Μουσείο Τυπογραφείας

Tα Μυστικά του Κήπου…

Σε τι συνθήκες αναπτύσσονται τα ραπανάκια;
Το ραπάνι, γνωστό και ως ραπανάκι ή ρεπάνι, ανήκει στα κηπευτικά που καλλιεργούνται για το υπόγειο τμήμα τους, τη χαρακτηριστική ρίζα του (γογγυλόριζα) με τραγανή υφή και πολύ χυμό. Το ραπανάκι χρειάζεται δροσερό, σχετικά ψυχρό καιρό για να αναπτυχθεί, με ιδανικές θερμοκρασίες μεταξύ 13-19 °C. Είναι ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες και στον παγετό. Τα ραπανάκια είναι ευαίσθητα στη ζέστη, καθώς σε υψηλές θερμοκρασίες παρουσιάζουν πρόωρη άνθιση, κακή ανάπτυξη της ρίζας και καυτερή γεύση. Προτιμούμε να φυτεύουμε τα ραπανάκια σε ηλιοφανείς θέσεις το φθινόπωρο και ημισκιερές θέσεις την άνοιξη, ανάλογα με την περιοχή καλλιέργειας και την περίοδο φύτευσης. Επιλέγουμε αφράτα εδάφη, ψιλοχωματισμένα, πλούσια σε οργανική ουσία, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί ικανοποιητικά το υπόγειο τμήμα του φυτού και με καλή αποστράγγιση προκειμένου να απομακρύνεται το νερό. Για να φυτέψουμε ραπανάκια σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε γλάστρα με βάθος 15-25 εκατοστών, αναλόγως την ποικιλία του ραπανιού, και αφράτο φυτόχωμα, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και περλίτη.

Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλει το λιγούστρο;
mistikakipou-ligoustro-thamnos-fraxti-370x220Το λιγούστρο είναι ένας αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος που διακρίνεται για το πυκνά, φωτεινά, γυαλιστερά δερματώδη φύλλα του. Έχει σχετικά γρήγορη ανάπτυξη και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 4-5 μέτρα. Το λιγούστρο έχει ευρεία χρήση στην κηποτεχνία, στη δημιουργία φραχτών, διαδρόμων και διαχωριστικών σε δρόμους. Θα το συναντήσουμε και σε μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο ή σε γλάστρα όπου διαμορφώνεται σε διάφορα σχήματα. Σχηματίζει μικρά λευκά άνθη την άνοιξη και το καλοκαίρι και κάνει μικρούς μπλε καρπούς, σα μικρά μούρα, μέσα στο χειμώνα. Το λιγούστρο είναι ανθεκτικό καλλωπιστικό φυτό και αναπτύσσεται σε όλους τους τύπους των εδαφών. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες και ημισκιερές θέσεις, ενώ μπορεί να φυτευτεί σε παραθαλάσσια μέρη, καθώς αντέχει στα υδροσταγονίδια της θάλασσας. Το λιγούστρο είναι πολύ ανθεκτικό και στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.Το λιγούστρο παρουσιάζει εξαιρετική αντοχή και στην ατμοσφαιρική ρύπανση και γι’ αυτό οι αρχιτέκτονες τοπίου το επιλέγουνε ως διαχωριστικό σε δρόμους, λεωφόρους και εθνικές οδούς.

Πως καλλιεργείται η μέντα σε γλάστρα;
mistikakipou-menta-glastraΜέντα, ένα αγαπημένο αρωματικό φυτό που μπορούμε εύκολα να καλλιεργήσουμε σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι μας . Η μέντα είναι ευαίσθητη στην παγωνιά του χειμώνα, στους βοριάδες, καθώς και στον δυνατό καλοκαιρινό ήλιο. Γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέξουμε για τη γλάστρα της μέντας, μια σκιερή ή ημισκιερή θέση στο μπαλκόνι μας για να ευδοκιμήσει. Αν το μπαλκόνι σας έχει νότια έκθεση και έντονη ηλιοφάνεια, υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν εγκαύματα στο φύλλωμα. Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατά διαστήματα ειδικό διχτυωτό πανί, σχετικά αραιής πλέξης, για την προστασία από τον άνεμο, τον παγετό και την έντονη ηλιοφάνεια. Η μέντα είναι καλό να φυτεύεται σε σχετικά πλατιά γλάστρα ή ζαρντινιέρα, λόγω της γρήγορης ανάπτυξης των ριζωμάτων της. Διαφορετικά, θα χρειαστεί μεταφύτευση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για να γεμίσουμε τις γλάστρες μας, θα προμηθευτούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης για να φυτέψουμε τη μέντα μας ή πιο εξειδικευμένο για αρωματικά φυτά, εμπλουτισμένο με περλίτη, ώστε να έχει καλύτερο αερισμό και στράγγιση.

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.