Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τα πρώτα χελωνάκια Κρήτης για το 2017

Η Κρήτη υποδέχεται τα πρώτα χελωνάκια της σεζόν 2017, γεγονός που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της περιόδου εκκόλαψης και φέτος.

Ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ με την ομάδα εθελοντών-ερευνητών του εντόπισε τα πρώτα ίχνη νεοσσών το πρωί της 26ης Ιουλίου στην περιοχή του Κομού του κόλπου της Μεσσαράς και στην περιοχή του Γερανίου στον κόλπο των Χανίων και το πρωί της 27ης στην περιοχή Σφακάκι στο Ρέθυμνο.

Σε ανακοίνωση που υπογράφει  η  Υπεύθυνη πρoγραμμάτων Κρήτης ΑΡΧΕΛΩΝ, Αθανασία Νικολοπούλου αναφέρεται ότι « τώρα είναι η περίοδος αυτή που αναδεικνύει την όλη προσπάθεια που γίνεται από τον ΑΡΧΕΛΩΝ και όλους τους συνεργαζόμενους φορείς, που συνέβαλαν στην τήρηση των μέτρων που προστατεύουν την θαλάσσια χελώνα και τις παραλίες ωοτοκίας, που αποτελούν ταυτόχρονα και σημαντικές παραλίες αναψυχής για το νησί της Κρήτης.

Με αφορμή την έναρξη της περιόδου εκκόλαψης ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ συνεχίζει να υπενθυμίζει την σημαντικότητα της εφαρμογής των διαχειριστικών μέτρων. Επιπλέον συνεχίζει να βρίσκεται ενεργά στις παραλίες ωοτοκίας της Κρήτης μοιράζοντας όλη την τεχνογνωσία και βοήθεια σε όλους όσους προτίθενται ναστηρίξουν την προσπάθεια αυτή, για την βελτίωση της ποιότητας των παράκτιων πόρων και του οικοσυστήματος που φιλοξενούν και που είναι τόσο σημαντικοί για την ποιότητας της ζωής όλων μας».

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ  ΝΕΟΣΣΩΝ

Οι θαλάσσιες χελώνες είναι φωτοτακτικά ζώα, δηλαδή κινούνται προς το πιο φωτεινό σημείο που κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι η θάλασσα, λόγω της αντανάκλασης του φεγγαριού και των αστεριών στην επιφάνειά της. Όπως υπογραμμίζει ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ στην ανακοίνωση του, «είναι σημαντικό, ο τεχνητός φωτισμός που βρίσκεται στο πίσω μέρος της παραλίας να περιορίζεται στο μέγιστο δυνατό.

Επιπλέον σημαντική είναι η αποφυγή παρουσίας κόσμου πάνω στην παραλία ωοτοκίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε να μην ποδοπατηθούν οι νεοσσοί. Καθώς μόνο ένα στα χίλια χελωνάκια επιβιώνουν και φτάνουν σε αναπαραγωγική ηλικία, η προστασία κάθε ενός από αυτά είναι εξαιρετικά σημαντική για την διατήρηση του είδους.

Σε περίπτωση εκκόλαψης κατά τη διάρκεια της μέρας, η θερμότητα του ήλιου μπορεί να τα εξουθενώσει ή και να τα αφυδατώσει. Όποιος, πιθανώς , εντοπίσει χελωνάκια κατά τη διάρκεια της ημέρας παρακαλείται να αποφύγει να τα βρέξει ή να τα μεταφέρει στο νερό.

Η πρώτη τους διαδρομή από την φωλιά μέχρι το νερό είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να μπορέσουν να ξαναεπιστρέψουν στην παραλία που γεννήθηκαν.Σε αυτή την περίπτωση προτείνεται να δημιουργείται σκίαση, χωρίς να αγγίζονται οι νεοσσοί, μέχρι να φτάσουν στο νερό. Το ίσιωμα και η απομάκρυνση της καυτής άμμου είναι ένας επιπλέον τρόπος βοήθειας ώστε να φτάσουν οι νεοσσοί μόνοι τους και με ασφάλεια στο νερό.

Σε περίπτωση εντοπισμού νεοσσών επικοινωνείτε με τους ερευνητές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ οι οποίοι είναιδιαθέσιμοι να μεταβούν στο σημείο και να βοηθήσουν για την ασφαλή μετάβαση τους προς το νερό.Τα μέτρα που αφορούν τα έπιπλα θαλάσσης και την ανάρτηση τους σε σημείο υψηλότερο από το επίπεδο της άμμου χρειάζεται να συνεχίσουν να τηρούνται μέχρι τα μέσα Οκτώβρη που λήγει η περίοδος εκκόλαψης. Το ίδιο ισχύει και για τη μη χρήση βαρέων οχημάτων, την αποφυγή ισιώματος της άμμου και την αποφυγή του πλυσίματος των ομπρελοκαθισμάτων πάνω στην παραλία ωοτοκίας όπως επίσης και της μη διοργάνωσης εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΚΣΚΑΦΕΣ ΦΩΛΙΑΣ CARETTA CARETTA

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο ΑΡΧΕΛΩΝ θα πραγματοποιήσει δημόσιες εκσκαφές. «Δημόσια εκσκαφή» ονομάζεται το άνοιγμα κάθε φωλιάς, που γίνεται από εκπαιδευμένους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, όταν προσκαλείται και κοινό. Το άνοιγμα της φωλιάς γίνεται πάντα, έπειτα από το πέρας συγκεκριμένων ημερών, όταν τα χελωνάκια έχουν όλα εκκολαφθεί. Με τον τρόπο αυτόν καταγράφεται από τον ΑΡΧΕΛΩΝ το ποσοστότης επιτυχίας της εκκόλαψης, δηλαδή πόσα από αυτά πήγαν με επιτυχία στο νερό και πόσα δεν
εκκολάφθηκαν και για πιο λόγο. Πολύ συχνά μέσα στη φωλιά βρίσκονται και αργοπορημένα χελωνάκια, τα οποία και απεγκλωβίζονται προσεκτικά από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ και οδηγούνται με συγκεκριμένο τρόπο στο νερό, κάτι που ενθουσιάζει ιδιαίτερα τους παρατηρητές της δημόσιας εκσκαφής, επισημαίνει στην ανακοίνωση του Οργανισμός.

Το πρόγραμμα των δημόσιων εκσκαφών όπως κάθε χρόνο θα ανακοινώνεται για την κάθε περιοχή ξεχωριστά και εβδομαδιαία στην ιστοσελίδα των Δήμων καθώς και στην επίσημη σελίδα του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλώντας όσους θέλουν να παρακολουθήσουν αυτή τη μοναδική και ιδιαίτερη διαδικασία.

Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινώνονται και στους ενημερωτικούς σταθμούς του Συλλόγου, στο Ενετικό Λιμάνι του Ρεθύμνου, στο παλιό λιμάνι στα Χανιά και στην είσοδο των Ματάλων.

«Οι άνθρωποι του Συλλόγου θα σας υποδεχθούν, θα σας ενημερώσουν και θα σας δείξουν πως ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να συνεισφέρει στην προστασία ενός είδους που έχει την ανάγκη μας τώρα κάθε άλλο παρά ποτέ» καταλήγει η ανακοίνωση.

Περισσότερες πληροφορίες: Νικολοπούλου Αθανασία, Υπεύθυνη πρoγραμμάτων Κρήτης ΑΡΧΕΛΩΝ, τηλ.: 6937352379


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα