Μουσείο Τυπογραφείας

Θάνατοι από τροχαία και νομοθεσία

Αγαπητέ υπουργέ της Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,
κύριε Σταύρο Κοντονή,
αγαπητέ αναπληρωτή Υπουργέ Υγείας
Κύριε Παύλο Πολάκη,

σχετικά με τους τροχαίους θανάτους και σε ό,τι έχει σχέση με αυτό που αντιμετωπίζεται ή παρατηρείται μετά το τροχαίο και μέχρι την παραλαβή της σορού του θύματος, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω που εδώ και χρόνια παρατηρούμε, χωρίς μέχρι τώρα να βρεθεί η πρέπουσα και αναγκαία λύση.
Το θύμα ενός τροχαίου αρχικά μεταφέρεται στον θάλαμο επειγόντων περιστατικών, όπου μετά την διαπίστωση ότι δεν ζει πλέον, μεταφέρεται αρχικά στον νεκροθάλαμο προκειμένου να τοποθετηθεί στο “Ψυγείο”, μέχρι να μεταφερθεί για νεκροψία -νεκροτομή.
Στον χώρο αυτόν δεν υπάρχει ούτε έχει ορισθεί υπεύθυνος για τη συνεχή καθαριότητά του, αλλά ούτε για την συμπλήρωση των στοιχείων του κάθε ενός αποθανόντος στο σχετικό βιβλίο.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η κατάσταση του χώρου αυτού στον οποίο εισέρχονται και οι γονείς-συγγενείς των θυμάτων, να είναι συχνά σε απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη κατάσταση, γεγονός που δεν μας τιμά καθόλου, δεν τιμά ούτε τον πολιτισμό μας, ούτε τη μνήμη του νεκρού αλλά και τον πόνο των δικών του ανθρώπων.
Το τραγικότερο δε, είναι όταν είναι αναγκαία η μεταφορά του νεκρού για νεκροψία – νεκροτομή, οπότε πρέπει να μεταφερθεί η σορός του στο Ρέθυμνο και τούτο γιατί ο νεκροτόμος κινείται από το Ηράκλειο μέχρι το Ρέθυμνο.
Ο οδηγός της νεκροφόρας παραλαμβάνει μόνος του τη σορό, χωρίς την παρουσία υπευθύνου του Νοσοκομείου και τη μεταφέρει στο Ρέθυμνο με έξοδα της οικογενείας του νεκρού!!!
Σε περίπτωση που είναι μη εργάσιμος ημέρα και ώρα, ως είναι λογικό ο Ιατροδικαστής και ο νεκροτόμος, πρέπει σεβόμενοι τον πόνο και την αγωνία της κάθε οικογένειας να κινηθούν με δικά τους έξοδα για εκπλήρωση της αποστολής των!!!
Οπως είναι όμως λογικό και δίκαιο, δεν είναι δυνατόν ούτε να έχουμε τους νεκρούς μας να τους κάνουν βόλτες με τις ημέρες , ούτε και να προσφέρουν ο ιατροδικαστής και ο νεκροτόμος τις υπηρεσίες των σε χρόνο που δεν οφείλουν.
Κατόπιν των παραπάνω τραγικών διαπιστώσεων και προκειμένου να τεθούν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ οι βάσεις για την ανθρώπινη, αξιοπρεπή και πολιτισμένη μεταχείριση των νεκρών από τροχαία και όχι μόνο, ο Σύλλογός μας με κάθε σεβασμό και εκτίμηση που έχει στο πρόσωπό σας και προς επίτευξη της επιτυχίας του έργου σας και θεραπείας της ως άνω αναφερομένης απαράδεκτης κατάστασης.

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΟΠΩΣ:
1. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι δυνατόν να εξετάσει τον τρόπο που η κάθε οικογένεια ενός θύματος εκτός των άλλων δραματικών καταστάσεων που έχει να αντιμετωπίσει, να μην αντιμετωπίζει και την περίπτωση επιβάρυνσης εξόδων μεταφοράς του νεκρού στον τόπο όπου θα πραγματοποιηθεί η προβλεπομένη νεκροψία  – νεκροτομή.
Κατά τις αργίες και εορτές πρέπει να γίνεται η αναγκαία και προβλεπομένη νεκροτομή – νεκροψία, χωρίς η οικογένεια να υφίσταται κάποια οικονομική επιβάρυνση καθώς και χωρίς επιπλέον ψυχική και συναισθηματική φόρτιση.
Πρέπει επιτέλους να σταματήσει η ανοχή μας στην εφαρμογή του προ δεκαετιών Νόμου που όριζε ότι η νεκροψία νεκροτομή γίνεται ΜΟΝΟ στην έδρα της κάθε Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, δηλαδή από όλο τον Εβρο στην Αλεξανδρούπολη, από όλη την Πελοπόννησο στην Πάτρα και από ΟΛΑ τα νησιά των Δωδεκανήσων στη Ρόδο και να πραγματοποιείται επιτέλους στο Νοσοκομείο του κάθε Νομού με την χορήγηση σχετικού φύλλου Πορείας στον ιατροδικαστή και νεκροτόμο για το νόμιμο της κίνησής των και για την κάλυψη των εξόδων τους κίνησης των και ημερών εκτός έδρας.
Η παράδοση για τη μεταφορά της σορού για νεκροψία-νεκροτομή, πρέπει να γίνεται από υπηρεσιακούς παράγοντες, με μέριμνα της Πολιτείας και με κάθε υπευθυνότητα όπως αρμόζει στη συγκεκριμένη περίσταση.
2. Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να ενισχύσει το Νοσοκομείο Χανιών ώστε
α. Να έχει διαθέσιμο συνεργείο καθαρισμού και ευταξίας στον χώρο του προθαλάμου και ψυγείου, ώστε να μην ξαναβρεθεί ο χώρος αυτός σε κατάσταση εγκατάλειψης και πλήρους αδιαφορίας,
β. Να έχει υπεύθυνο παρακολούθησης εισόδου και εξόδου κάθε νεκρού και καταγραφής των στο σχετικό βιβλίο, ώστε στον χώρο αυτόν το κάθε γραφείο κηδειών να μην δρα ανεξέλεγκτα,
γ. Οι οικογένειες που παραλαμβάνουν ή προσέρχονται για να αναγνωρίσουν τους νεκρούς των από τον χώρο αυτόν, να στηρίζονται με μέριμνα του Νοσοκομείου από ειδικούς ψυχολόγους – κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχιάτρους όποτε απαιτείται, οι οποίοι θα βρίσκονται στο χώρο για τον σκοπό αυτό.
δ. Να  έχει τη δυνατότητα ορισμού υπευθύνου, προκειμένου να ελέγχει αρμοδίως ποιος μεταφέρει τη σορό του νεκρού για ποιο σκοπό και για πού,
ε. Να έχει εκ νέου τη δυνατότητα λειτουργίας του Νεκροτομείου, καθότι διαθέτει σύγχρονο χώρο  και εξοπλισμό για νεκροψίες Νεκροτομές.
Εκτίμησή μας είναι ότι με την εφαρμογή και υλοποίηση των παραπάνω προτάσεών μας, θα βελτιωθεί η υπάρχουσα απαράδεκτη και προσβλητική κατάσταση που υπάρχει στον χώρο αυτόν, στον οποίο θα έπρεπε ο σεβασμός για τους νεκρούς μας να έχει ξεχωριστή θέση.
Εχοντας βιώσει και αντιμετωπίσει ως πρόεδρος του παραπάνω Συλλόγου τα παραπάνω θλιβερά και απαράδεκτα φαινόμενα,  εύχομαι κανένας άλλος πατέρας να μην αντικρίσει το νεκρό παιδί του «πεταμένο κυριολεκτικά, σε ένα χώρο του νοσοκομείου μαζί με σακούλες απορριμμάτων, κενές κάσες νεκρών και σκουπίδια, ούτε να ζήσει τον εφιάλτη της περιφοράς του νεκρού παιδιού ή ανθρώπου του, αρκετές ημέρες μετά με τα πλοία της γραμμής ή με νεκροφόρες, για να πραγματοποιηθεί η νεκροψία νεκροτομή στην έδρα της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας της περιοχής και φυσικά με έξοδα της οικογενείας π.χ. από την Νήσο Πάτμο ή Σύμη στη Ρόδο ή από τα Δίκαια του Εβρου στην Αλεξανδρούπολη και από το Γύθειο ή την Καλαμάτα στην Πάτρα.
Είμαστε βέβαιοι και ελπίζουμε ότι ανταποκρινόμενοι στο ανθρωπιστικό αίσθημα που ως γνωστόν σας διακατέχει αμφοτέρους, θα φροντίσετε προσωπικά ώστε να δοθεί τέλος σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

Μετά τιμής,
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αρωγής & Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων “Ο Άγιος Χριστόφορος”,
Σταύρος Πολέντας

1 σχολιο

  • [Πατσουράκης Μιχάλης] ~ ~ ~ Απάντηση

    Συγχαρητήρια στον αγωνιστή Σταύρο Πολέντα για το παραπάνω κείμενο και τον τρόπο που πραγματεύεται το σημαντικό θέμα της μεταχείρησης των νεκρών απο τροχαία δυστύχηματα.
    Οι αρμόδιοι υπουργοί πρέπει να τον ακούσουν οπωσδήποτε!!
    Αλλιώς ντροπή μας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.