Μουσείο Τυπογραφείας

Τα… μυστήρια των μελετών και έργων του Β.Ο.Α.Κ. και η οδική μας ανασφάλεια

BOAK X NΔηλώνω εξ αρχής ότι ο σημερινός τίτλος της στήλης δεν είναι αποκαλυπτικός. Δεν ρίχνει φως στα εν τίτλω… μυστήρια όπως ήταν ο αρχικός στόχος. Διότι παρά τη μικρή δημοσιογραφική έρευνα που έκανε ο Ραν ταν πλαν, ξεκάθαρες απαντήσεις δεν βρέθηκαν. Και δεν βρέθηκαν επειδή… οι “ιερείς” δεν κατέληξαν. Τουλάχιστον όχι ακόμα.

BOAK X N• Ουσιαστικά, λοιπόν, ο τίτλος είναι ερωτηματικός. Και αναφέρεται στις απορίες και τα ερωτήματα που έχει ένα μέσος πολίτης της Κρήτης και των Χανίων σχετικά με το ποιός κάνει μελέτες και ποιός κάνει έργα -με ή χωρίς μελέτες- σ’αυτό τον, κατ’ ευφημισμό, Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.).
• Και όταν λέμε έργα και μελέτες εννοούμε πλέον τη συντήρηση του υπάρχοντος (νυν και αεί) πεπαλαιωμένου και επικίνδυνου Β.Ο.Α.Κ.
• Εννοούμε, λοιπόν, έργα για την Οδική Ασφάλεια. Μια ορολογία για την συντήρηση του Β.Ο.Α.Κ. που τέθηκε για πρώτη φορά σε αίτημα του Ο.Α.Κ. το 2014 (μόλις είχε συσταθεί δηλαδή) προκειμένου ο Ο.Α.Κ. να χρηματοδοτηθεί για να συντηρήσει επικίνδυνα σημεία του -τρομάρα μας- διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών στο οποίο υπάγεται ο Β.Ο.Α.Κ. Και τούτο στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του ιδρυτικού νόμου του Ο.Α.Κ.  που του δίνει αρμοδιότητα και για την συντήρηση του υπάρχοντος αλλά και για την μελέτη-κατασκευή νέου Β.Ο.Α.Κ.
Οδική ασφάλεια = συντήρηση
• Τι έργα περιλαμβάνει η συντήρηση και αναβάθμιση του Β.Ο.Α.Κ.; Τα αυτονόητα. Με “φωτεινή” εξαίρεση την ανυπαρξία πρόβλεψης για τοποθέτηση ΦΩΤΩΝ στο πολύ μεγάλο τμήμα από Κίσαμο – Ηράκλειο – Σητεία. Στα σημεία όπου ο φωτισμός δεν είναι απλά… ποντικοφαωμένος (όπως ισχυρίζονται εδώ και χρόνια όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες για τον υπάρχοντα αλλά μη λειτουργούντα φωτισμό), αλλά ανύπαρκτος.
• Κοινός τόπος, λοιπόν, τόσο στις ανακοινώσεις της Περιφέρειας Κρήτης όσο και στην τελευταία ανακοίνωση (12-4-17) του Ο.Α.Κ., τα αυτονόητα κάθε συντήρησης.
• Oμως, οι δύο αυτοί φορείς που “επιχειρούν” στον Β.Ο.Α.Κ. έχουν πλέον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Ο οποίος, δυστυχώς, έχει φτάσει και στα δικαστήρια (ο κόσμος τό ’χει τούμπανο κι εμείς το αποσιωπούμε). Η ουσία των διαφορών είναι η αρμοδιότητα συντήρησης του Β.Ο.Α.Κ. Οι ανακοινώσεις τους πάντως για έργα συντήρησης η Περιφέρεια και για μελέτη οδικής ασφάλειας ο Ο.Α.Κ., συμφωνούν. Αφού, μιλούν για παρεμβάσεις σε ασφαλτικά, σήμανση, καθαρισμούς κ.λπ.
Τα μπλέκουν οι εμπλεκόμενοι;
• Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, το αίτημα του Ο.Α.Κ. για χρηματοδότησή του ώστε να προχωρήσει σε μελέτες και έργα βελτίωσης της οδικής ασφάλειας του Β.Ο.Α.Κ., αν και χρονολογείται από το 2014 είχε παραμείνει 3 χρόνια στα κιτάπια του Υπουργείου Υποδομών.
