Μουσείο Τυπογραφείας

“Ταξίδι” στον κόσμο της τεχνολογίας

Στον μαγικό κόσμο της τεχνολογίας και τα μυστικά της επιστήμης είχαν την ευκαιρία να μυηθούν εκατοντάδες Χανιώτες που βρέθηκαν το περασμένο Σάββατο στο Πολυτεχνείο Κρήτης στο πλαίσιο της “Ημέρας Επιστήμης και Τεχνολογίας 2013”.

Από τη φημισμένη ομάδα ρομποτικού ποδοσφαίρου Κουρήτες έως το οικονομικό αυτοκίνητο που κινείται με υδρογόνο και τον ψηφιακό καραγκιόζη που έχει κλέψει τις καρδιές πολλών παιδιών, μικροί και μεγάλοι αφέθηκαν στη γοητεία των τεχνολογικών επιτευγμάτων που εδώ και χρόνια δημιουργεί το Πολυτεχνείο Κρήτης επιβεβαιώνοντας διαρκώς το υψηλό επίπεδο σπουδών και έρευνας που το έχουν καταξιώσει διεθνώς.
«Με την εκδήλωση αυτή θέλουμε να γεφυρώσουμε την επιστήμη με την τεχνολογία και στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν βασικά περίπτερα φυσικής, χημείας και βιολογίας και συγχρόνως ρομποτικές και τεχνολογικές εφαρμογές», σημείωσε η συντονίστρια της εκδήλωσης από τη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος Eλια Ψυλλάκη και πρόσθεσε: «Ουσιαστικά αυτό που κάνουμε είναι να ανοίγουμε τις πόρτες και να βγάζουμε τα πιο ακριβά εργαλεία και πρότυπες συσκευές που έχουμε για να δείξουμε στον κόσμο ότι πραγματοποιούμε έρευνα, κάτι που αποδείχθηκε και το καλοκαίρι με τη βράβευσή μας για τον μεγαλύτερο δείκτη απήχησης μεταξύ όλων των Iδρυμάτων της χώρας. Έτσι στην εκδήλωση αυτή συμμετέχουν 150 εθελοντές φοιτητές και 15 Εργαστήρια και είναι η μεγαλύτερη εξωστρεφής δραστηριότητα που έχουμε οργανώσει».
Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης υπογράμμισε τη σημασία που έχει για το Πολυτεχνείο να παρακολουθήσουν τη συγκεκριμένη εκδήλωση τα μικρά παιδιά: «Είναι μια εκδήλωση εξωστρέφειας προς την πόλη κι αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να μπολιάσουμε τους μαθητές με το μικρόβιο της γνώσης γιατί στους σημερινούς μαθητές βλέπουμε τους αυριανούς φοιτητές που θέλουμε να έχουμε στο Πολυτεχνείο», επεσήμανε.

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
Η προσέλευση στην εκδήλωση ήταν πραγματικά εντυπωσιακή αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον του κόσμου για τις δράσεις του Πολυτεχνείου αλλά και τη γοητεία που ασκεί ο κόσμος της επιστήμης και της τεχνολογίας σε μικρούς και μεγάλους.
Τις εντυπώσεις έκλεψαν, μεταξύ άλλων, η δημοφιλής ρομποτική ομάδα των Κουρητών που έχουν διακριθεί στο εξωτερικό (φωτ. 1) και το οικονομικό και αεροδυναμικό αυτοκίνητο που έχει κατακτήσει 4 έπαθλα σε παγκόσμιους διαγωνισμούς (φωτ. 2) και στο οποίο φωτογραφήθηκαν εκατοντάδες μικροί μαθητές. Το ενδιαφέρον του κόσμου συγκέντρωσαν και τα κινητά του μέλλοντος (φωτ. 3) αλλά και οι εντυπωσιακές αρχιτεκτονικές εφαρμογές που συνδυάζουν την επιστήμη με τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα (φωτ. 4).
Αρκετοί, ωστόσο, ήταν εκείνοι που μαγεύτηκαν από τον ψηφιακό καραγκιόζη ή το «eShadow» (φωτ. 5) που είναι μια εκσυγχρονισμένη εκδοχή του παραδοσιακού θεάτρου σκιών δίνοντας τη δυνατότητα ψηφιακών παραστάσεων, καταγραφής, διαμοιρασμού και παρακολούθησής τους.
Μάλιστα όπως ενημερωθήκαμε, η συγκεκριμένη εφαρμογή χρησιμοποιείται από δεκάδες εκπαιδευτικούς κυρίως σε δημοτικά σχολεία για τη δημιουργία παραστάσεων με θέματα όπως η οικονομική κρίση, η προστασία του περιβάλλοντος και τα δημοτικά τραγούδια αλλά και για τη δημιουργία εκπαιδευτικών παραστάσεων με σκοπό την εκμάθηση βασικών εννοιών μαθηματικών και πληροφορικής.
Από τη μεγάλη αυτή γιορτή της τεχνολογίας δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι εφαρμογές τρισδιάστατων γραφικών και εικονικής πραγματικότητας, όπως τα τρισδιάστατα παιχνίδια, τα επιτραπέζια παιχνίδια για υπολογιστή και τα διαδραστικά παραμύθια. Σε όλα αυτά είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν όσοι το επιθυμούσαν χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό που διαθέτει το Πολυτεχνείο (φωτ. 6).
Κι αν η τεχνολογία συνεπήρε τους μεγάλους και τα μεγαλύτερα παιδιά, οι μικροί επισκέπτες πραγματικά μαγεύτηκαν από τα πειράματα φυσικής, χημείας και βιολογίας που είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν.
Πειράματα που άλλοτε βασίζονταν στη χρήση ειδικών μικροσκόπιων που έκαναν εφικτή την παρακολούθηση μικροοργανισμών κι άλλοτε χρησιμοποιώντας λίγα και απλά εργαλεία, φανέρωναν τους αιώνιους νόμους της φύσης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.