Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Θέλετε να αναβαθμίσετε τη μνήμη σας;

«Ηλεκτρικά σοκ διεγείρουν περιοχές του εγκεφάλου και βελτιώνουν την απόδοση σε τεστ μνήμης κατά 30%».
Αποτελέσματα ερευνών στο Πανεπιστήμιο Νότιας Καλιφόρνιας

Είναι άραγε λύση να μας βάζουν ηλεκτρόδια και να πειραματίζονται οι επιστήμονες για να βελτιώσουμε τη μνήμη μας; Θα αναρωτηθούν οι αντιρρησίες.
Προφανώς όχι. Όμως, ίσως να είναι μια λύση σε περιπτώσεις ατόμων με Alzheimer’s τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τη μνήμη εργασίας τους. Τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοποριακής έρευνας παρουσιάστηκαν σε συνέδριο πριν 2 εβδομάδες με την παρατήρηση ότι οι ερευνητές προσπάθησαν να μιμηθούν τον τρόπο λειτουργίας του εγκέφαλου μας. Στο σημείωμα παρουσιάζω τα ευρήματα αυτής της έρευνας και μια συνταγή συμμαζέματος μιας συγκεκριμένης μνήμης, της επεισοδιακής, από το βιβλίο μου “Θυμάμαι εύκολα”.
Επίσης, παρουσιάζω συνοπτικά μια ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στα σταυρόλεξα, σε μια ευφυΐα μας και σε μια μνήμη μας, όπως περιγράφεται στο βιβλίο “The idiot brain”.

Ηλεκτρόδια και εμφυτεύματα
Ερευνητές τοποθέτησαν μια συσκευή διέγερσης σε 20 εθελοντές οι οποίοι είχαν ήδη ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο τους για την αντιμετώπιση της επιληψίας. Κατέγραψαν τις αντιδράσεις και τα σήματα του εγκέφαλου τους όταν έκαναν τεστ μνήμης. Μετά χρησιμοποίησαν αυτά τα στοιχεία για να εφοδιάσουν τη συσκευή με ένα ατομικό πρόγραμμα για τον κάθε εθελοντή. Κάνοντας πειράματα κατάφεραν να βελτιώσουν την μέση απόδοση των εθελοντών σε τεστ μνήμης κατά 30%. Συγκεκριμένα, βελτίωσαν τη βραχύχρονη μνήμη και τη μνήμη εργασίας.
Οι ερευνητές παραδέχονται ότι ο δρόμος της έρευνας τους είναι μακρύς, καθώς οι λειτουργίες της μνήμης και της ευφυΐας δεν είναι εστιασμένες σε μια περιοχή του εγκέφαλου μας. Και φυσικά ανησυχούν για τον κίνδυνο να δημιουργηθούν ψεύτικες μνήμες ή να επηρεαστούν ευαίσθητες περιοχές της μνήμης, όπως ο ιππόκαμπος. Υπομονή λοιπόν, η αναβάθμιση θα περιμένει. Στο μεταξύ, ας πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.

