Μουσείο Τυπογραφείας

Τα παρεπόμενα των φυσικών καταστροφών και της πτώσης της Γέφυρας του Κερίτη

«Αινόθεν αινώς»,
από τρόμο σε τρόμο
(Ομήρου Η’, στ. 97)

Κύριε διευθυντά,
λόγω των πρωτόγνωρων και συγκλονιστικών φυσικών γεγονότων που συντελούνται στον τόπο μας και των αλλεπάλληλων καταστροφών, όντως τρομάζουμε.
Για κάποιους είναι θεομηνία – οργή Θεού, κακώς ίσως, για κάποιους άλλους αποτέλεσμα των ανθρωπίνων παρεμβάσεων στη φύση και στο φυσικό οικοσύστημα και τελευταία, συνέπεια ανεξήγητων διεργασιών στο εσωτερικό της γης· αυτά ας τα κρίνουν οι ειδικοί για κάθε περίπτωση επιστήμονες.
Σ’ εμάς όμως σίγουρα μένει η απορία, η θλίψη, ο τρόμος και η αφωνία.
Οπως κι αν έχουν βέβαια τα πράγματα, δεν πρέπει να μείνουμε αδρανείς και άβουλοι. Ως πολιτεία και λαός, ως κοινωνία ανθρώπων με διακριτούς ρόλους αρχόντων και αρχομένων, ενεργούντες  με ευθυκρισία, ευσυνειδησία, σύνεση και περίσκεψη, μακριά και πέρα από άλλες σκοπιμότητες, να προχωρούμε και να στοχεύουμε στην εξυπηρέτηση και αποκατάσταση του συμφέροντος του κοινωνικού συνόλου.
Η αντιμετώπιση και επίλυση των ποικίλων προβλημάτων, που θεωρώ ότι μάς βρίσκει όλους σύμφωνους, επιτυγχάνεται μόνο αν πρυτανεύει το πνεύμα της ενότητας και της αλληλοβοήθειας.
Το γκρέμισμα του σπιτιού του γείτονά μας είναι γκρέμισμα και του δικού μας.
Το μείζον πρόβλημα της κατάρρευσης της Γέφυρας του ποταμού Κερίτη -που παρεμπιπτόντως επεξηγώ, ονομάστηκε έτσι από την αρχαία πόλη Κεραία, που βρισκόταν ανάμεσα στα χωριά Μεσκλά και Ζούρβα, σύμφωνα με τον Paul Faure- πέρα απ’ όλα τ’ άλλα είναι και δυστυχώς θα είναι, ας ελπίσουμε όχι για πολύ, ένα σοβαρότατο συγκοινωνιακό πρόβλημα της περιοχής Αλικιανού, της περιοχής όλης της ορεινής Κυδωνίας, καθώς και του Ανατολικού Σελίνου.
Πάνω στο οξύ αυτό πρόβλημα, ας δείξουμε το ενδιαφέρον και τη διάθεση που ανέφερα προηγουμένως. Γενικά, λοιπόν, το πρόβλημα της αποκατάστασης της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας των συγκοινωνιών έχει βαρύ και δυσβάσταχτο κόστος ανθρώπινα και οικονομικά.
Πέρα και πάνω όμως από το κόστος και τον τρόμο των υλικών και τεχνικών δυσκολιών, θεωρώ ότι πάση θυσία πρέπει ν’ αποφύγουμε τον ενεδρεύοντα τρόμο, που προκαλείται από την απώλεια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της αυτοκυριαρχίας και της λογικής, γιατί τότε θα δικαιώσουμε απόλυτα τον γέρο Νέστορα, που προσπάθησε φιλότιμα να αποτρέψει την πορεία των Αχαιών από τον τρόμο στον τρόμο. Η επιτυχία μας σ’ αυτό το σημείο θα αναδείξει και θα καταξιώσει την κοινωνία μας ακόμη περισσότερο.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Στέφανος Εμμ. Παπουτσάκης
Εκπαιδευτικός

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.