Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια

«Σ’ εσένα Θεοτόκε, την υπέρμαχο στρατηγό, εγώ, η πόλη σου, αποδίδω (αφιερώνω) ως δείγμα ευγνωμοσύνης (ευχαριστίας) τη νίκη, γιατί λυτρώθηκα από τις συμφορές (με τη βοήθειά σου). Αλλά επειδή έχεις ακατανίκητη (ακατάβλητη) τη δύναμη, ελευθέρωσέ με (απάλλαξέ με) από κάθε είδους κίνδυνο, για να σου φωνάξω δυνατά. Χαίρε νύμφη ανύμφευτε». Το προοίμιο του Ακάθιστου Υμνου, μεταφρασμένο από τον φιλόλογο Εμμανουήλ Δ. Μαλαθράκη, στο βιβλίο του “Ο Ακάθιστος Υμνος (Χαιρετισμοί) και ο Κανόνας του” (Κίσσαμος, 2013).

«Προς την Παναγία, προς την Υπερμάχο Στρατηγό αποτείνεται το θαυμάσιο βυζαντινό τροπάρι “Τη Υπερμάχω”, που είναι στην πραγματικότητα ο εθνικός ύμνος του αγωνιστικού Βυζαντίου. Και σαν εθνικό μας ύμνο έπρεπε να το κρατήσει η απελευθερωμένη Ελλάδα του ‘21, αν οι λόγιοι και οι πολιτικοί εκείνης της εποχής είχαν την οξυδέρκεια να καταλάβουν τη σημασία που παίρνει η παράδοση στη ζωή των εθνών και δεν έβλεπαν την κλασική Ελλάδα να ενώνεται ηθικά και ιστορικά με το απελευθερωμένο έθνος, δίχως την ένδοξη και μεγαλόπρεπη περίοδο της Βυζαντινής χιλιετίας που μεσολάβησε και σφυρηλάτησε τη νέα μας ελληνοχριστιανική συνείδηση». Από τον και συγγραφέα των βιβλίων “Η ζωή εν τάφω”, “Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια”, “Η Παναγία η γοργόνα”, κ.λπ., Στράτη Μυριβήλη.

Του Ακάθιστου Υμνου σήμερα, προτελευταία Παρασκευή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Κλειστές οι εκκλησίες μας, ωστόσο, όπως όλοι οι τόποι λατρείας των άλλων θρησκειών στην πατρίδα μας, άλλωστε. Δεν θα αντιβουίσουν οι θόλοι τους απ’ το “Υπερμάχω”. Οψόμεθα! Το κακό θα περάσει, δεδομένη η ήττα του κορωνοϊού. Ο καθείς και τα όπλα του. Δεν τα έχει καταθέσει, και ούτε πρόκειται να το κάνει η επιστημονική κοινότητα…

Κορωνοϊκά… στα πεταχτά
«Ιχνος: το αποτύπωμα της πατημασιάς ανθρώπου ή ζώου στο έδαφος ή σε κάποια επιφάνεια./ Ιχνηλατώ: ακολουθώ τα ίχνη προσώπου ή πράγματος, με σκοπό τον εντοπισμό του./ Ιχνηλάτηση: η ενέργεια ή το αποτέλεσμα του ιχνηλατώ.// Ανθρωπος ή ζώο ο κορωνοϊός;/ Η απορία μου». Σχέδιο ποιήματος του γράφοντος με τίτλο “Ιχνηλατώντας”. Σημείωση: Οι ερμηνείες των λέξεων από το “Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών. Και μια παροιμία που μου ‘ρθε στο νου εξαρχής, πλην όμως δεν βρήκε θέση στο σχεδίασμα: Τον όφη τον θωρείς την εντουρέ του ψάχνεις; Πολύ με “εξιτάρει” το ερωτηματικό του τέλους…

«Οσο εμμένουν στη λύση του δανεισμού και των αναβολών πληρωμών (αντί για Μεγάλη Δημοσιονομική Ενεση και Κούρεμα Οφειλών) τόσο η δυστυχία των ανθρώπων μας θα γίνεται ανυπόφορη και η Ε.Ε. θα οδεύει προς την αυτοκατάργηση». Απ’ τα που είπε τις προάλλες σε συνέντευξή του στον διευθυντή της εφημερίδας μας Παρασκευά Περάκη (βλ. “Χ.Ν.”, 30 Μαρτίου) ο γραμματέας του ΜΕΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης. Μπορεί κάποιος να μην συμφωνεί σε πολλά από όσα λέει, ο στην κρίσιμη για την πατρίδα μας χρηματίσας τσάρος της οικονομίας, μ’ αυτήν τη φράση του, ωστόσο συμφωνεί. Και με την παροιμία πάντως που ρωτά τον Γιάννη (τον κάθε Γιάννη) τι είχε, κι αυτός απαντά “Τι ‘χα πάντα!”

«Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν εστίν γενέσθαι των δεόντων». Πάντα σε ισχύ η φράση αυτή που είπε ο Δημοσθένης στους Αθηναίους στον πρώτο Ολυνθιακό λόγο του. Τι καλά να υπήρχε ένα λεφτόδεντρο, όπως (λέμε τώρα!) τη λεμονιά που έχω στον κήπο μου -παρακαλώ τους γείτονες να κόψουν λεμόνια και δεν κόβουν, φορτωμένες είναι κι οι δικές των!

«Ανθρωπε παντοδύναμε πάτησες το φεγγάρι/ κι ένα θρουλί μικιός οχτρός σε κάνει φοβητσιάρη». Μια απ’ τις μαντινάδες του φίλου μου δασκάλου – ριμαδόρου Κωστή Λαγουδιανάκη για τον κορωνοϊό. Αδύναμος ο “παντοδύναμος”, αλλά και “παντοδύναμος” ο αδύναμος, φίλε. Δεν το συζητώ, όμως, και ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι της συντελείας των αιώνων.

Συνεχίζουμε να είμαστε μέσα έχοντας συντροφιά και τα “Χανιώτικα νέα”… Να ξυπνάς το πρωί και να σε περιμένει η εφημερίδα στην πόρτα σου. Να ξεκινάς τη μέρα σου με την εφημερίδα μας. Γνωρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται η έκδοσή των. Και βέβαια στην οθόνη σου αν το επιθυμείς. Ενα τηλέφωνο αρκεί για την ενεργοποίηση. Και στο Μάιο, με 64 σελίδες, Παρασκευά!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα