Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Γιατί όλοι θέλουν να φυτέψουν μπρόκολα με παραπούλια; Είναι καλύτερα;

Φύτεψε το μπρόκολο που έχει παραπούλια,
σαν έλθει η παραγωγή θα παίζουνε νταούλια.

Αφού οι αγορές δεν παίξανε τελικά νταούλια, ας παίξουμε τουλάχιστον νταούλια για την παραγωγή στα μπρόκολα. Μπρος το ολότελα, λοιπόν, προτιμήστε ποικιλίες με παραπούλια καθώς κατά τη συγκομιδή, δίνουν την κεντρική ανθοκεφαλή (κορυφαία), ενώ μετά την αφαίρεση της κεντρικής ανθοκεφαλής δίνεται η δυνατότητα στην ανάπτυξη πλευρικών ανθοκεφαλών, οι οποίες βέβαια είναι μικρότερες σε μέγεθος. Σχετικά με την καλλιέργεια, το μπρόκολο προτιμά ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις, το έδαφος ισοπεδώνεται και οργώνεται ή σκαλίζεται σε αρκετό βάθος (30-40cm), ώστε να βελτιωθεί ο αερισμός και να αφρατέψει το χώμα. 1-2 μήνες πριν την εγκατάσταση της καλλιέργειας ενσωματώνονται στο έδαφος κόμποστ ή καλά χωνεμένη κοπριά, με φρεζάρισμα ή σκάλισμα. Λίγο πριν την εγκατάσταση της καλλιέργειας ακολουθεί ένα ελαφρύ τσουγκράνισμα για να μείνει το χώμα ισοπεδωμένο και χωρίς σβώλους. Το μπρόκολο είναι έτοιμο να το πάρουμε από το σπορείο και να φυτευτεί στο χωράφι, όταν αποκτήσει 4 πραγματικά φύλλα και ύψος περίπου 15 cm. Φθάνει σε αυτό το στάδιο περίπου 1,5 μήνα μετά τη σπορά στο σπορείο. Η φύτευση γίνεται σε γραμμές. Οι γραμμές απέχουν μεταξύ τους 60 – 90 cm και τα φυτά σε κάθε γραμμή 30 – 50 cm. Το μπρόκολο φυτεύεται και σε διπλές γραμμές, όπου κάθε διπλή γραμμή απέχει από την άλλη σχεδόν 1 m και οι γραμμές της διπλής γραμμής απέχουν μεταξύ τους 30 cm. Τα φυτά της  ίδιας γραμμής φυτεύονται και εδώ ανά 30 – 40 cm. Είναι λιγότερο απαιτητικό από το κουνουπίδι στο πότισμα ωστόσο όταν το πότισμα δεν είναι αρκετό, αναπτύσσεται λιγότερο και η ποιότητα των ανθοκεφαλών υποβαθμίζεται. Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην υπερβολική υγρασία του εδάφους και όταν βρεθεί σε τέτοιες συνθήκες καταστρέφεται. Το μπρόκολο καταστρέφεται πολύ γρήγορα (μέσα σε 2 – 3 ημέρες) όταν το νερό λιμνάζει στο χώμα. Είναι αναγκαία τα συχνά ποτίσματα της καλλιέργειας, έτσι ώστε το έδαφος να έχει πάντοτε την απαιτούμενη υγρασία. Κατά την προετοιμασία του εδάφους κάνουμε βασική λίπανση χρησιμοποιώντας κόμποστ και καλά χωνεμένη κοπριά. Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας χρειάζονται μία με δύο επιπλέον βιολογικές λιπάνσεις, ενώ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην έλλειψη ιχνοστοιχείων, όπως το μολυβδένιο και το βόριο.

Θέλω έναν αναρριχητικό θάμνο να φυτέψω που να έχει λουλούδια μέσα στον χειμώνα. Τι προτείνετε;

Γυμνό λουλούδι γιασεμί, ανθίζεις το χειμώνα,
τα κίτρινα τα άνθη σου αντέχουν παγετώνα.

2Το γυμνανθές γιασεμί (Jasminum nudiflorum) ή κίτρινο γιασεμί ή γιασεμί του χειμώνα είναι ένας θάμνος αναρριχώμενος φυλλοβόλος, γρήγορης ανάπτυξης, ύψους 2-4 μ. Ανθίζει από το Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο με άνθη κίτρινα άοσμα. Φυτό ανθεκτικό στο ψύχος. Εντυπωσιάζει γιατί τα άνθη εμφανίζονται πριν από τα φύλλα γι’ αυτό και ονομάζεται γυμνανθές. Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία, ενώ ευδοκιμεί και σε μη ηλιαζόμενες θέσεις. Αν το βάλετε σε γλάστρα, βρείτε μία που θα είναι αρκετά μεγάλη και ψηλή ώστε τα κλαδιά να κρέμονται γύρω της. Αν το βάλετε στην άκρη της βεράντας, τα κλαδιά θα κρεμαστούν προς τα έξω, «φροντίζοντας» περισσότερο την εξωτερική εμφάνιση της βεράντας σας. Τα κλαδιά του έχουν τετραγωνική διατομή. Στον κήπο το κίτρινο γιασεμί θα πιάσει αρκετά χώρο, αφού μπορεί εύκολα να φτιάξει μία πράσινη μάζα διαμέτρου 3 ή ακόμη και 4 μ. με ύψος το πολύ 2 μ. Με τον όγκο του μπορεί να κρύψει μια άσχημη περίφραξη, ενώ με τα μακριά κλαδιά του μπορεί να απαλύνει την κορυφή ενός απότομου πρανούς. Αλλά αυτά είναι μόνον δυο προτάσεις, ανάμεσα στις πολλές πιθανές χρήσεις του στον κήπο. Είναι βολικό φυτό για τους… τεμπέληδες κηπουρούς, γιατί δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από εχθρούς ενώ τα μαλακά κλαδιά του κάνουν εύκολο το κλάδεμα. Κλαδεύουμε το κίτρινο γιασεμί αμέσως μετά την ανθοφορία αφαιρώντας μικρό τμήμα των κλαδιών του.  Τέλος  καλοκαιριού, θα χρειαστεί να αφαιρέσουμε τα ξερά κλαδιά του και να το διατηρήσουμε όμορφο και υγιές.

Η όμορφη γειτόνισσά μου βάζει κόλιαντρο στις σαλάτες. Τι είναι πάλι αυτό;

Αν θέλεις τα πικάντικα, κόλιαντρο στη σαλάτα,
σου δίνει άλλη ένταση, στα πιο ψαγμένα πιάτα.

3Ο κορίανδρος ή το κόλιαντρο είναι μονοετής πόα με έντονη οσμή, ενώ ο βλαστός είναι όρθιος με χρώμα πράσινο που την περίοδο της άνθησης γίνεται βιολετί ή και κόκκινο. Προτιμά εδάφη γόνιμα, ενώ την πρώτη περίοδο ανάπτυξής του απαιτεί ικανοποιητική ποσότητα υγρασίας. Σε δεύτερη φάση, μετά την ανάπτυξη του βλαστού, ο κορίανδρος είναι πολύ ανθεκτικός στην ξηρασία και θεωρείται ξηρική καλλιέργεια. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο με απευθείας σπορά στο χωράφι, σε αποστάσεις φύτευσης 60 εκ. μεταξύ των γραμμών και 7-10 εκ. πάνω στη γραμμή. Τα φύλλα του κορίανδρου λόγω της διαφορετικής -σε σχέση με τους καρπούς- και ιδιαίτερης οσμής τους χρησιμοποιούνται σαν καρύκευμα σε σαλάτες, σούπες, αλλά και ντρέσιγκ. Οι καρποί του κοριάνδρου χρησιμοποιούνται ως καρυκεύματα στη μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική, στην κατασκευή λικέρ και τον αρωματισμό μπίρας. Ταιριάζει με κρέατα και μανιτάρια, ενώ χρησιμοποιείται πολύ σε ψωμιά και τουρσιά. Στην Αλγερία το χρησιμοποιούν μαζί με αλατοπίπερο για να παστώνουν τα κρέατα.

Μπορώ να φυτέψω μια βυσσινιά στον κήπο μου σε ορεινό χωριό για να φτιάχνω βύσσινο;

Φύτεψε τη βυσσινιά, βύσσινο για να φτιάξεις,
το δέντρο αυτό στον κήπο σου, ποτέ δε θα αλλάξεις.

4Η βυσσινιά κατάγεται από τον Καύκασο, μεταξύ της Κασπίας θάλασσας και του Εύξεινου Πόντου. Δέντρο φυλλοβόλο, μέτριας ανάπτυξης, 5-7 μέτρα ύψος, διαθέτει πλούσιο ριζικό σύστημα. Ο κορμός της είναι ίσιος, κανονικός με κλάδους γενικά λεπτότερους από την κερασιά, πλάγιους μέχρι κρεμασμένους. Τα φύλλα της μοιάζουν με τα φύλλα της κερασιάς, αλλά είναι πολύ μικρότερα. Αρχίζει να καρποφορεί σε μικρότερη ηλικία, σε σχέση με την κερασιά κατά τον τρίτο χρόνο και βρίσκεται σε πλήρη παραγωγή κατά τον δέκατο χρόνο ενώ η παραγωγική της ζωή υπολογίζεται σε 30-40 χρόνια. Η βυσσινιά είναι δέντρο των εύκρατων ψυχρών κλιμάτων και αντέχει στο χειμερινό κρύο, όπως η μηλιά. Επειδή ανθίζει όψιμα, αποφεύγει συνήθως ζημιές στα άνθη και του μικρούς καρπούς, από του όψιμους παγετούς της άνοιξης. Ευδοκιμεί περισσότερο στις δροσερές περιοχές, απαλλαγμένες από δυνατούς ανέμους, και πολύ ζέστη, το καλοκαίρι. Ευδοκιμεί περισσότερο στα μέσης συστάσεως, βαθειά, γόνιμα, δροσερά εδάφη, που να διατηρούν υγρασία και κατά το καλοκαίρι ή να μπορούν να ποτίζονται.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα