Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τένια Μακρή: «Η Ελλάδα πάσχει από κατάθλιψη»

Ο άνθρωπος χρειάζεται όνειρο, χρειάζεται προσδοκίες χρειάζεται ελπίδα για να βλέπει μπροστά. Οταν αυτά συρρικνώνονται και όταν αυτά βάφονται γκρι, δεν μπορείς να είσαι ισορροπημένος, ευτυχισμένος, να προσφέρεις στην οικογένειά σου.
«Η Ελλάδα πάσχει από εθνική κατάθλιψη. Οι άνθρωποι νιώθουμε θλιμμένοι, η συναισθηματική φτώχεια και η κρίση των αξιών, είναι ιδιαίτερα έντονη. Τόσα χρόνια ζούσαμε κάτω από την ευημερία και τον ψεύτικο πλουτισμό. Σήμερα, ύστερα από τόσα χρόνια κρίσης και λιτότητας, έχουμε χάσει αυτά τα “κρατήματα” και έχει βγει στην επιφάνεια η πραγματικότητα, που μας προβληματίζει».
Τα παραπάνω αποτελούν επισημάνσεις της συγγραφέως και οικογενειακής συμβούλου, Τένιας Μακρή, η οποία βρέθηκε στα Χανιά και μίλησε στα “Χανιώτικα Νέα”, με την ευκαιρία παρουσίασης σήμερα στις 8 μ.μ.στο καφέ “Κήπος” του βιβλίου της με τίτλο «Τι θα κάνω μ’ εσένα μαμά…».
Ένα βιβλίο, το όγδοο κατά σειρά, που σκοπό έχει όπως μας τόνισε, «να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε, να κρίνουμε και να δούμε καθαρά τη σχέση μας με τον άνθρωπο που μας έφερε σ’ αυτόν τον κόσμο. Τη μητέρα μας. Να καταλάβουμε πως ποτέ δεν είναι αργά να γνωριστούμε ουσιαστικά μαζί της και κατ’ επέκταση να κατανοήσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό».
«Τα βιώματα που έχουμε από την μητέρα και τον πατέρα μας, (ο δάσκαλος, οι φίλοι, ο σύντροφος έρχονται μετά) κτίζουν πάνω στο αρχικό συναίσθημα που έχουμε βιώσει από τη μητέρα μας. Αν η μητέρα είναι συναισθηματικά παρούσα το συναίσθημα της αγάπης είναι έντονο μέσα μας. Γιατί αυτή η γυναίκα αγαπώντας μας, μας έχει κάνει να νοιώσουμε ότι αξίζουμε, άρα μας έχει μάθει να έχουμε αυτοπεποίθηση. Και αν δεν έχουμε αυτοπεποίθηση, αν δε πατάμε γερά τα πόδια μας, γινόμαστε έρμαιο», μας επισημαίνει η κα Μακρή.
Την ιδέα για το βιβλίο συνέλαβε, όταν ως επαγγελματίας ήθελε να γνωρίζει τον ρόλο που παίζει η μητέρα στην ζωή καθενός. Με την κατάρτιση ενός ερωτηματολογίου, το οποίο συμπλήρωσαν ανώνυμα ενήλικα παιδιά και μητέρες, κατέληξε σε σημαντικά ευρήματα, που αποκαλύπτουν τον εμβληματικό ρόλο της μητέρας και το πόσο καθορίζει τη γαλήνη, την ηρεμία και την ευτυχία μας.
Τα βιβλία της κας Μακρή, επικεντρώνονται γύρω από τις ανθρώπινες σχέσεις, γύρω από την αγάπη: «Αγάπη με το ζόρι;», «Γιατί σ’ αγαπώ;», «15+7 μαθήματα, βήματα για καλύτερες σχέσεις», «Αφού αγαπιόμαστε γιατί δεν τα καταφέρνουμε;», «Φτάνει μόνο η αγάπη;», «Να γιατί σ’ αγαπώ» και «Απιστία»
Όπως η ίδια επισημαίνει:
«Η αγάπη είναι η κινητήρια δύναμη, μας κάνει ανθρώπους. Τα υπόλοιπα συναισθήματα είναι συμπληρωματικά. Βέβαια, το συναίσθημα της αγάπης είναι καθαρά υποκειμενικό. Η μάνα μας και οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν σιγά – σιγά μέσα στη ζωή μας, μας δίνουν την αποκλειστική ταυτότητα της αγάπης, η οποία είναι δική μας:
Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει την αγάπη ως βία, χρησιμοποιούν τη βία. Πόσες φορές έχουμε ακούσει μανάδες να χαστουκίζουν το παιδί τους και να λένε το κάνω για το καλό σου, γιατί σε αγαπάω. Πρόκειται για ένα συνδυασμό, πόνου, βίας και θυμού στο όνομα της αγάπης. Άλλοι έχουν βιώσει την αγάπη μέσα από το χάος, λένε δηλαδή στο παιδί τους, αν είσαι καλό παιδί θα σε αγαπάω αν όχι, θα σε τιμωρήσω, θα έχεις συνέπειες, και αυτό το κάνω γιατί σε αγαπάω.
Αυτοί οι άνθρωποι έχουν συγκεχυμένη έννοια του συναισθήματος και αυτό το βλέπουμε όταν ζευγαρώνουν. Άνθρωποι που έχουν βιώσει την αγάπη μέσα από τον πόνο έλκονται από ανθρώπους που έχουν νιώσει τον πόνο, άνθρωποι που ζουν μέσα στο χάος, βρίσκουν ανθρώπους που συναισθηματικά είναι αμφιλεγόμενοι. Και τους αγαπούν και πάντα επιμένουν να δουν εκείνο που δεν ξέρουν τι ακριβώς είναι, αλλά το ποθούν».

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Απαντώντας σε ερώτησή μας, αν η οικογένεια σήμερα ως θεσμός περνάει κρίση, η Τένια Μακρή υπογραμμίζει:
«Περνάει κρίση, γιατί οι γονείς περνάνε κρίση. Σήμερα, το 80% των γάμων είναι συμβατικοί, ένα 10% έτσι κι έτσι και ένα 10% πετυχημένοι.
Οι περισσότεροι γονείς ζούν κάτω από την στέγη συμβατικά. Δύο άνθρωποι δεν τολμούν να αφήσουν ο ένας τον άλλο και ζουν συμβατικά όχι για να ευχαριστήσουν τον εαυτό τους και να νιώσουν την αγάπη που έρχεται από τον σύντροφό τους, αλλά γιατί φοβούνται να φύγουν από αυτό.
Τα παιδιά που ζουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον έχουν μία απόλυτα στρεβλή εικόνα του τί σημαίνει αγαπάω και μένω κοντά σε κάποιον.
Την αγάπη μέσα στην οικογένεια την παίρνουν από δύο κατευθύνσεις: η μία το πώς συμπεριφέρονται σε εμάς και η άλλη πώς βλέπουν τους γονείς τους.
Από τη στιγμή που η οικογένεια σήμερα σείεται, υπάρχει μία συμβατική συνύπαρξη λόγω φόβου. Απουσιάζει το συναίσθημα, ότι δηλαδή αξίζει να είμαι κοντά σου γιατί γίνομαι καλύτερος άνθρωπος.
Όταν αυτό εκλείπει ο περιβάλλων χώρος της οικογένειας, στενότερος ή ευρύτερος περνάει πολλά δεινά, με κύρια χαρακτηριστικά την απώλεια του ονείρου και της ελπίδας. Και ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτά τα δύο στοιχεία Ο άνθρωπος χρειάζεται όνειρο, χρειάζεται προσδοκίες χρειάζεται ελπίδα για να βλέπει μπροστά. Όταν αυτά συρρικνώνονται και όταν αυτά βάφονται γκρι, δεν μπορείς να είσαι ισορροπημένος, ευτυχισμένος, να προσφέρεις στην οικογένειά σου, γιατί παλεύεις πλέον για την προσωπική σου επιβίωση. Δεν σου μένουν περιθώρια να δώσεις.
Εκεί οφείλεται και η συναισθηματική φτώχεια, η κρίση αξιών.
Οι αρχές μα δίνονται μέσα από την οικογένεια. Ο πατέρας, μας διδάσκει τις αξίες, τις αρχές της κοινωνικής συνύπαρξης και της αξίας της ηθικής, η μάνα μας μαθαίνει την αγάπη.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
«Η κρίση που βιώνουμε τόσα χρόνια, έχει επηρεάσει τις ανθρώπινες σχέσεις;» ρωτάμε την κα Μακρή, η οποία μας απαντά:
«Απόλυτα. Αν ένα ζευγάρι έχει μία δυσκολία και προσπαθεί να επικοινωνήσει για να βρει μία άκρη να κρατηθεί για να να συνεχίσει τη ζωή, ψάχνει στα χαμένα. Παρόλο που κάποιοι ξέρουμε τι είναι αυτό που γυρεύουμε, είναι τόσο φανταστικό και εξωπραγματικό σήμερα, που αναγκαστικά μπαίνουμε μέσα σε αυτό, γιατί οτιδήποτε μας δίνει η πραγματικότητα είναι διαβρωμένο και στρεβλό, άρα βρισκόμαστε σε μία δύσκολη κατάσταση. Και γι΄ αυτό και η Ελλάδα πάσχει από εθνική κατάθλιψη. Όλοι είναι θλιμμένοι. Και πότε νιώθεις θλίψη; Μα όταν έχει άγχος για την επιβίωση και την ύπαρξή σου και δεν βλέπεις τα όνειρά σου να πραγματοποιούνται έστω και στο ελάχιστο. Έχουμε αναγκαστεί οι άνθρωποι στην Ελλάδα να κατεβάσουμε τον πήχη μας. Εχουμε φτάσει σε ένα σημείο να μην αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας και να νιώθουμε λύπη γι αυτό που είμαστε. Και αυτό το κλίμα μπορεί να αναστραφεί, μόνο αν ανασκευάσουμε τα όνειρά μας».

ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΗΜΕΡΑ
Απαντώντας σε ερώτησή μας για τους νέους της σημερινής εποχής, με την τεχνολογία να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή τους, η κα Μακρή, είναι κατηγορηματική:
«Όταν ο νέος έχει χάσει τη χαρά να επικοινωνεί και πηγαίνει σε μία εικονική πραγματικότητα αυτό έχει αντίκτυπο στην φτώχεια της ψυχής , στο να χάσει τον πνευματικό εαυτό του και αυτό είναι μία διάβρωση. Όταν χάσουμε τον πνευματικό μας εαυτό και πιστέψουμε ότι είμαστε μόνο ύλη, δεν υπάρχει δύναμη για να κρατηθούμε. Με τους υπολογιστές έχουμε χάσει τον ήχο της φωνής, έχουμε χάσει το άγγιγμα και αυτό έχει επίπτωση στην ψυχή μας. Όταν ένα κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξής μας συρρικνώνεται, έρχεται η μοναξιά, και δεν μπορούμε να έχουμε ψυχική υγεία»
Σημειώνεται ότι την παρουσίαση του νέου βιβλίου της Τένιας Μακρή: “Τι θα κάνω μ’ εσένα μαμά…” οργανώνουν οι εκδόσεις “Κλειδάριθμος” και το βιβλιοπωλείο: “Βιβλιοεμπορική”. Θα μιλήσουν η φοιτήτρια ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και η συγγραφέας.

Η Τένια Μακρή είναι οικογενειακή σύμβουλος και σύμβουλος σχέσεων, με σπουδές στην Κοινωνική Εργασία και την Εφαρμοσμένη Ψυχολογία στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων, εργάστηκε στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της επαγγελματικής αποκατάστασης ατόμων με αναπηρίες και έχει διδάξει στο μεταπτυχιακό τμήμα της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας, σε σχολές γονέων. Είχε τη δική της τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο Άκουσέ με στο ΜΕGΑ, ενώ κατά καιρούς συμμετέχει σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές στην Ελλάδα και την Κύπρο


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα