Μουσείο Τυπογραφείας

ΜΕ “ΞΕΝΑΓΟ” ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟ

“Ταξίδι” στα άδυτα του σύμπαντος

Πρόβλεψη για νέες σημαντικές ανακαλύψεις έκανε ο αστροφυσικός στην ομιλία του στο Κ.Α.Μ.

  • Από την εκδήλωση με ομιλητή τον κ. Σιμόπουλο

Σημαντικές ανακαλύψεις όσον αφορά το διάστημα αναμένεται να γίνουν μέσα στην επόμενη εικοσαετία σύμφωνα με τον γνωστό αστροφυσικό κ. Διονύση Σιμόπουλο, ο οποίος το Σάββατο ήταν ομιλητής σε εκδήλωση στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.
H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Γιορτάζοντας τις φυσικές επιστήμες» που διοργανώνει το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Χανίων (ΕΚΦΕ) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων, την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων, την Ένωση Ελλήνων Χημικών, τον Σύλλογο Φυσικών Κρήτης, τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας και την υποστήριξη των Δήμων Πλατανιά και Αποκορώνου.
Όπως επεσήμανε ο κ. Σιμόπουλος δεν αποκλείεται την επόμενη εικοσαετία να υπάρξουν ανακαλύψεις που θα αλλάξουν τα μέχρι τώρα δεδομένα «Θα ανακαλύψουμε για παράδειγμα από τι αποτελείται αυτό που ονομάζουμε “σκοτεινή ύλη” και από τι αποτελείται αυτό που ονομάζουμε “σκοτεινή ενέργεια” και τα δύο αποτελούν ένα πολύ μεγάλο τμήμα του σύμπαντος. Θα ανακαλύψουμε αν υπάρχουν όντως 11 διαστάσεις και όχι 4 που ξέρουμε μέχρι σήμερα. Θα μάθουμε πολύ περισσότερα πράγματα αλλά συγχρόνως θα μας δημιουργηθούν νέες ερωτήσεις που ούτε καν φανταζόμαστε αυτή την στιγμή» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το σύμπαν παραμένει άγνωστο στο μεγαλύτερο μέρος του για τους επιστήμονες. Ωστόσο, η προσπάθεια του ανθρώπου να ανακαλύψει τα μυστικά του σύμπαντος έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα «Πριν από 20 χρόνια ανακαλύψαμε ότι το σύμπαν που βλέπουμε, δεν αποτελούν παρά μόνο το 1% των συστατικών του σύμπαντος. Αντίθετα, περίπου το 27% αποτελείται από αυτό που λέμε “σκοτεινή ύλη” και το 63% αποτελείται από αυτό που αποκαλούμε “σκοτεινή ενέργεια”. Άρα αποκαλύπτεται σιγά – σιγά ότι δεν ξέρουμε απολύτως τίποτα για το σύμπαν.»

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Ερωτηθείς από τα «Χ.Ν.» σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να συστήσει την Ελληνική Διαστημική Εταιρεία ο κ. Σιμόπουλος ξεκαθάρισε ότι τάσσεται υπέρ μίας τέτοιας ενέργειας καθώς όπως υποστήριξε «παρά την αρνητική κριτική πρέπει να παραδεχτούμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επιστημόνων, οι οποίοι ασχολούνται με τέτοιου είδους θέματα και μπορούμε πραγματικά ως χώρα να κάνουμε πολύ μεγάλα πράγματα. Προσπάθειες έχουν γίνει στο παρελθόν μέχρι και πρόσφατα υπήρξαν κατά καιρούς διάφοροι φορείς και διάφορες επιτροπές για να δημιουργηθεί ο περίφημος διαστημικός οργανισμός και πάντοτε πέφταμε στην άρνηση της πολιτικής ηγεσίας. Δεν είναι ότι δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με το διάστημα στην Ελλάδα αλλά για διάφορους λόγους οι πολιτικές ηγεσίες ήταν αυτοί που σταματούσαν οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια με αποτέλεσμα να έχουμε δραστηριότητες χωρίς συντονισμό. Το χειρότερο είναι ότι τα τελευταία περίπου 25 χρόνια έχουμε δαπανήσει ως χώρα μισό δισεκατομμύριο ευρώ, χωρίς να βλέπουμε αποτελέσματα λόγω της μη υπάρξεως του συντονισμού. Εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι κάθε ευρώ που επενδύεται στο διάστημα, φέρνει πίσω 7-8 ευρώ».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.