• Oμως, εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο (28-1-16) η Περιφέρεια Κρήτης ανακοίνωσε ότι χρηματοδοτείται από το Υπ. Μεταφορών με 100 εκ. ευρώ για έργα βελτίωσης του επαρχιακού οδικού δικτύου αλλά και την οδική ασφάλεια Β.Ο.Α.Κ. Ανάλογες ανακοινώσεις έγιναν από τον γ.γ. κ. Δέδε και την Περιφέρεια Κρήτης για ποσό 25 εκατ ευρώ για έργα οδικής ασφάλειας ΒΟΑΚ (18-10-16).
• Τις προάλλες, 12-4-17, ο Ο.Α.Κ.  ανακοίνωσε ότι του ανετέθη από το υπουργείο να προχωρήσει τις διαδικασίες μελέτης του Β.Ο.Α.Κ. (Κίσαμος-Σητεία) προϋπολογισμού 402.000 ευρώ περίπου.
• Είναι φανερό ότι και για τα έργα οδικής ασφάλειας του Β.Ο.Α.Κ. οι εμπλεκόμενοι φορείς, δηλαδή το Υπουργείο Μεταφορών (πρωτίστως, αφού χρηματοδοτεί), η Περιφέρεια Κρήτης και ο Ο.Α.Κ. έχουν «μπλέξει» τα…
• Ναι, αυτό. Το κοινώς λεγόμενο.
•Και, επομένως, υπάρχει και πάλι ο κίνδυνος να μη προχωρήσει ούτε η συντήρηση λόγω των εμπλοκών των αρμοδιοτήτων.
Μυστήρια
• Και βέβαια υπάρχουν και αυτονόητα ερωτήματα του κάθε πολίτη. Π.χ. πώς γίνεται από τη μία να ανακοινώνει η Περιφέρεια από πέρυσι έργα συντήρησης -οδικής ασφάλειας και του Β.Ο.Α.Κ. και μόλις φέτος στις 12-4-17 ο Ο.Α.Κ. να ανακοινώνει τη χρηματοδότησή του για μελέτη των σημείων που ΘΑ γίνει η συντήρηση για την οδική ασφάλεια; Η οποία μελέτη χρειάζεται κάνα δυο χρονάκια.
• Μυστήρια! Αποφαίνονται τα ζωάκια της στήλης. Οπως λέμε… “Ελευσίνια μυστήρια”.
Καθώς οι αρχαίοι μας είχαν εμπλακεί στο εθνικό σπορ της φιλονικίας – πολέμου (Αθηναίων – Ελευσινίων) για το ποιος έχει την πρωτοκαθεδρία στην προετοιμασία και τις τελετές των μυστηρίων.
• Και φυσικά όλα κατέληγαν στο… ιερατείο. Το οποίο τελικά αποφάσιζε. Όπου “ιερατείο”, για την καθ’ ημάς σημερινή υπόθεση, ποιο άλλο; Το Υπουργείο Μεταφορών. Το οποίο με το ένα χέρι φαίνεται να χρηματοδοτεί την Περιφέρεια Κρήτης για έργα συντήρησης στο Β.Ο.Α.Κ. και με το άλλο χέρι χρηματοδοτεί τον Ο.Α.Κ. για μελέτη των σημείων και των έργων συντήρησης του Β.Ο.Α.Κ.
• Είδαμε, επίσης, στην αρχή του χρόνου ότι το “ιερατείο” του υπουργείου αποφάσισε το “Γιάννης και κερνά και πίνει”. Και μέσω Προγραμματικής σύμβασης με Ο.Α.Κ. ανέλαβε τη μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού Β.Ο.Α.Κ.
• Μια επιτροπή από… δύο άτομα, λένε οι δημοσιογραφικές πληροφορίες μας, πήγαν στον υπουργό να ξεκαθαρίσουν. Αλλά δεν τους είδε. Τους παρέπεμψε.
• Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ανώτατος αυτοδιοικητικός, μέλος του Δ.Σ. του Ο.Α.Κ., έχει ζητήσει να επισκεφθούν τον υπουργό για να… ξεχωρίσει τις αρμοδιότητες.
• Δύσκολο. Καθώς τώρα ο υπουργός “τρέχει” με συνοπτικές διαδικασίες το έργο Πάτρα-Πύργος (Καλογρίτσας ο εργολάβος) και δεν προλαβαίνει.
• Ετσι, τα “μυστήρια” των αρμοδιοτήτων μελετών και έργων Οδικής ασφάλειας του Β.Ο.Α.Κ. παραμένουν.
Και όσο παραμένουν, με ευθύνη του υπουργείου- “ιερατείου”, τόσο θα πληθαίνει

Η οδική  μας ανασφάλεια!

“Σπίτι Μουσικής”

55Άμεση απάντηση, ενημέρωση αναφορικά με χθεσινό σχόλιο της στήλης “Περί τοπικών και άλλων «δαιμονίων” στα “Χανιώτικα Νέα” έγινε τηλεφωνικά στην υπογράφουσα χθες το μεσημέρι από την αντιδήμαρχο Πολιτισμού κυρία Βαρβάρα Περάκη.
• Η ενημέρωση αφορούσε στη στέγαση μουσικών σχημάτων της πόλης στη Βίλα Κούνδουρου μια και εκεί ήδη έχει στεγαστεί η Φιλαρμονική του δήμου Χανίων .
• Θα μπορούσαν, δηλαδή, να στεγαστούν και η Παιδική και εφηβική χορωδία του Δήμου Χανίων (μαέστρος Γιώργος Καλούτσης και πιανίστας Νίκος Περάκης) και βέβαια τα μουσικά σχήματα που έχουν ήδη σημαντική πολιτιστική παρουσία στην πόλη όπως οι passePartout και οι ΚΑΘ’ ΩΔΩΝ με μαέστρο τον Γιάννη Γιαννακάκη και μουσικούς και χορωδούς όλων των ηλικιών.
• Έτσι θα είχαμε ένα «σπίτι της μουσικής» όπως και η ίδια η κυρία Περάκη μας είπε, συνοψίζοντας την πρότασή μας.
• Όπως μας πληροφόρησε, λοιπόν, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού (και την ευχαριστούμε πολύ για την άμεση απάντηση) η πρόταση έχει γίνει για την παιδική και εφηβική χορωδία του δήμου Χανίων. Αλλά, μετά από επίσκεψή τους στην βίλα Κούνδουρου διαπίστωσαν ότι οι χώροι δεν είναι κατάλληλοι. Και επέλεξαν να στεγάζονται (πρόβες κ.λπ.) στο θεατράκι Βλησίδη.
• Στα άλλα σημαντικά μουσικά σχήματα της πόλης,που παραδειγματικά αναφέραμε χωρίς να έχουμε συνεννοηθεί μαζί τους, δεν έχει γίνει ανάλογη πρόταση. Όμως μείναμε με την αίσθηση ότι η κυρία Βαρβάρα Περάκη θεωρεί ότι πράγματι ένα “Σπίτι μουσικής” δήμου Χανίων στο υπέροχο νεοκλασικό της βίλας Κούνδουρου θα δημιουργούσε μία προστιθέμενη πολιτισμική αξία (πολιτισμού-τουρισμού) για τα Χανιά. Καθώς θα μπορούσε να στεγάσει και άλλες σημαντικές μουσικές συλλογικότητες της πόλης- όσες φυσικά χωρούν, όσες θέλουν να στεγαστούν και, βέβαια, εφ’ όσον ο χώρος τους βολεύει.
• Μακάρι.
Ν.Σ.Κ.

Σημείωση: Η φωτογραφία της βίλας είναι του πολυβραβευμένου Χανιώτη φωτογράφου Νίκου Μπασιά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.