη της Κρήτης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «Ήταν μία από τις σημαντικότερες μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που καθόρισε την έκβασή του, με πολλές πρωτιές σε επιχειρησιακό επίπεδο, και με πολλές τραγικές απώλειες. Έχει γραφτεί άλλωστε ότι η Μάχη στην Κρήτη ονομάστηκε και “Νεκροταφείο των Γερμανών αλεξιπτωτιστών”, γεγονός που ανάγκασε τον Χίτλερ να διατάξει τον τερματισμό κάθε αεραποβατικής επιχείρησης στο μέλλον. Αυτό το νησί κατάφερε το ακατόρθωτο».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.