Μουσείο Τυπογραφείας

Τα μυστικά του κήπου

Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες μαρουλιού;
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μαρουλιού για να καλλιεργήσουμε ανάλογα τις προτιμήσεις μας. Η πιο διαδεδομένη ποικιλία μαρουλιού είναι η «ρομάνα» την οποία προτιμούν οι περισσότεροι ερασιτέχνες καλλιεργητες. Ωριμάζει περίπου σε 2-2,5 μήνες και χαρακτηρίζεται από όρθια ανάπτυξη ύψους 20-25 εκατοστών, με στενόμακρα φύλλα σκουροπράσινου χρώματος, πολύ νόστιμα και τρυφερά. Μία άλλη γνωστή ποικιλία μαρουλιού είναι η «σαλάτα» μαρούλι, γνωστό και ως «γαλλικό» μαρούλι, που δεν σχηματίζει κλειστή κεφαλή. Το γαλλικό μαρούλι διαθέτει χαλαρά τρυφερά φύλλα και ωριμάζει γρήγορα μέσα σε 55-60 μέρες. Αξίζει να δοκιμάσουμε και τα μαρούλια «βουτύρου» που διαθέτουν λεία τρυφερά φύλλα, κλειστό κεφάλι και μακρά περίοδο ωρίμανσης 3 μηνών. Τα πιο τραγανά φύλλα μαρουλιού τα δίνει το κατσαρό κεφαλωτό μαρούλι, το διάσημο άισμπεργκ (iceberg), που σχηματίζει στρογγυλό κεφάλι και είναι εξαιρετικά διαδεδομένο στη Βόρεια Αμερική. Μία ακόμη ενδιαφέρουσα ποικιλία για να δοκιμάσουμε είναι το κινέζικο μαρούλι που μοιάζει περισσότερο με σπαράγγι και συγκομίζεται για τα στελέχη του βλαστού και όχι για το φύλλωμα του. Να σημειώσουμε ότι εκτός από τις ποικιλιές μαρουλιού με πράσινο φύλλωμα, υπάρχουν και ποικιλίες με κόκκινο φύλλωμα που έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Τι φροντίδα χρειάζεται η παχίρα για να αναπτυχθεί;
mistikakipou-paxira-frontida-370x220Η παχίρα (ή παχύρα) είναι ένα εντυπωσιακό μικρό δέντρο που τα τελευταία χρόνια συναντάμε συχνά σε σαλόνια σπιτιών, σε γραφεία και επαγγελματικούς χώρους. Η παχίρα είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου και χρειάζεται ελάχιστη περιποίηση. Αναπτύσσεται καλύτερα σε φωτεινό μέρος μέσα στο σπίτι, σε σημείο που δεν χτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου για να μην δημιουργηθούν εγκαύματα και καφέ στίγματα στα φύλλα. Λόγω της μεγάλης προσαρμοστικότητάς της, η παχίρα μπορεί να αναπτυχθεί και σε θέση που έχουμε λιγότερο φωτισμό. Η παχίρα είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες που μπορούν να οδηγήσουν σε πτώση του φυλλώματος της. Κατά την περίοδο του χειμώνα, φροντίζουμε να την τοποθετούμε μακριά από το παγωμένα τζάμια, καθώς και από θερμαντικά σώματα. Προμηθευόμαστε ελαφρύ φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση . Αν θέλουμε να περιορίσουμε την ανάπτυξη της παχίρας, την μεταφυτεύουμε σε σχετικά μικρή γλάστρα που θα την κρατήσει σε χαμήλο ύψος. Σχετικά με τη λίπανση της παχίρας, για να διατηρήσουμε καταπράσινο το φύλλωμα της, προσθέτουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά, μία φορά το μήνα, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο.

Τι προσέχουμε κατά τη φύτευση της αμαρυλλίδας;
mistikakipou-amaryllis-frontida-370x220Η αμαρυλλίδα (ή αμαρυλλίς) είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό από τα βολβώδη λουλούδια που φυτεύουμε την εποχή του φθινοπώρου, καθώς γοητεύει με τα τεράστια πολύχρωμα άνθη που προβάλλουν πάνω σε μακριούς δυνατούς μίσχους. Για να απολαύσουμε πλούσια ανθοφορία, φυτεύουμε τους βολβούς της αμαρυλλίδας σε ένα ζεστό, απάνεμο και ηλιόλουστο μέρος του κήπου μας. Κατά τη φύτευση, προσέχουμε ώστε ένα μικρό μέρος του βολβού της αμαρυλλίδας να βρίσκεται πάνω από το χώμα. Αφού αναπτυχθεί ο βολβός και λόγω του μεγάλου μεγέθους των λουλουδιών της, υποστυλώνουμε την αμαρυλλίδα με ένα πασσαλάκι για να κρατήσει τον μίσχο του λουλουδιού σε όρθια θέση και να την προφυλάξει από τους έντονους ανέμους. Για να φυτέψουμε την αμαρυλλίδα σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε μέτριες γλάστρες με ύψος και πλάτος 20 εκατοστών, και τοποθετούμε τον βολβό με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύπτει περίπου τα 2/3 του όγκου του μέσα στο χώμα της γλάστρας. Επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, που να στραγγίζει καλά το νερό και τοποθετούμε τη γλάστρα σε σημείο του μπαλκονιού μας που έχει ήλιο.

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.