Μουσείο Τυπογραφείας

Τεστ στο υγειονομικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Χανίων

Μόλις τρία θετικά σε αντισώματα κορωνοϊού δείγματα, έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής σε πάνω από 300 τεστ σε υγειονομικό προσωπικό του Νοσοκομείου Χανίων και των Mονάδων Yγείας του νομού, σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.ν”.

Σύμφωνα με τον διοικητή του Νοσοκομείου, κ. Γιώργο Μπέα, τα τεστ αυτά γίνονται στο πλαίσιο του επιδημιολογικού ελέγχου, με την εθελοντική συμμετοχή του προσωπικού και μέχρι τα τέλη του μήνα αναμένεται να έχουν ληφθεί περίπου 1.800 δείγματα.
Aνάλογοι έλεγχοι είναι σε εξέλιξη σε όλες τις μονάδες υγείας του νησιού και τα αποτελέσματα στέλνονται στην διοίκηση της 7ης ΥΠΕ για την τελική επεξεργασία. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που είναι σε εξέλιξη.
Σημειώνεται ότι τα τεστ αντισωμάτων δεν ανιχνεύουν ενεργά κρούσματα αλλά άτομα που κάποια στιγμή στο παρελθόν έχουν εκτεθεί στο ιό ακόμα και εάν δεν παρουσίασαν συμπτώματα.
Μιλώντας στα “Χ.Ν.” η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ κ. Ελένη Μπορμπουδάκη επεσήμανε πως «ο έλεγχος αντισωμάτων θα γίνει σε όλους τους εργαζόμενους. Δεν γνωρίζω αν κάποιοι έχουν αντισώματα γιατί θα πάρω συγκεντρωτικά τα αποτελέσματα. Δεν σημαίνει ότι όταν κάποιος έχει τα αντισώματα ότι νοσεί, δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Εμείς θα βγάλουμε τα αποτελέσματα για όλη την Περιφέρεια όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος όλων των υγειονομικών που γίνεται εθελοντικά σε όλη τη χώρα».
Οπως επεσήμαναν υγειονομικοί στα “Χ.Ν.” το ότι κάποιος έχει στα αντισώματα του κορωνοιού δεν σημαίνει ότι νοσεί, ούτε ότι κατ’ ανάγκη είχε νοσήσει ποτέ.

Παραμένει στο Νοσοκομείο ο Σουηδός
Αύριο Τρίτη θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα και το τρίτο τεστ στον 20χρονο Σουηδό, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε πολύ καλή κατάσταση στο Νοσοκομείο Χανίων. Θυμίζουμε ότι τα δύο προηγούμενα τεστ στα οποία έχει υποβληθεί ήταν θετικά στον κορωνοϊό ενώ θετικός είχε βρεθεί και τον περασμένο Μάιο, όταν μάλιστα χρειάστηκε να νοσηλευτεί στην Αθήνα.
Την ίδια ώρα, αρνητικά ήταν και τα επτά τεστ των στενών επαφών του, κατά τη διαδικασία της ιχνηλάτησης που έγινε από τον ΕΟΔΥ και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ο 20χρονος -που βρίσκεται στα Χανιά από τις αρχές Ιουνίου λόγω εργασίας- αποτελεί το 19ο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κορωνοϊού στην Κρήτη.

Τεστ και στην Αμερικάνικη Βάση
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η περίπτωση του 20χρονου προκάλεσε αναστάτωση και στην Αμερικάνικη Βάση στον Μουζουρά, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.ν” έγιναν επιπλέον τέσσερα τεστ σε στρατιωτικούς που είχαν έρθει σε επαφή μαζί του ως πελάτες της εταιρείας όπου εργάζεται. Ολα τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά ενώ πρόκειται τα επόμενα 24ωρα να γίνουν και επαναληπτικά τεστ. Σημειώνεται ότι ο έλεγχος στους στρατιωτικούς έγινε ιδιωτικά στο πλαίσιο του υγειονομικού πρωτοκόλλου της Βάσης και όχι μέσω ΕΟΔΥ.

Περνάει πιο ήπια η λοίμωξη στους Κρητικούς;
«Μία εκτίμηση που μέσα από τη μελέτη και γενικότερα την έρευνα που έχει ξεκινήσει θα επιβεβαιωθεί (ή όχι) είναι πως “η λοίμωξη περνάει από τον Κρητικό – παρά τα υποκείμενα νοσή- ματα και την αλλαγή του τρόπου ζωής – γρηγορότερα, ηπιό- τερα». Αυτό είπε στην ρεθεμνιώτικη εφημερίδα “Κρητική Επιθεώρηση”, ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Χρήστος Λιονής (φωτ.) , επισημαίνοντας φυσικά ότι «αυτό μένει να τεκμηριωθεί. Γιατί είναι αλήθεια ότι έχουμε δει πολλά στον κρητικό πληθυσμό, ακόμα και παρά την αλλαγή της νοσηρότητας, έχουμε δει ότι κρύβει μυστικά, τα οποία τα πιστεύω. Πιστεύω ότι δεν είναι μόνο βιολογικά. Δεν μπορώ να ερμηνεύω πάντα την υγεία μόνο με τα βιολογικά και γενετικά χαρακτηρι- στικά. Θα ήθελα να τα ερμηνεύω και με τα κοινωνικά, ψυχολο- γικά και πνευματικά χαρακτηριστικά».
Σε κάθε περίπτωση η έρευνα των επιστημόνων θα δώσει απαντήσεις ουσιαστικές και βάσιμες στα ερωτήματα που σήμερα βασίζονται σε εκτιμήσεις.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.