Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τεχνολογία διάσπασης πλαστικών από το Πολυτεχνείο Κρήτης

Εφικτή είναι η διάσπαση πλαστικών τόσο εντός όσο και εκτός της θάλασσας, με το Πολυτεχνείο Κρήτης να έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα σε αυτόν τον τομέα και να ετοιμάζεται να προχωρήσει σε πειράματα το επόμενο διάστημα.

Στην κοινή διεθνή συνδιάσκεψη (EBC-VII & ISEB-2018) που ξεκίνησε χθες στο ξενοδοχείο Minoan Palace στον Πλατανιά παρουσιάσθηκε ερευνητική εργασία Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης που στα πλαίσια Ευρωπαικού προγράμματος μελετά τη διάσπαση πλαστικών στη θάλασσα με τη χρήση βακτηρίων.
Όπως εξήγησε στα “Χ.Ν.” η κ. Εύη Συρανίδου μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα πλαίσια της έρευνας που γίνεται στο ίδρυμα «ψάχνουμε για την επίδραση βιοτικών παραγόντων όπως τα βακτήρια στα πλαστικά . Αν μπορούν ή όχι να αποδομήσουν τα πλαστικά και με ποιο ρυθμό.
Η έρευνα μας έχει δείξει πως τα βακτήρια της πελαγικής ζώνης διασπούν τα πλαστικά και πλέον ψάχνουμε να βρούμε τους ρυθμούς που γίνεται αυτό κανονικά στη φύση. Τα βακτήρια επικάθονται στα πλαστικά και ξεκινάνε να τα τρώνε και αναζητούμε τις βέλτιστες μεθόδους επιτάχυνσης της όλης διαδικασίας».
Στο ερευνητικό πρόγραμμα εργάζονται επίσης οι Κατερίνα Καρκανοραχάκη υποψ. Διδάκτορας, Παναγιώτα Τσιώτα απόφοιτος του Πολυτεχνείου, Γιώργος Δασενάκης προπτυχιακός φοιτητής του Π.Κ. καθώς και οι Δέσποινα Μπαρούτα, Κατερίνα Σάββα, Μαρία Λόλη κάτω από την επίβλεψη του καθηγητή Νίκου Καλογεράκη.
Ήδη η ερευνητική ομάδα έχει δει το αποτέλεσμα της δουλειάς της στα εργαστήρια και το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει και σε πειράματα στην ανοικτή θάλασσα. «Σε μικρόκοσμους έχουμε δει πως εργάζονται τα βακτήρια, κάνουμε κάποια πράγματα σε μεγαλύτερη κλίμακα τώρα και θέλουμε να μελετήσουμε το φαινόμενο και σε πραγματικές συνθήκες. Για αυτό και προγραμματίζουμε να μελετήσουμε το φαινόμενο στον κόλπο της Σούδας το πιθανότερο μετά το καλοκαίρι» είπε η κ. Συρανίδου.

ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΚΑΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ

Τη διάσπαση του πλαστικού από σκουλήκια παρουσίασε μεταξύ άλλων ο Κινέζος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου κ. Jun Jang
Τη διάσπαση του πλαστικού από σκουλήκια παρουσίασε μεταξύ άλλων ο Κινέζος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου κ. Jun Jang

Τις έρευνες σε επίπεδο Κίνας παρουσίασε στη συνδιάσκεψη ο καθηγητής Βιοχημίας και Ενζύμων στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου κ. Jun Jang. O κ. Jang αφού παρουσίασε στοιχεία με βάση τα οποία «η πλαστική τσάντα αποτελεί τη χειρότερη πατέντα του 20ου αιώνα» αναφέρθηκε στην ερευνητική εργασία με βάση την οποία αποδείχθηκε ότι διάφορα είδη σκουληκιών μπορούν να τρώνε το πλαστικό και να το βιοαποδομούν, ενώ ανάλογη εργασία με ένζυμα που διασπούν το πλαστικό τύπου PET έγινε από Γερμανούς επιστήμονες στη συνδιάσκεψη.
«Αρκετά σύντομα, με ένα ορίζοντα πενταετίας θα έχουμε διεργασίες για τα πλαστικά τα χερσαία. Να παίρνεις πχ. τα πλαστικά από τη ΔΕΔΙΣΑ όχι αυτά που μπορούν να ανακυκλωθούν αλλά αυτά που είναι σε μικρά κομμάτια και μέσα σε αντιδραστήρες με τους κατάλληλους μικροοργανισμούς να τα διασπάς και να φτιάχνεις πρώτες ύλες. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν αλλά πρέπει να δοθούν χρήματα για να προχωρήσει η έρευνα. Η Ε.Ε. υποστηρίζει πολύ αυτήν την έρευνα, τη χρηματοδοτεί και την επόμενη 7ετία αναμένονται ακόμα μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις» δήλωσε ο πρόεδρος του Συνεδρίου κ. Νίκος Καλογεράκης.
Αναφορικά με τα πλαστικά που βρίσκονται στη θάλασσα ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης παρατήρησε πως «και αυτά μπορούν να διασπαστούν σε μικροοργανισμούς. Τα πλαστικά στη θάλασσα όμως πηγαίνουν στο βυθό όπου παραμένουν για χρόνια. Εκεί πρέπει να δούμε πως θα μπορέσουμε να τα φέρουμε στην ξηρά. Πχ. όταν η Τράτα μαζί με τα ψάρια βγάζει και 2 τόνους πλαστικά από το βυθό της θάλασσας πρέπει να τους δίνουμε κίνητρα ώστε να τα φέρνουν στην ξηρά και όχι να τα πετάνε πίσω στη θάλασσα ».
Στη συνδιάσκεψη θα παρουσιαστούν 250 εργασίες από επιστήμονες από από 52 χώρες, πολλές από αυτές θα έχουν ως θέμα και την κυκλική οικονομία και τη διαχείριση των αποβλήτων. Η συνδιάσκεψη γίνεται με τη συνεργασία του τμήματος ΜΗΠΕΡ του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Πανεπιστημίου της Bologna (Ιταλία) και τoυ Διεθνή Οργανισμού Περιβαλλοντικής Βιοτεχνολογίας .


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα