Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Τέσσερεις χρόνοι πέρασαν, πού ’φυγ’ ο Ειρηναίος…” (30-4-2013) – (30-4-2017)

Αγαπητοί αναγνώστες,
Χριστός Ανέστη – Χρόνια Πολλά!

Αύριο απόγευμα ο εσπερινός της Κυριακής των Μυροφόρων, και το πρωί (Κυριακή 30-4-2017) η κυριώνυμη, η αφιερωμένη ημέρα στις Μυροφόρες (Γ’ Κυριακή από το Αγιον Πάσχα).
Την ίδια, μεγάλη μέρα και το τέταρτο ετήσιο αρχιερατικό μνημόσυνο του Μακαριστού Ειρηναίου Γ. Γαλανάκη, στην έδρα της Επισκοπής Του, στο Καστέλι, στον Μητροπολιτικό ναό του.
Πριν από κάθε σκέψη μας, οφείλουμε επίκαιρα να θυμηθούμε και να μεταφέρουμε στους αναγνώστες μας, το εμπνευσμένο επίκαιρο ποίημα του Μακαριστού Αγιου Ιεράρχη μας Ειρ. Γ., το αφιερωμένο στην Κυριακή 30-4-2017 με τον τίτλο:
Ο-ΔΙΑΛΟΓΟΣ-ΤΩΝ-ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ-ΓΥΝΑΙΚΩΝ-ΜΕ-ΤΟΝ-ΑΓΓΕΛΟ
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΥΡΟΦΟΡΕΣ
Νύχτα βαθειά ξεκίνησαν με τα σταμνιά των “Μύρων”
της Γαλιλαίας οι σεμνές πονόψυχες γυναίκες
για νάρθουνε στο μνήμα Σου Χριστέ μου και Σωτήρα
να ρίξουνε “αρώματα” κι αγάπη και συμπόνοια.

Οι Μαθητές Σου κρύφτηκαν δειλοί κι’ ο φλογερός ο Πέτρος
κι’ αυτός τριπλά σ’ αρνήθηκε και μόνο οι Μυροφόρες
πιστές Σ’ ακολουθήσανε στου Γολγοθά το δρόμο
γιατί καμε πονόψυχη ο Πλάστης τη γυναίκα.

Νύχτα βαθειά ξεκίνησαν κι’ άπλωνε το σκοτάδι
κι’ η “Κουστωδία” ξάγρυπνη κι’ ο Τάφος “σφραγισμένος”
Μα στην καρδιά των δυνατή έκαιγε η λαχτάρα
να δουν Εκείνον π’ όμορφες έκανε τις ψυχές των.

Κι’ είδαν τα “σάβανα” το “φως” τον “Αγγελο” και τώρα
κάθε χρονιά στη χαραυγή της “μίας των Σαββάτων”
Χιλιάδες όμορφες ψυχές με ρίγος καρτερούνε
ν’ ακούσουν την Ανάσταση από σας σεμνές Γυναίκες

Κι’ όσες φορές τον άνθρωπο τα βάσανα πληγώνουν
και τον υψώνουν στον Σταυρό και τον κυλούν στο μνήμα.
Τ’ αλλού ανθρώπου η κακία και της ζωής οι μπόρες.
Γυναίκα συ τον ακλουθάς αιώνια Μυροφόρα.

Μητέρα θρέφεις τα παιδιά, κόρη πονάς τ’ αδέρφια
γυναίκα στέκεσαι δεξιά στον άντρα και παλεύεις
και δίνεις στο φτωχό ψωμί και στον εχθρό Ειρήνη
κι’ είν’ η αγάπη σου πλατειά σαν του Θεού τη γνώμη.

Πολλές φαντάζουν στα φλουριά κι’ άλλες νικούν στα γούστα
ρήγισσες πέφτουν χαμηλά κι’ οι “γόησσες” περνούνε,
μα σεις καθίζετε σεμνά στους θρόνους της αγάπης
κι’ αιώνια βασιλεύετε Γυναίκες Μυροφόρες.
                    ΕΙΡ.Γ.   
(πρώτη δημοσίευσή του, στην περιοδική έκδοση της Ι. Επισκοπής Κυδωνίας – Αποκορώνου: “Αναγέννησις” (τ.5/1-4-1947, σ. 103, θεολόγος Καθηγητής τότε, ο ποιητής του, Ειρ. Γ.

Δεύτερη δημοσίευσή του και πάλι στην ίδια περιοδική έκδοση, αρ. 8/1.4.1961, σ.121, ως Επίσκοπος πλέον από το 1957, Κισάμου Σελίνου).
Το θαυμάσιο και περιεκτικό αυτό ποίημα, αναδημοσιεύεται ανήμερα της Κυριακής των Μυροφόρων, συχνά. Το περιλάβαμε εξ’ άλλου ως ήταν δεδομένο και στην ποιητική συλλογή του Μακαριστού σήμερα Ιεράρχη: “Απλές Ωδές” (Χανιά, 2014, σ. 28Η, εισαγωγή, συγκέντρωση της ποίησης Ειρ. Γ. και επιμέλεια του υπογράφοντος).
Δώρο της στήλης μας, στους αναγνώστες της, με την ευκαιρία, επικαιρότητα, της μεθαυριανής “Κυριακής των Μυροφόρων” και για εκτίμηση της ποιητικής έμπνευσης του αοίδιμου Ειρηναίου μας, αλλά και για να ανατρέξουν στα βιβλιοπωλεία μας και στις χανιώτικες εκδόσεις “Ερεισμα” και να το προμηθευτούν, όσοι δεν το έχουν, ήδη!

+30.4.2013: Η Κοίμηση του Γέροντα Μητροπολίτη Κισάμου- Σελίνου, Ειρηναίου Γ. Γαλανάκη

1Δεν χρειάζονται οι αναγνώστες μας υπενθύμιση αυτής της ημέρας!
Την έχουν ζήσει και την έχουν βιώσει βαθύτατα.
Ειρηνικά, μέσα στο ολόθερμο οικογενειακό περιβάλλον, στο σπιτάκι της Δρομονέρου (Χαλέπας) με όλους τους δικούς παρόντες και συμπάσχοντες, καθώς και πλήθους πιστών, εκοιμήθη σε ηλικία 102 χρόνων, ο Αγιος Γέροντας Ειρηναίος, σαν σήμερα πρωί της 30ης Απριλίου του 2013, Μεγάλη Τρίτη.
Το πρωινό της Μεγ. Τετάρτης (1-5-2013) τα έγκριτα “Χανιώτικα Νέα” η εφημερίδα που μας φιλοξενεί τώρα και μισόν σχεδόν αιώνα, έγραφε πρωτοσέλιδα: “Εκοιμήθη ο ταπεινός εργάτης της Ορθοδοξίας”.
Μέγα γεγονός! Και ο Γιώργος Λ. Κοκολογιάννης, πρώτος, αφιερώνει στο αυριανό φύλλο (2-5-2013) της εφημερίδας (“Χ.Ν.”) το δίστιχό του:
“Αιώνια θ’ ακούγεται το πρωινό μιας Τρίτης
που πήγες στον Πατέρα Σου, και Συ Χριστέ τση Κρήτης!”
και δίπλα, η χαρισματική ποιήτρια και επιστήμων γιατρός η κα

 

2Πηνελόπη Ι. Ντουντουλάκη, έχει έτοιμο κιόλας το σχετικό της νεοριζίτικο:
“Μέρα που βρίσκετ’ ο Χριστός εις το Σταυρό επάνω,
Δεν κλαίει, δε μοιρολογά, δε βαριαναστενάζει,
μόνο βουβά προσεύχεται, κι’ οι Ουρανοί ραγίζουν:
– Αγιε Δεσπότη στο καλό και δώσ’ μας την ευχή Σου.
Πάντα τση Κρήτης η ψυχή, θα ’ναι με την ψυχή Σου!”
Ακολούθησεν μια πλουσιότατη ανθολογία: ριζίτικων τραγουδιών, μαντινάδων και ρίμας, καθώς και έντεχνης Ποίησης. Δημιουργήματα όλα χαρισματικά. Στο δεύτερο μέρος, μάλιστα, του έργου μας: “Η Λαϊκή Μούσα της Κρήτης, για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ειρηναίο Γαλανάκη” (Χανιά, 2016, σχ. 8ο, σ. 150, εκδ. Μ. Γεωρβασάκης) όποιος ανατρέξει, θα εντρυφήσει τους εμπνευσμένους στίχους (σ. 119 κ.ε.) των Λαϊκών μας Ποιητών και των Ποιητών του έντεχνου λόγου, στο θέμα. Θα χαρεί τις εμπνεύσεις: Γ. Κοκολογιάννης, Πην. Ντουντουλάκη, Γ. Καστρινάκη, Κων. Καλλέργη, Λ. Τσοντάκη, Ιωάννα Μυλωνάκη, Στεφ. Τζωρτζάκης, Καν. Γερωνυμάκη, Γ. Καληνυχτάκη, Πόπη Γεωργουλάκη – Παπαδάκη, Ν.Γ. Λινιουδάκης, Νεκτ. Λεουνάκης, Γ. Γιακουμινάκης – Βαγιωνιάς, Γεωργ. Κουτρούλης, Ηλίας Σταματάκης, Εννιαχωριανός (= Γιάννης Μαλαξιανάκης), Πέτρος Τσακιράκης, Μιχ. Παπαδερός, Ηλίας Ι. Πολυχρονάκης, Πρικάκη Μαρία, Αντωνία Μηλογιαννάκη, Ι. Φατσέας, Θεοδ. Ηλιάκης, Αρχιμ. Ειρηναίος Βερυκάκης και Κώστας Μουντάκης.
Και αυτό το έργο, έχομε Χρέος να το αποκτήσουμε όσοι ήδη δεν το κατέχουν, για το θαυμάσιο ποιητικό εμπνευσμένο περιεχόμενό του, καθώς και για το σκοπό της έκδοσής του: “για την ενίσχυση, καθώς αναγράφεται, του Κοινωφελούς Ιδρύματος: “Αγία Σοφία Αποκορώνου”” δημιούργημα κι αυτό το έργο του αοίδιμου Ιεράρχη Ειρηναίου Ι. Γαλανάκη, πλάι στην εκκλησία Του της Αγ. Σοφίας, Πίστης και Ελπίδας.
Η ευλογημένη βιωτή του, η εμπνευσμένη θεοδώρητη πορεία Του, από την πρώτη μέρα της ζωής Του (12 Αυγ. 1911) ως την Κοίμησή Του, στις 30-4-2013 υπήρξαν καθοριστικά για την επί γης παρουσία Του.
Τα χρόνια μαθητείας Του, στην Εκκλησιαστική Σχολή Αγ. Τριάδας Ακρωτηρίου (1927-32) μετά βέβαια το Δημ. Σχολείο του χωριού Του, τα χρόνια 1937-1946 δίδαξε ως λαϊκός Θεολόγος σε ιδιωτικά και δημόσια Γυμνάσια τα χρόνια 1946-1953 ως Θεολόγος Καθηγητής και Υποδιευθυντής της Εκκλ. Σχολής Αγ. Τριάδος πιο πριν βέβαια η Πανεπιστημιακή του εκπαίδευση (1932-1937), Αρχιμανδρίτης 1950-1952 στη Λίλλη, Παρίσι και για σπουδές, η 1η Αρχιερατεία του στην ευλογημένη από τον Θεό Ιερή Μητρόπολη Κισάμου Σελίνου, στο Καστέλι, από 22-12-1957, η εξορία – μετάθεσή Του στην Ι.Μ. Γερμανίας (1971-1981), οι δίκαιοι και αγονάτιστοι αγώνες του ποιμνίου Του και όχι μόνο, για την επιστροφή Του και Επανενθρόνιση, 2η Αρχιερατεία (1981-2005) στην Ι.Μ.Κ.Σ., η οικειοθελής παραίτησή Του (30-6-2005) και βέβαια το Αγιο Τέλος Του, μεγαλοβδομαδιάτικα του 2013, σηματοδοτούν τον Θεοδώρητο Δεσπότη του οποίου το Εργο είναι μοναδικό και παρά Θεού ευλογημένο! Δεν θ’ απαριθμήσουμε τα έργα Του, τα συγγράμματά Του, τις πορείες κι’ αλήθειες της ζωής του το έχουμε, εξάλλου, πράξει μεσ’ από τις γραμμές των εκατοντάδων σχετικών δημοσιευμάτων μας, τα οποία μας αξιώνει η Χάρη του Θεού να παρουσιάζομε σε κάθε ευκαιρία, εκδήλωση, ομιλία, συνέδρια κλ. που καλούμαστε να μετέχουμε: Σήμερα μια ακόμη γραμμή και κλείνουμε: Θα πάμε:
Να παρευρεθούμε στο εφετινό τετραετές μνημόσυνό Του, στον Μητροπολιτικό Ναό του Καστελλίου Κισάμου, μεθαύριο Κυριακή (30/4) ν’ ανάψουμε το κεράκι μας στη Μνήμη Του και να Του ζητήσουμε σιωπηλά, την ευλογία Του, από τα Ουράνια που μας παρακολουθεί άγρυπνα, ανάμεσα στη συντροφιά των Αγίων της Πίστης μας, που τον περιστοιχίζουν! Ο Θεός τον έχει κοντά Του, όπως Τον είχε και εν ζωή!
Από μέρους μας, η μνήμη Του, θα είναι αιωνία!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα