Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Θα τολμήσουμε;

“Φέτος η παραλία του Κουμ Καπί έχει σχεδόν εξαφανιστεί”                                                 
Τακτικοί λουόμενοι


Το πρόβλημα της διάβρωσης είναι κοινό σχεδόν σε όλες τις παραλίες. Η άμμος χάνεται παντού. Επιστήμονες ειδικοί στην δυναμική των ακτών τονίζουν ότι τα αίτια είναι ανθρωπογενή και οφείλονται σε ποικίλες λανθασμένες παρεμβάσεις πριν και μετά την εμφάνιση του προβλήματος.

Στο σημερινό σημείωμα παρουσιάζεται σε αδρές γραμμές το θέμα της διάβρωσης της παραλίας του Κουμ Καπί.
Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το σημείωμα παρουσιάζουν την ολοένα σμίκρυνση της παραλίας.
Σκοπός του σημειώματος είναι να διεγείρουμε το ενδιαφέρον του Δήμου Χανίων για την αποκατάσταση της χαμένης παραλίας.

Είναι εφικτή η αποκατάσταση
Χανιώτης ειδικός επιστήμονας ο Ρούσσος Ζομπανάκης που βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες σε παραλιακή καφετέρια στο Κουμ Καπί, όταν του θέσαμε το θέμα της διάβρωσης της παραλίας, μας είπε ότι:
«Κατ’ αρχήν είναι εφικτή η αποκατάσταση της παραλίας.
Θα απαιτηθεί μελέτη για να εξεταστούν οι συνθήκες που επικρατούν εδώ, τα βάθη της θάλασσας κ.α.
Σχετικά μας ανέφερε ότι σε παρόμοια περίπτωση σε παραλία της Ρόδου η συνολική παρέμβαση διάρκεσε ελάχιστα . Η άμμος επανήλθε σε λίγες εβδομάδες μπροστά από ένα μεγάλο ξενοδοχείο».
Κι όταν τον ρωτήσαμε για το κόστος ενός τέτοιου έργου η απάντηση του ήταν ενθαρρυντική.
«Πρόχειρα υπολογίζω ότι η μελέτη, η παρέμβαση και η επίβλεψη του εγχειρήματος θα φθάσει τα 250.000 ευρώ.
Σε ελάχιστες εβδομάδες η όψη της παραλίας του Κουμ Καπί θα αλλάξει» μας είπε.
Και συμπλήρωσε «Άλλωστε έχετε στα Χανιά και στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα συνεργάτη μου που θα μπορούσε να παρουσιάσει και να βοηθήσει σε αυτό το θέμα».
Μας περιέγραψε σε συντομία τις τεχνικές που ακολουθούνται σε αυτές τις περιπτώσεις και φεύγοντας μας είπε ότι είναι στην διάθεση του Δήμου Χανίων.

Θαλάσσιοι τοίχοι;
Με αφορμή τα λεγόμενα του καλεσμένου μας σε μικρή έρευνα μας στο διαδίκτυο εντοπίσαμε μια δήλωση του Θεοφάνη Καραμπά, καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Καραμπάς διδάσκει Παράκτια Μηχανική και Προστασία των Ακτών στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και θεωρείται εκ των κορυφαίων στη χώρα μας στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο.
Σε μια περίπτωση διάβρωσης είχε δηλώσει:
«…Είναι γνωστό ότι η κατασκευή των θαλάσσιων τοίχων οδηγεί κατά κανόνα στη διάβρωση των ακτών. H κατασκευή τους συνοδεύεται γενικά από μείωση του εύρους της ακτής, με συνέπεια τη μείωση της ζώνης θραύσης και αναρρίχησης.
Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια να προσπίπτει σημαντική κυματική ενέργεια σε ένα θαλάσσιο τοίχο, ένα μέρος της οποίας ανακλάται από αυτόν, παρασέρνοντας προς τα ανοιχτά το ίζημα που βρίσκεται στη βάση του.
Στην ακτή της Σκάλας Ερεσού, μετά τις πρώτες μειώσεις του εύρους της ακτής ή/και όταν ανυψωνόταν σημαντικά η στάθμη της θάλασσας, οι κυματισμοί πλησίαζαν ολοένα και πιο κοντά στο θαλάσσιο τοίχο και αλληλεπιδρούσαν με αυτόν, επιδεινώνοντας τη διάβρωση».
Επιβεβαιώσαμε χωρίς να είμαστε ειδικοί, την ανθρωπογενή αιτία της εξαφάνισης της παραλίας μας.

Συμπερασματικά
Προχθές σε συζήτηση μας ένας παλιός επιχειρηματίας της παραλίας του Κουμ Καπί αμφισβήτησε αν η Δημοτική Αρχή θα τολμήσει να κάνει ένα τέτοιο έργο.
«Πάνω από 25 χρόνια κανένας Δήμαρχος δεν έκανε καμιά σοβαρή παρέμβαση στην παραλία μας. Γιατί πιστεύεις ότι θα γίνει κάτι τώρα;»
Παρ’ όλα αυτά θεωρώ ότι τα πλεονεκτήματα της δημιουργίας μιας παραλίας στο Κουμ Καπί είναι πολλά.
Αρκεί η Δημοτική μας Αρχή να δει ότι αυτή η επένδυση των 250.000 ευρώ θα φέρει πολλαπλά οφέλη και θα αποσβεστεί σε ελάχιστα χρόνια.
Θα τολμήσουμε;


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα