Μουσείο Τυπογραφείας

Ταξίδι στη μυθολογία των αστερισμών

Ενα μουσικό και ποιητικό ταξίδι στη μυθολογία των αστερισμών θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρεθούν την Κυριακή 24 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Το ξεχωριστό αυτό ταξίδι διοργανώνουν ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης σε συνεργασία με το 2ο ΕΠΑΛ Χανίων και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά και την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης η εκπρόσωπος 15μελούς Συμβουλίου του 2ου ΕΠΑΛ Χανίων Στέλλα Λιουδάκη σημείωσε ότι οι μαθητές του σχολείου θα παρουσιάσουν 2 τραγούδια των οποίων οι στίχοι θα αποδοθούν στη νοηματική γλώσσα, ενώ τα έσοδα της εκδήλωσης (η είσοδος είναι 5 ευρώ) θα διατεθούν στον Σύλλογο «Ορίζοντας». «Ως μαθητές μας ενδιαφέρει να προωθήσουμε την αξία της εθελοντικής προσφοράς και την έμπρακτη στήριξη ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Θέλουμε το σχολείο να μην περιορίζεται στη στείρα γνώση αλλά να μας ωθεί να γίνουμε ενεργά μέλη της κοινωνίας», ανέφερε η μαθήτρια του 2ου ΕΠΑΛ Χανίων.
Η εκπαιδευτικός του Εσπερινού ΕΠΑΛ Πλατανιά Μαρία Μαλανδράκη τόνισε ότι μέσα από την εκδήλωση το σχολείο στοχεύει να προάγει τη συμμετοχικότητα των μαθητών σε κοινωνικές δράσεις, στον εθελοντισμό και την ευαισθητοποίηση πάνω σε θέματα της καθημερινότητας. «Το σχολείο στοχεύει να δημιουργήσει ενεργούς πολίτες, τους πολίτες του “εμείς” κι όχι του “εγώ”», επεσήμανε η κα Μαλανδράκη.
Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης Χρήστος Σωτηρόπουλος επεσήμανε ότι ο θαυμαστός κόσμος της ελληνικής μυθολογίας των αστερισμών γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη των ανθρώπων να εξηγήσουν τον κόσμο: «Μη μπορώντας η ανθρώπινη νόηση να δώσει λογικά ικανοποιητικές εξηγήσεις όσον αφορά την ύπαρξη και τα φαινόμενα του μαγικού αυτού κόσμου, τα συνέδεσε μέσα από πολύπλοκους και θαυμαστούς μύθους, με φιλικά και αγαπημένα πρόσωπα, ισχυρούς θεούς και ήρωες που η παράδοση του ήθελε αθάνατους και κραταιούς να ελέγχους και να κατευθύνους τις τύχες των ανθρώπων από ψηλά».
Το μέλος του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης Χρήστος Κοτσαύτης που έχει επιμεληθεί μουσικά την εκδήλωση επεσήμανε σχετικά: «Στον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης δεν περιοριζόμαστε μόνο στην παρατήρηση του ουρανού, τον εξυμνούμε παράλληλα μέσα από τους μύθους την ποίηση και τη μουσική. Στη διάρκεια των αστροβραδιών που κάνουμε κάτω από το φως των άστρων, αφηγούμαστε τους μύθους της υπέροχης αστρονομικής μυθολογίας απαγγέλλουμε ποιήματα και τραγουδάμε. Χρησιμοποιούμε την ποίηση, τους μύθους και τη μουσική ως ένα τρόπο επικοινωνίας της επιστήμης με το κοινό».
Οι συντελεστές της εκδήλωσης είναι οι: Χρήστος Σωτηρόπουλος και Μαίρη Πεντάρη (αφήγηση), Χρήστος Κοτσαύτης, Νένια Στεφάνου, Εντμοντ Αλέξι και Νίκος Χαραλαμπίδης (μουσική, τραγούδι), 2ο ΕΠΑΛ Χανίων και Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά (χορωδία), Ανδρέας Καλαϊτζάκης (διδασκαλία νοηματικής), Ελένη Πραματευτάκη (χορός).

Μουσικές βραδιές
Η χορωδία “Μουσικά Γράμματα” Αγίας Μαρίνας παρουσιάζει “Μια αγκαλιά τραγούδια” με έργα του Μίκη Θεοδωράκη και άλλων Ελλήνων συνθετών στο θέατρο, σήμερα στις 8:30 μ.μ. στο Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” με ελεύθερη είσοδο.
•Το Jokal’s , το καφέ της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, παρουσιάζει τo Σάββατο 23 Μαρτίου στις 9.30 μ.μ. συναυλία με το Στέλιο Πετράκη και τον Efrén López με την υποστήριξη του μουσικού εργαστηρίου «Λαβύρινθος».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.