Μουσείο Τυπογραφείας

Τα μυστικά του κήπου

Τι έδαφος χρειάζεται η καλλιέργεια του αβοκάντο;
Το αβοκάντο αναπτύσσεται και ευδοκιμεί σε μέσης σύστασης εδάφη που διαθέτουν καλό αερισμό και αποστράγγιση. Το αβοκάντο δεν ευδοκιμεί σε βαριά εδάφη με κακή αποστράγγιση και χρειάζεται βαθύ έδαφος τουλάχιστον ένα μέτρο για να απομακρύνεται το περιττό νερό. Η καλλιέργεια αβοκάντο μπορεί να γίνει και σε επικλινή εδάφη με σχετικά χαμηλή κλίση, όπως σε πλαγιές λόφων. Το αβοκάντο είναι πολύ ευαίσθητο στην αλατότητα του εδάφους. Συνήθεις αποστάσεις φύτευσης για το αβοκάντο είναι σε μορφή ορθογώνιου 5 επί 6 μέτρα. Διάβασε αναλυτικά για το φύτεμα αβοκάντο στο αναλυτικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει. H καλλιέργεια του αβοκάντο χρειάζεται συνεχή υγρασία στο έδαφος για να ευδοκιμήσει. Χρειάζεται τακτικά ποτίσματα ειδικά κατά την ζεστή καλοκαιρινή περίοδο. Βέβαια, πρέπει να αποφεύγεται το υπερβολικό πότισμα, ειδικά σε βαριά και συνεκτικά εδάφη που έχουν κακή αποστράγγιση. Η συχνότητα και η ποσότητα του ποτίσματος εξαρτάται από την ηλικία, το μέγεθος των δένδρων, από τον τύπο του εδάφους και τις κλιματικές συνθήκες. Πρέπει να αναφέρουμε ότι η καλλιέργεια του αβοκάντο χρειάζεται άρδευση με καλής ποιότητας νερό, με χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα για να αποφύγουμε την εμφάνιση προβλημάτων, ειδικά στα νεαρά δενδρύλλια αβοκάντο.

mistikakipou-anithos-kalliergeia-se-glastra-370x220Τι γλάστρα χρειαζόμαστε για τη φύτευση του άνηθου;
Άνηθος, ένα από τα πιο δημοφιλή μυρωδικά της μεσογειακής κουζίνας με έντονα αρωματική γεύση που δε μπορεί να λείπει από την κουζίνα μας! Ο άνηθος προσθέτει χρώμα και άρωμα στη στιγμή σε δεκάδες μαγειρικές συνταγές και σαλάτες, ενώ η φροντίδα του δεν είναι καθόλου απαιτητική. Ευωδιαστός και ιδιαίτερα υγιεινός, ο άνηθος μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα στο μπαλκόνι για να κόβουμε και να απολαμβάνουμε τα φρέσκα φύλλα του τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε. Εξάλλου, τα φρέσκα μυρωδικά περικλύουν όλο αυτό το άρωμα και τη γεύση που μπορούν να απογειώσουν και την πιο απλή συνταγή. Φυτεύουμε τον άνηθο σε σχετικά βαθιά γλάστρα, καθώς η ρίζα του είναι πασσαλώδης και μακριά. Επιλέγουμε γλάστρα πήλινη ή πλαστική, με βάθος τουλάχιστον 20 εκατοστών και αντίστοιχη διάμετρο. Ο άνηθος αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμοκρασίες 18-25 βαθμών και δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στο πολύ κρύο και τους βοριάδες. Για τη φύτευση του άνηθου προτιμάμε μπαλκόνι με δυτική ή ανατολική έκθεση και φροντίζουμε να τον προστατεύουμε από την παγωνιά.

mistikakipou-alpinia-frontida-370x220Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται η αλπίνια;
Η αλπίνια είναι ένα πανέμορφο φυτό που ανθίζει την περίοδο του καλοκαιριού με υπέροχα μικρά αρωματικά άνθη. Ξεχωρίζει για τα εξωτικά μακρόστενα γυαλιστερά φύλλα της, χρώματος πράσινου ή κιτρινοπράσινου, και τα εντυπωσιακά λουλούδια της σε κόκκινο, ροζ ή λευκό χρώμα που θυμίζουν μικρά κοχύλια. Με καταγωγή από την ανατολική Ασία, η αλπίνια ανήκει στην ίδια οικογένεια με την πιπερόριζα και μπορεί να φυτευτεί τόσο σε κήπο, όσο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αξιοποιηθεί και ως φυτό εσωτερικού χώρου. Η αλπίνια έχει έντονη ανάπτυξη και σε ιδανικές συνθήκες μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος τα τρία μέτρα, ενώ μέσα στο σπίτι η ανάπτυξή της δεν ξεπερνά το 1,5 μέτρο. Η αλπίνια αναπτύσσεται καλύτερα σε γόνιμο, δροσερό έδαφος που να συγκρατεί αρκετή υγρασία. Χρειάζεται ημισκιερά μέρη για να ευδοκιμήσει, καθώς σε σημεία με έντονο συνεχή ήλιο δημιουργούνται εγκαύματα στο φύλλωμα της. Ως τροπικό φυτό, η αλπίνια είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες, στην παγωνιά του χειμώνα και στους δυνατούς ανέμους. Για να έχει καλή ανάπτυξη και ζωηρό φύλλωμα, η αλπίνια θέλει θερμοκρασίες τουλάχιστον 20°C και υψηλή σχετική υγρασία. Για να την φυτέψουμε σε γλάστρα σε μπαλκόνι, επιλέγουμε σημείο με δυτική ή ανατολική έκθεση, ενώ μέσα στο σπίτι την τοποθετούμε σε φωτεινή θέση αποφεύγοντας τις απευθείας ακτίνες του ήλιου.

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.