Μουσείο Τυπογραφείας

Τιμές Ελαιολάδου: Ανακριβής πληροφόρηση “παγώνει” την αγορά στην Ελλάδα!

Ομως, βασική αιτία είναι η κατακερματισμένη προσφορά του προϊόντος

F1Στα ίδια περίπου επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα συνεχίζουν να κινούνται οι τιμές του έξτρα παρθένου στην Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα παρά το ότι οι εξελίξεις στη συγκομιδή μεταξύ των χωρών όπως προκύπτει από επίσημες πηγές, διαφοροποιούνται σημαντικά και ως προς τον βαθμό ολοκλήρωσης και ως προς το τελικό ύψος.
Ετσι, ενώ στην Ισπανία η συγκομιδή βρίσκεται ακόμα στο 70%, στην Ιταλία και Ελλάδα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί με τις αναμενόμενες ποσότητες να βρίσκονται αρκετά χαμηλότερα και στις τρεις χώρες όπως φαίνεται από τον πινάκα που παρατίθεται σε επόμενο θέμα.
Στην Ελλάδα και στην Κρήτη, ενώ νεοτέρα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι φετινή παραγωγή είναι αρκετά χαμηλότερη από ότι αρχικά εκτιμήθηκε όχι μόνο στην Ιταλία και Ελλάδα αλλά και στην Ισπανία, οι τιμές εξακολουθούν να κυμαίνονται στα ιδία χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα όμως τελευταία η κινητικότητα της αγοράς παρουσιάζει συμπτώματα κάμψης με τις αγοραπωλησίες να περιορίζονται η και να «παγώνουν» σε κάποιους μεγάλους αγοραστές.
Από την άλλη πλευρά για λόγους ανεξήγητους, διάφοροι παράγοντες του αγροτικού παρουσιάζονται να μιλούν σε ΜΜΕ για τεράστια παραγωγή της Ισπανίας (1.700 χ.τ.) προκαλώντας ψυχολογικό κλίμα για βεβιασμένη προσφορά και πτώση των τιμών!
Τελικά, σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 29-1-19 ( www.sedik.gr) οι μέγιστες τιμές (Πιν.1) στην Ιταλία βρίσκονται στα 6,15 €/κ, στην Ισπανία στα 3,55€/κ , στην Πελοπόννησο στα 3€/κ και στην Κρητη στα 3,15€/κ
Οπωσδήποτε η τεράστια διάφορα τιμών Ελλάδας Ισπανίας και ιδίως Ιταλίας δεν είναι απλά παράδοξο αλλά τελείως αντίθετο με τους νόμους της αγοράς. Γιαυτο έπρεπε να απασχολήσει σοβαρά και τους ειδικούς επιστήμονες αλλά και κυρίως τους πολιτικούς!
Όπως όλα δείχνουν, βασική αιτία, φαίνεται να είναι η δομή της προσφοράς του χύμα , η οποία στην Ελλάδα είναι κατακερματισμένη και γίνεται απο πολυάριθμους μεσίτες και μεσάζοντες οι όποιοι φαίνεται ότι ενδιαφέρονται πρωτίστως για την πραγματοποίηση της αγοραπωλησίας και την είσπραξη της δικής τους προμηθείας.
Τα περισσότερα ελαιοτριβεία της χώρας (περίπου 2.300) και όλα σχεδόν της Κρήτης ( περίπου 550 ) πουλούν χύμα ελαιόλαδο ειτε κατευθείαν , ειτε μέσω κεντρικών μεσιτών στις τιμές που προσφέρουν κατά καιρούς οι λίγοι μεγάλοι αγοραστές.
Ο ΣΕΔΗΚ συνιστά την διάθεση του ελαιολαδου με δημοπρασίες, η πλειοδοτικούς διαγωνισμούς και προσφέρει δωρεάν δημοσίευση τους στην ιστοσελίδα του. Και η μέθοδος αυτή έχει ήδη φέρει σημαντικά αποτελέσματα αφού οι τιμές που επιτυγχάνονται με διαγωνισμούς που κάνουν Συν/σμοι όπως π.χ. οι Αγρ. Συν/σμοι Κριτσας, Ζάκρου, Εμπάρου, Θραψανού, Αγγελιανών, Σελινου κ.α. είναι υψηλότερες κατά 0,30-0.50 €/κ

Δακοκτονία: Πρόσκληση ΥπΑΑΤ στις Περιφέρειες… για έγκαιρη έναρξη!
» Εξαγγελία νέου Νόμου, χωρίς αναφορά για “Περιφερειοποίηση”

F2Τη συμβολή των Περιφερειών ώστε να είναι όλα έτοιμα για την έναρξη της Δακοκτονίας το 2019, πριν από τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση του Μάιου ζητά με επιστολή που έστειλε στις 23-1-19 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ωσάν οι Περιφέρειες να ήταν εκείνες που ευθύνονται για τα μέχρι σήμερα προβλήματα!
Η σχετική επιστολή σημειώνει ότι «απο πλευράς συναρμόδιων Υπουργείων η προετοιμασία του προγράμματος Δακοκτονίας για το έτος 2019 βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και απο το ΥπΕΣ έγινε ήδη η κατανομή του απαραίτητου ποσού στις Περιφέρειες» και παράλληλα αναφέρει ότι οι διαδικαστικές ενέργειες οι οποιες θα προχωρήσουν άμεσα είναι:
(α) Έως το τέλη Ιανουαρίου θα εκδοθεί η ΚΥΑ για τον καθορισμό του αριθμού του εποχικού προσωπικού, που θα είναι αυξημένο κατά 69 άτομα.
(β) Έως τέλη Φεβρουαρίου θα γίνει τροπολογία του άρθρου 44 του ν. 4325/2015 (ΦΕΚ Α΄ 47) ώστε οι Περιφερειακές Ενότητες, να έχουν την δυνατότητα ανάθεσης των εργασιών στους προσωρινούς μειοδότες.
(γ) Ο διαγωνισμός για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών αναμένεται να προκηρυχτεί τέλος Ιανουαρίου έως μέσα Φεβρουαρίου
Έτσι, αναφέρει ο Υπουργός, «οι Περιφερειακές Ενότητες μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως την έναρξη των διαδικασιών ώστε όλα να είναι στη έτοιμα, το αργότερο έως τις 16/4/2019 και το πρόγραμμα να ξεκινήσει από τις αρχές Μαΐου, εάν και όπου υπάρξει ανάγκη».
Νέο νομοθετικό πλαίσιο
Έως το τέλος Μαρτίου, όπως αναφέρει η επιστολή, το ΥπΑΑΤ προγραμματίζει, να προχωρήσει σε αλλαγή όλου του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για τη δακοκτονία και έχει ήδη έτοιμο προσχέδιο νόμου «Περί καταπολέμησης του δάκου».
Ωστόσο δεν αναφέρει αν, το προσχέδιο αυτό, προβλέπει κάποιες ριζικές αλλαγές όπως η πλήρης Περιφερειοποιηση με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, πόρων και δαπανών κλπ όπως έχει προτείνει ο ΣΕΔΗΚ, η απλά αναλώνεται σε εμβαλωματικές, γραφειοκρατικές επιδιορθώσεις οι οποιες προκειμένου να λύσουν κάποια προβλήματα, συνήθως δημιουργούν άλλα!
Ευχές αλλά και επιφυλάξεις!
Οπωσδήποτε, αυτό που ενδιαφέρει τους ελαιοπαραγωγούς δεν είναι μόνο η έγκαιρη έναρξη των διαδικασιών αλλά κυρίως η έγκαιρη λήξη τους και η εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων (προσωπικό, φάρμακα, εργολάβοι, κ.λ.π..) στον κατάλληλο χρόνο, πράγμα για το οποιο οι εμπειρίες των προηγούμενων ετών δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία!
Εμείς πάντως, δεν μπορούμε παρά να ευχηθούμε όλα αυτά να εξελιχτούν ομαλά και αποτελεσματικά και ο Γεωπόνος Υπουργός κ. Αραχωβιτης να επιτύχει αυτά που δεν πέτυχαν τόσοι άλλοι.
Ωστόσο, οι ενδεχόμενες πολλαπλές εκλογες και άλλες πολιτικές εξελίξεις τους προσέχεις μήνες, φοβουμαστέ πως δεν θα το επιτρέψουν εύκολα!

Υπερχειλίσεις εξατμισοδεξαμενών μπορεί να προκαλέσουν οι βροχοπτώσεις
» Οι Υπηρεσίες και τα ελαιοτριβεία καλό είναι να επιθεωρήσουν τις εγκαταστάσεις

Οι υψηλές βροχοπτώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί προσφατα στην Κρητη είναι οπωσδήποτε ωφέλιμες, αλλά μπορεί να προκαλέσουν και δυσάρεστες επιπτώσεις σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν κατάλληλα σχεδιασμένες και κατασκευασμένες υποδομές και εγκαταστάσεις.
Ήδη υπήρξαν κατολισθήσεις σε πρανή δρόμων όπως π.χ. εκείνη στον Σταλό Χανίων αλλά και αρκετά προβλήματα από υπερχειλίσεις χειμάρρων σε άλλες περιοχές κ.α.
Βεβαία, προς παρόν δεν έχουν ακουστεί, ευτυχώς, περιπτώσεις υπερχείλισης εξατιμσοδεξαμενών αποβλήτων ελαιοτριβείων, εκτός από κάποιες περιπτώσεις όπου «μαύρισαν» τα νερά κάποιων χείμαρρων χωρίς εν τούτοις να διαπιστωθούν τα μάλλον πασιφανή αίτια.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν προβλήματα.
Αν κρίνει κάνεις από τις βροχές που ήδη έπεσαν φέτος (Πιν1) και αν υποθέσει ότι μπορούν να συνεχίσουν με τον ρυθμό, το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα σε εξατμισοδεξαμενές δεν είναι απίθανο.
Και τα προβλήματα αυτά μπορεί να έχουν δυο επιπτώσεις.
Από την μια πλευρά είναι πιθανή η ανύψωση της στάθμης των υγρών (μίγματος αποβλήτων + βροχής) πάνω από το ύψος των τοιχωμάτων της δεξαμενής, ενώ από την άλλη, είναι πιθανές και τυχόν κατολισθήσεις τοιχωμάτων σε περιπτώσεις κακοτεχνιών.
Βεβαία τέτοια φαινόμενα προς το παρόν δεν έχουν εμφανιστεί μέχρι σήμερα, κυρίως διότι οι εξατμισοδεξαμενες στα περισσότερα ελαιοτριβεία έχουν σωστά κατασκευαστεί αλλά και διότι η μικρή φέτος παραγωγή ελαιολαδου, όπως είναι φυσικό δεν έχει συντελέσει σε μεγάλες ποσότητες απόβλητων.
Ωστόσο, καλό θα είναι πριν υπάρξει κάποια δυσάρεστη έκπληξη, οι αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν κάποια έστω δειγματοληπτική επιθεώρηση και να δώσουν σχετικές προληπτικές οδηγίες στα ελαιοτριβεία.
Το να επιβάλλουν υψηλά πρόστιμα όταν οι ζημιές έχουν γίνει δεν μπορεί να αναιρέσει τις συνέπειες.
Από την άλλη πλευρά οι υπηρεσίες καλό είναι να ενημερώσουν για το αν εφαρμόστηκε τελικά και σε ποιο βαθμό η μέθοδος της χρήσης των αποβλήτων για υδρολίπανση συμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπουν οι τροποποιήσεις της σχετικής ΚΥΑ (Φ15/ 127402/1487/ 7.12.2016 και 135207/1801/12.12.2017).
Η εμπειρία που πρόεκυψε μετά την επί τρία χρόνια ισχύ των τροποποιήσεων αυτών, ασφαλώς θα είναι χώσιμο και για την Πολιτεία αλλα και για τα ιδία τα Ελαιοτριβεία.

Αμφιβολίες για τις προβλέψεις παραγωγής ελαιολάδου στην Ευρώπη
» Απίθανο να επιτευχθούν οι αρχικές εκτιμήσεις για Ισπανία


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που καταρτίζονται από εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα στοιχεία της παραγωγής Ελαιολαδου στο τέλος του Δεκεμβρίου, δείχνουν ότι οι αρχικές εκτιμήσεις της παραγωγής ελαιολάδου της Ε.Ε. για την περίοδο 2018/19 φαίνεται να απέχουν αρκετά από την πραγματικότητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ (Πιν.1) κατά τους τρεις πρώτους μήνες της συγκομιδής, στις κυριωτερες ελαιοπαραγωγές χώρες του κόσμου έχουν παραχθεί συνολικά μόνο 1,1 εκατ. τόνοι και επομένως η αρχική ποσότητα των 2,1 εκατ. τόνοι που είχε αρχικά εκτιμηθεί δεν φαίνεται καθόλου πιθανό να πραγματοποιηθεί.
Στην Ιταλία μέχρι τέλη Δεκεμβρίου είχαν παραχθεί μόνο 166.000 τόνοι, στην Ελλάδα 105.000, στην Πορτογαλία 84.000 και στην Ισπανία 720.000 τόνους. Και κατά την περίοδο αυτή η συγκομιδή στην Ιταλία, Ελλάδα και Πορτογαλία όπου είχε αρχισει αρκετά νωρίς, είχε ολοκληρωθεί κατά 70-90% και μόνο στην Ισπανια όπου είχε κατά ένα ,μηνά σχεδόν καθυστερήσει λογω των συνεχών βροχών, είχε πραγματοποιηθεί περιπου κατά το 50-60%.
Στην Ισπανία όμως, η καθυστέρηση της συγκομιδής λογω των καταρρακτωδών βροχών εκτός από τις συνέπειες στην ποιότητα, είχε επιπτώσεις και στην απόδοση του ελαιοκάρπου σε ελαιόλαδο η οποία συμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA) της χωράς, μέχρι τον Δεκέμβριο είχε πέσει στο 17,5% . Έτσι, συμφωνα με την AICA τα δεδομένα δείχνουν ότι η παραγωγή των 1,55 εκατ. τόνων είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Με υψηλά χρέη τα ελαιοτριβεία της Ισπανίας
» Το 13% κινδυνεύουν να αθετήσουν τις πληρωμές τους

Χανια 16-02-2001Το μέσο ύψος χρεών των Ελαιοτριβείων στην Ισπανία έχει σχεδόν διπλασιαστεί από την αρχή της κρίσης και έχει φτάσει κατά μέσο ορο στα 12 εκατομμύρια ευρώ ανά μονάδα. Καίτοι υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις από έτος σε έτος, περιπου το 13% των ελαιοτριβείων διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αθέτησης των πληρωμών τους,  ενώ ο κίνδυνος είναι μέγιστος στο 3% του τομέα
Αυτά προκύπτουν από μελέτη της εταιρείας Iberinform , θυγατρικής της Crédito y Caución.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης γεωγραφική κατανομή του τομέα φέρει πρώτη περιοχή την Ανδαλουσία όπου συγκεντρώνεται περισσότερο από το ήμισυ των εταιρειών (53%) και ακολουθείται από Castilla-La Mancha (11%), την Καταλονία (10%), Extremadura (5%), Valencia (5%) και Αραγονία (5%).
Το 18% του επιχειρηματικού ιστού αποτελείται από μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, αποτέλεσμα της αυξανόμενης συγκέντρωσης που αντιμετωπίζει η διεθνής αγορά με μεγαλύτερες εγγυήσεις.
Επίσης, η μακροζωία των επιχειρήσεων σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ μεγάλη.
Το 42% των κατασκευαστών της είναι ηλικίας άνω των 25 ετών και η εμφάνιση νέων επιχειρήσεων μετά την κρίση αντιπροσωπεύει μόνο το 23% του παραγωγικού ιστού.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.