Η τάξη ενισχύει τη μνήμη
Αν παραπονιέστε ότι πάει χάσατε τη μνήμη σας ίσως να φταίει η ακαταστασία στο χώρο σας, η αταξία και η μη αρχειοθέτηση. Όλα εμποδίζουν την καταγραφή και την ταξινόμηση στη επεισοδιακή και στη χωρική μνήμη μας και φυσικά την ανάκληση πληροφοριών. Πρακτικές οδηγίες για αναβάθμιση σε αυτές τις μνήμες υπάρχουν στο βιβλίο μου “Θυμάμαι εύκολα”, από το οποίο παραθέτω: «Φίλη εκπαιδεύτρια εκπαιδευτικών μου είπε “Μόλις νοιώσω ότι οι σημειώσεις μου, παλιά περιοδικά και τα άχρηστα με πλημμυρίζουν κάνω μια γενναία εκκαθάριση.
Αν υπάρχει κάτι που δεν το έχω χρησιμοποιήσει για μερικούς μήνες, αυτό σημαίνει ότι δεν μου είναι χρήσιμο. Αν πνίγεστε σε μια θάλασσα ατακτοποίητων αντικειμένων η στρατηγική είναι απλή…
* Ταξινομείστε τα σε κατηγορίες:
– ουσιώδη (για τη δουλειά, το σχολείο, λειτουργίες συσκευών)
– αγαπημένα (φωτογραφίες, αναμνηστικά, εύθραυστα, πολύτιμα)
– δανεισμένα (από βιβλιοθήκες, φίλους, γείτονες),
– για χάρισμα (σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, γνωστούς),
– ενοχλητικά (άχρηστο ταχυδρομείο, περιοδικά, εφημερίδες, κ.α.),
– βρώμικα
* Ξεφορτωθείτε τα βρώμικα. Κάντε διαλογή στα ενοχλητικά και τα πολυκαιρισμένα. Κρατείστε όσα πραγματικά χρειάζεστε όπως εφημερίδες 2-3 ημερών, περιοδικά ενός μηνός. Βάλτε τα υπόλοιπα στην ανακύκλωση σήμερα.
* Επιστρέψτε τα δανεισμένα σήμερα.
* Χαρίστε αρκετά, θα το εκτιμήσουν.
* Αρχειοθετήστε τα αγαπημένα σας σε άλμπουμ, φακέλους, κουτιά ασφαλείας, ράφια.
* Τοποθετήστε τα ουσιώδη στα ίδια σημεία, έτσι δεν χάνετε χρόνο να τα ψάχνετε.
* Αν έμειναν κι άλλα, κάντε τα ένα σωρό και… αξιολογείστε τα αυστηρότερα. Ανακυκλώστε τα, πετάξτε τα στα σκουπίδια, χαρίστε τα, ή τακτοποιήσετε τα. Συνεχίστε μέχρι να εξαφανίσετε τον σωρό.
Τώρα μπορείτε να αρχίσετε τη μελέτη σας, να απολαύσετε την αγαπημένη σας μουσική, ταινία ή νουβέλα. Θα σας μείνουν αξέχαστα”»

Τα σταυρόλεξα, μια ευφυΐα
και μια μνήμη
Η λύση σταυρόλεξων, αν και είναι μια αγαπημένη μου συνήθεια, δεν οξύνει τον εγκέφαλο μας και δεν αναβαθμίζει συνολικά τη μνήμη μας. Ο λόγος; Για να λύσουμε ένα σταυρόλεξο χρησιμοποιούμε μια κατηγορία ευφυΐας την αποκρυσταλλωμένη, η οποία χρησιμοποιεί τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις και εμπειρίες μας. Δηλαδή, είναι σαν να σκάβουμε το χωράφι μας με τα ίδια εργαλεία και τις ίδιες τεχνικές. Φυσικά, όσο περισσότερα σταυρόλεξα λύνουμε, τόσο πιο γρήγοροι θα είμαστε σε αυτή την άσκηση και αναμενόμενα θα διατηρούμε στοιχεία αυτής της μακρόχρονης μνήμης ζωντανά.
Ο συγγραφέας του βιβλίου “The idiot brain” νεύρο-επιστήμονας Dean Burnett μας θυμίζει ότι η λύση σταυρόλεξων δεν ενισχύει μια άλλη κατηγορία ευφυΐας, την ρευστή. Είναι αυτή που έχει απόλυτη σύνδεση με την καθοριστική για τη ζωή μας μνήμη εργασίας. Με την ρευστή ευφυΐα θα ασχοληθούμε στο επόμενο σημείωμα.

 

 

Συμπερασματικά
• Αυτόματες λύσεις για την αναβάθμιση των λειτουργιών της μνήμης δεν υπάρχουν σήμερα.
• Κάθε λειτουργία της μνήμης απαιτεί την ιδιαίτερη φροντίδα μας.
• Φροντίδα τακτική που την ακολουθούμε με πάθος και συνέπεια.
• Η προσεκτική ανάγνωση της εφημερίδας μας, η παρατήρηση των φωτογραφιών, ο σχολιασμός, η κριτική και η χρήση των πληροφοριών της είναι χρήσιμη άσκηση για αρκετές λειτουργίες της μνήμης.

 

– Πτυχ.Ψυχολογίας-Ανάπτυξης Παιδιού, Master Εκπαίδευσης στην Δια Βίου Μάθηση, συγγραφέας ‘Μαθαίνω εύκολα’, ‘Θυμάμαι εύκολα’.
– Μέλος Γ.Σ. Ελληνικής Επιτροπής UNICEF.
– Επικοινωνία polygnosi@otenet.gr facebook polygnosi


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα