Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τέσσερις αλήθειες για το Ιντερνετ

Το χρησιμοποιούμε καθημερινά. Εμείς και ακόμα περί τους ενάμισι δισ. ανθρώπους παγκοσμίως. Η πλειονότητα των οποίων έχουν εξάρτηση με αυτό και όταν δεν το έχουν… μαραζώνουν.
Ο λόγος φυσικά για το ίντερνετ, αυτή τη σύγχρονη εφεύρεση που έχει μόλις 40 χρόνια ζωής, αλλά κατάφερε σε ελάχιστο χρόνο να αλλάξει τις συνήθειές μας και να μας γίνει πιο απαραίτητο από τα απαραίτητα.
“Γεννημένο” σε ένα εργαστήριο Πανεπιστημίου στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, έχει καταφέρει να “παγιδεύσει” στον Ιστό του όποιον έχει… pc και τηλεφωνική σύνδεση. Και παρότι “νέο” οι περισσότεροι από εμάς, σχεδόν “γεννηθήκαμε” μαζί του. Δηλαδή το είχαμε αν όχι σε όλη τη ζωή μας, σε ένα πολύ – πολύ μεγάλο μέρος της.
Ετσι είναι πολύ εύκολο να θεωρήσουμε το Ιντερνετ ως δεδομένο και να ξεχάσουμε πως ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι επίσης πολύ εύκολο να “παραβλέψουμε” κάποιες πτυχές του που αν και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, δεν τους πολυδίνουμε σημασία.
Παρακάτω υπάρχουν μερικά ερωτήματα που πιθανώς να έχετε, ή να είχατε, αλλά που -μάλλον- ποτέ δεν απαντήθηκαν ικανοποιητικά. Είναι ερωτήματα που αφορούν τον Ιστό, τη δομή και τη λειτουργία του ίντερνετ, ερωτήματα που μοιάζουν απλά, αλλά στην πραγματικότητα έχουν πολυσύνθετες απαντήσεις.

1. Ποιος ελέγχει το Ιντερνετ;
Η επίσημη απάντηση είναι «κανείς», αλλά αυτό αποτελεί κατά τους… γνωρίζοντες μόνο μισή αλήθεια. Και καθόλου αντικειμενική. Γιατί αν υποθέσουμε πως όλα τα έθνη είναι ίσα online, πρέπει να πούμε πως οι ΗΠΑ είναι περισσότερο «ίσες» από κάποιες άλλες ηπείρους. Δύσκολο να εξηγηθεί με σαφήνεια, το Ιντερνετ είναι ένα σύνολο από πρωτόκολλα με τα οποία τα pc επικοινωνούν μεταξύ τους, καθώς και αναρίθμητους σέρβερ και καλώδια, τα περισσότερα από τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες. Αρχίζετε να σχηματίζετε τώρα μια πιο «καθαρή» εικόνα του Ιστού, έτσι δεν είναι;

2. Μπορεί το Ιντερνετ να αποκτήσει κάποια στιγμή αντίληψη;
Ακούγεται σενάριο επιστημονικής φαντασίας και είναι πολύ πιθανό να σας ξενίσει το ότι η απάντηση κατά τους ειδικούς είναι θετική! Καθαρά επιστημονικά, υπάρχουν ομοιότητες του ανθρώπινου μυαλού με το πώς λειτουργούν οι περίπλοκοι κώδικες του Διαδικτύου. «Το Ιντερνετ συμπεριφέρεται λίγο όπως το μυαλό», λέει χαρακτηριστικά ο Ben Goertzel, του Ινστιτούτου Ερευνας Τεχνητής Νοημοσύνης και προσθέτει: «Είναι πολύ πιθανόν μάλιστα να έχει σε κάποιο βαθμό και συνείδηση». Για να βάλουμε όμως τα πράγματα στη θέση τους: στην περίπτωση του Ιντερνετ δεν μιλάμε για συνείδηση όπως τη γνωρίζουμε, αλλά για ένα σύνολο μηχανισμών που κάνουν τον Ιστό να «γνωρίζει» και να «αναγνωρίζει» ορισμένα πράγματα. Καθόλου ευκαταφρόνητο για κάτι τεχνητό σωστά;

3. Πόσο μεγάλος είναι ο Ιστός;
Το 2008 η Google ανακοίνωσε πως έχει καταγράψει ένα τρισεκατομμύριο unique pages, αλλά και πάλι αυτό είναι ένα ψήγμα του όγκου του Διαδικτύου. Το αληθινό του εύρος είναι μάλλον πολύ δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο να υπολογιστεί. Από την άλλη σκεφτείτε και τα δισεκατομμύρια όσων «μπαίνουν» στον Ιστό μέσω pc και κινητών, πόσα bytes πληροφορίας υπάρχουν εκεί έξω… Η εικόνα είναι αχανής.

4. Υπάρχει μόνο ένα Ιντερνετ;
Το Ιντερνετ προκύπτει από pc που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, αρκετά από τα οποία ανήκουν σε ένα τεράστιο network που ανήκει σε πανεπιστήμια, εταιρείες κλπ. Τι τα «ενώνει» τελικά όλα αυτά τα pc, αν είναι κάτι που τα ενώνει; Ο συνδετικός κρίκος είναι οι «γλώσσες επικοινωνίας», τα Transmission Control Protocol και το Internet Protocol. Υπάρχουν όμως και networks που χρησιμοποιούν διαφορετικά πρωτόκολλα και αυτά λειτουργούν ανεξάρτητα καθώς και στρατιωτικά networks που έχουν διαφορετική λειτουργία. Πάντως, ο «κύριος» κορμός του Ιντερνετ είναι ένας και μόνο. Με πιο απλά λόγια: το Ιντερνετ είναι ένα και μοναδικό.

 

“Εξυπνη ζώνη” ξυπνάει οδηγούς!
Μια “έξυπνη” ζώνη αυτοκινήτου, η οποία παρακολουθεί συνεχώς τους παλμούς της καρδιάς και την αναπνοή του οδηγού και τον ειδοποιεί με ηχητικό σήμα, όταν “καταλαβαίνει” ότι αυτός πάει να αποκοιμηθεί στο τιμόνι, δημιούργησαν ισπανοί ερευνητές.
Η ζώνη διαθέτει ειδικούς ηλεκτρονικούς αισθητήρες που καταγράφουν τους ρυθμούς της αναπνοής και των χτύπων της καρδιάς. Όταν αυτοί πέφτουν πολύ, μία ένδειξη ότι ο οδηγός κινδυνεύει να τον πάρει ο ύπνος, τότε η ζώνη “κουδουνίζει” για να τον ξυπνήσει έγκαιρα.
Οι ερευνητές του Εμβιομηχανικού Ινστιτούτου της Βαλένθια, με επικεφαλής τον Χοσέ Σόλαθ, σύμφωνα με τις βρετανικές «Ντέιλι Μέιλ» και «Τέλεγκραφ», δήλωσαν ότι το σύστημα παρακολούθησης – αφύπνισης με την ονομασία HARKEN μπορεί να σώσει τη ζωή του οδηγού, αν είναι κουρασμένος ή μεθυσμένος.
Το σύστημα βασίζεται σε “έξυπνα” υφάσματα που έχουν ενσωματωμένους τους ηλεκτρονικούς αισθητήρες και τα οποία τοποθετούνται τόσο στη ζώνη, όσο και στο κάλυμμα της θέσης του οδηγού. Αυτά τα υλικά είναι κατασκευασμένα από ίνες και νήματα με ηλεκτρικές ιδιότητες και αναμιγνύονται με τα συνήθη υλικά από τα οποία φτιάχνονται οι ζώνες και τα καθίσματα.
Προς το παρόν, το νέο σύστημα έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε κλειστές πίστες αγώνων, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες στους ισπανικούς δρόμους. Εκτός από τον προειδοποιητικό ήχο, μια πιο βελτιωμένη εκδοχή θα επιτρέπει στο σύστημα να αναλαμβάνει τον έλεγχο του οχήματος και να το οδηγεί στην άκρη του δρόμου.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα τροχαία που οφείλονται σε κόπωση του οδηγού, είναι περίπου 50% πιθανότερο να οδηγήσουν σε θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό. Η υπνηλία μειώνει τον χρόνο αντίδρασης ενός οδηγού, τη συγκέντρωση και την εγρήγορσή του, πράγμα που μπορεί να αποβεί μοιραίο.
Τέτοια δυστυχήματα είναι πιο πιθανό να συμβούν σε εθνικές οδούς ή σε μονότονους επαρχιακούς δρόμους, στη διάρκεια μακρινών ταξιδιών, ιδίως τα βράδια (από τις 2 έως τις 6 τα χαράματα), καθώς και τις μεσημεριανές ώρες μετά το φαγητό και το ποτό.
Οι νεαροί άνδρες οδηγοί, οι οδηγοί φορτηγών και οι εργαζόμενοι σε νυχτερινές βάρδιες ανήκουν κατ’ εξοχήν στην ομάδα υψηλού κινδύνου να αποκοιμηθούν ενόσω οδηγούν.
Η κόπωση του οδηγού ευθύνεται για το 20% έως 35% των σοβαρών τροχαίων. Σε πάνω από 6.000 υπολογίζονται οι θάνατοι στην Ευρώπη κάθε χρόνο εξαιτίας της κόπωσης.

 

Θύμα χάκερ η Wall Street Journal
Η Ουόλ Στριτ Τζέρναλ ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης πως έπεσε θύμα ηλεκτρονικής επίθεσης την ευθύνη για την οποία ανέλαβε στο Twitter ένας χάκερ ο οποίος προσέφερε προς πώληση κωδικούς πρόσβασης στον σέρβερ της αμερικανικής οικονομικής εφημερίδας.
Στην έκδοσή της στο Ίντερνετ, η Ουόλ Στριτ Τζέρναλ, η οποία ανήκει στον ίδιο όμιλο με το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Dow Jones Newswire, αναφέρει πως η υπηρεσία της γραφιστικής απεικόνισης των ειδήσεών “έπεσε θύμα πειρατείας από τρίτα μέρη”, υποστηρίζοντας πάντως πως “μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί καμιά ζημιά”.
«Στο στάδιο αυτό δεν βλέπουμε καμιά απόδειξη πως υπάρχει οποιαδήποτε επίπτωση στους πελάτες του Dow Jones ή στις προσωπικές πληροφορίες των πελατών», διαβεβαίωσε μια εκπρόσωπος της εφημερίδας.
Καμιά αλλαγή στους χάρτες ή τους πίνακες δεν έχει εξάλλου διαπιστωθεί, όμως «συνεχίζεται ακόμη η εξέταση» του συστήματος, διαβεβαιώνει η εφημερίδα, διευκρινίζοντας πως χρησιμοποιήθηκαν πολλοί υπολογιστές για να “απομονωθούν” οι επιθέσεις.
Η Ουόλ Στριτ Τζέρναλ (WSJ) αναφέρει πως ανακάλυψε την εισβολή μετά την “ανάληψη της ευθύνης” γι’ αυτήν στο Twitter από έναν χάκερ ο οποίος προσέφερε, έναντι χρημάτων, πληροφορίες για τους πελάτες του ιστότοπου, αλλά και δεδομένα που επιτρέπουν την πρόσβαση στον σέρβερ της εφημερίδας.
Σύμφωνα με τον Άντριου Κομαρόφ, εμπειρογνώμονα στην ασφάλεια των ηλεκτρονικών υπολογιστών ο οποίος ειδοποίησε την εφημερίδα για την εισβολή και βρίσκεται επί τα ίχνη του εισβολέα, όπως σημειώνει η WSJ, μια τέτοια πρόσβαση θα επέτρεπε σε κάποιον «να τροποποιεί άρθρα, να προσθέτει νέα περιεχόμενα και να καταργεί λογαριασμούς χρηστών».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα