Μουσείο Τυπογραφείας

Τελική φάση των Ατομικών Νεανικών Κρήτης 2019

Στις συναντήσεις που έγιναν για την τελική φάση των ατομικών νεανικών Κρήτης σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Χατζηδάκης Λάμπρος – Κουρμουλάκης Βαρδής 1-0, Κωνστανταράκης Στάθης – Διδασκάλου Αντώνης 1-0, Φραϊδάκης Εμμανουήλ – Σηφογιαννάκης Ανδρέας 0-1, Μπελαντάκης Μιχάλης – Πατρελάκης Ευάγγελος 0-1, Ανδρουλάκη Αναστασία – Τσακαλάκη Καλλιόπη 1-0, Αλεξανδράκη Αντωνία – Καλιοντζάκη Αργυρώ 0-1, Χατζηπαναγιώτου Ασημένια – Κουκουράκη Χρυσή 0-1, Τζανάκης Εμμανουήλ – Μαυρίδης Εμμανουήλ 0-1, Δασκαλάκης Εμμανουήλ – Βιολάκης Αναστάσιος 0-1, Γάσπαρης Δημήτρης – Σπυριδάκης Γιώργος 0-1.

  • φωτο 1
  • φωτο 2
  • φωτο 3

Εικόνες του 1953
Ο Γκας Μπρακμέλερ από τη Λουισβίλ του Κεντάκι κατασκεύασε ένα τεράστιο σκακιστικό σετ (σκακιέρα και κομμάτια) που τοποθετήθηκε στη βιτρίνα ενός πρακτορείου της εταιρείας Eastern Air Lines – η αγγλική λέξη για τις αερογραμμές στις μέρες μας συγκολλήθηκε και δεν διαβάζεται ως μεγαλοπρεπής. Δεν είναι καθαρό αν οι αντίπαλοι είναι άνθρωποι ή στυλάτες πλαστικές κούκλες. “All we can see is the moves” ήταν το συστατικό σλόγκαν του Μπρακμέλερ. (φωτο 1)

Ένα “παιδί-θαύμα” της εποχής που δεν ακούστηκε στη συνέχεια ήταν ο 9χρονος Λουκ Τεριέν από το Κεμπέκ. Σε αγώνα επίδειξης εναντίον του 75χρονου Λεοπόλντ Κριστίν, προέδρου της Καναδικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας κατά το διάστημα 1947-48. (φωτο 2)

Ο μετρ Ε.Κ. Γκρινμπάκ από την Ιντιανάπολη κερδίζει τον τίτλο του ικανότερου δυικού σκακιστή-πατέρα καθώς σε σκακιστικό φεστιβάλ ταϊζει και κοιμίζει το μωρό του χωρίς να αφήνει ούτε στιγμή, στην άλλη πλευρά, τη σκακιέρα. (φωτο 3)

Νικόλας Σφήκας
Ο Νικόλας Σφήκας σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Helwan Καΐρου. Εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει στο ενεργητικό του 25 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πολλές ομαδικές και έχει βραβευτεί επανειλημμένα. Το όνομά του συμπεριλαμβάνεται σε πολλά λεξικά και εγκυκλοπαίδειες. Έργα του βρίσκονται σε Ιδιωτικές Συλλογές και Πινακοθήκες.

Ρέτρο-σαχ
Ρεύμα τέχνης με θέμα την κίνηση στο σκάκι. Η ονομασία προέρχεται από το Retro  που σημαίνει επαναφορά και Shahπου είναι ο βασιλιάς. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε από τον Νικόλα Σφήκα το 1993 για να περιγράψει ζωγραφικά έργα του που εκφράζουν τα συναισθήματα που εγκυμονεί ο μεταφυσικός κόσμος της κίνησης στη σκακιέρα. Τα  έργα προχωρούν μέσα από την ενορατική κατανόηση μιας παρτίδας ή μιας φάσης προβλήματος και αναπαριστούν την πνευματική και ψυχική ενέργεια που συσσωρεύεται με την κίνηση των κομματιών στη χωρο-χρονική διάσταση της σκακιέρας.
Τα ζωγραφικά έργα και οι ακουαρέλες του Νικόλα Σφήκα με θέμα το σκάκι είναι εξαιρετικά και παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον. Οι διακοσμητικές λεπτομέρειες και τα μοτίβα του που θυμίζουν ψηφιδωτά είναι υποβλητικά και πρωτότυπα. Παρόλο που εμπνέουν το έργο του αρχαίες πηγές, εισάγει τα προσωπικά του στοιχεία, μοναδικά και καινοτόμα.

ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ 2019
  Η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Κρήτης (ΕΣΣΚ) προκηρύσσει το Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα Δυτικής Κρήτης 2019, που θα διεξαχθεί στο Κολυμβάρι στις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης,  το Σαββατοκύριακο 02-03 Μαρτίου 2019. Το Σχολικό Πρωτάθλημα Δυτικής Κρήτης αποτελεί προκριματική φάση για το Παγκρήτιο Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα (2019), που θα διεξαχθεί στις 16-17 Μαρτίου 2019.
Τους αγώνες διοργανώνουν ο Α.Ο. ΚΥΔΩΝ , σε συνεργασία με την Ε.Σ.Σ.Κ, τον Δήμο Πλατανιά και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.
Οι αγώνες θα γίνουν το Σάββατο 02 και την Κυριακή 03 Μαρτίου 2019 στο Κολυμβάρι στις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές και μαθήτριες των Νηπιαγωγείων, των  Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και ιδιωτικών των Νομών Χανίων και Ρεθύμνου.
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019. Οι δηλώσεις συμμετοχής των μαθητών-μαθητριών μπορούν να είναι και μεμονωμένες, αλλά για εξυπηρέτηση ευκολότερης καταγραφής των συμμετεχόντων μπορούν να δηλωθούν και ομαδικά από το Σχολείο τους με σχετικό έγγραφο, αναφέροντας ονοματεπώνυμο και τάξη κάθε ενδιαφερόμενου μαθητή στα email nsg1971@yahoo.gr (Νίκος Σγουρός) και gmylwnakis@yahoo.gr (Γιώργος Μυλωνάκης)
H τελική επιβεβαίωση των συμμετοχών θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, στο χώρο των αγώνων, το Σάββατο 02 Μαρτίου (13:00 – 14:00).
Οι αγωνιζόμενοι θα χωριστούν σε 11 ομίλους, ανά τάξη.
Αν σε μία κατηγορία είναι λιγότεροι από οχτώ τότε θα παίξουν με σύστημα πουλ.
Αν είναι 9 έως 12 θα αγωνιστούν με ελβετικό σύστημα 5 γύρων, ενώ αν είναι 13 και άνω τότε θα αγωνιστούν με ελβετικό σύστημα 7 γύρων.
Η αρχική κατάταξη στους ομίλους θα γίνει με αλφαβητική σειρά για τα Νηπιαγωγεία, την Α΄, την Β΄ και την Γ΄ Δημοτικού. Σε όλους τους άλλους ομίλους η αρχική κατάταξη θα γίνει σύμφωνα με τα εθνικά ΕΛΟ του Ιανουαρίου 2019.
Οι αγώνες θα γίνουν στις εξής 11 κατηγορίες:

1 Μαθητές-μαθήτριες Νηπιαγωγείων
2 Μαθητές-Μαθήτριες Α΄ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
3 Μαθητές-Μαθήτριες Β΄ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
4 Μαθητές-Μαθήτριες Γ΄ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
5 Μαθητές-Μαθήτριες Δ΄ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
6 Μαθητές-Μαθήτριες Ε΄ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
7 Μαθητές-Μαθήτριες ΣΤ΄ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
8 Μαθητές-Μαθήτριες Α΄ Γυμνασίου
9 Μαθητές-Μαθήτριες Β΄ Γυμνασίου
10 Μαθητές-Μαθήτριες Γ΄ Γυμνασίου
11 Μαθητές-Μαθήτριες Λυκείου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ:
Σάββατο 02 Μαρτίου 2019 άφιξη συμμετεχόντων – επιβεβαίωση συμμετοχών  13:00-14.00
Σάββατο 02 Μαρτίου 2019 Τελετή Έναρξης 14:45
Σάββατο 02 Μαρτίου 2019 1ος – 4ος γύρος 15:00
Κυριακή 03 Μαρτίου 2019 5ος – 7ος γύρος 10:00
Κυριακή 03 Μαρτίου 2019 Τελετή Λήξης-Απονομές επάθλων 14:00
Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης για κάθε αθλητή, 15 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο αθλητής, παίρνει ακόμη δέκα δευτερόλεπτα (10΄) χρόνου σκέψης.
Όλοι οι μαθητές που θα αγωνιστούν θα πάρουν αναμνηστικά διπλώματα. Κύπελλο και μετάλλιο θα πάρουν ο 1ος νικητής και η 1η νικήτρια  κάθε κατηγορίας. Μετάλλια θα δοθούν στους 2ους και 3ους νικητές κάθε κατηγορίας και 2ες και 3ες νικήτριες κάθε κατηγορίας.
Οι διοργανωτές ενημερώνουν τους γονείς ότι δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για την επιτήρηση των αγωνιζομένων μαθητών και μαθητριών εκτός του χώρου αγώνων.
Οι  Παγκρήτιοι Σχολικοί Αγώνες θα διεξαχθούν στις 16-17 Μαρτίου 2018  στο ξενοδοχείο Apollonia Beach Resort ,  στην περιοχή Αμμουδάρα Ηρακλείου,

Μαθήματα σκακιού στο Εθνικό Στάδιο, το Κολυμβητήριο και τα Κουνουπιδιανά
Στον Α.Ο.Κύδων λειτουργούν  τα νέα τμήματα εκμάθησης σκακιού για αρχάριους και προχωρημένους σκακιστές. Λειτουργούν τμήματα  αγωνιστικά, προαγωνιστικά, αρχαρίων και ενηλίκων.
Τα τμήματα λειτουργούν στα κεντρικά γραφεία του  Κύδωνα  στο Εθνικό Στάδιο Χανίων στο σκακιστικό τμήμα στο Κολυμβητήριο Χανίων και στο κέντρο των Κουνουπιδιανών.  Πληροφορίες για εγγραφές στα τμήματα, στο τηλέφωνο 697 661 9670.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.