Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Η γλυκοπατάτα είναι ειδική ποικιλία πατάτας ή είναι κάτι διαφορετικό;
Γλυκοπατάτα φύτεψε και ξέχνα την πατάτα,
και γαρνιτούρα βάλε την σε όλα σου τα πιάτα.
Φίλοι καλλιεργητές, ανακαλύψτε τη γλυκοπατάτα που είναι λάθος να συνδέεται με την κοινή πατάτα γιατί δεν έχει καμία σχέση, Η γλυκοπατάτα είναι ποώδες, πολυετές φυτό, το οποίο ανήκει στο στην οικογένεια των Περιπλοκοειδών. Η καταγωγή της είναι από τη Νότια Αμερική και καλλιεργείται για τις πλούσιες σε άμυλο και σάκχαρα ρίζες του.  Οι βλαστοί της γλυκοπατάτας είναι μακριοί, έρποντες ή αναρριχώμενοι και φέρουν μεγάλα φύλλα, μακριά, συνήθως σχήματος καρδιάς με χρώμα βαθύ πράσινο. Η ρίζα που είναι το φαγώσιμο τμήμα του φυτού έχει χρώμα καφέ, κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο εξωτερικά και κίτρινου, λευκού, πορτοκαλί και ορισμένες φορές κόκκινου εσωτερικά. Το σχήμα της είναι ατρακτοειδές έως μακρύ ή κονδυλώδες.Η γλυκοπατάτα πολλαπλασιάζεται με βλαστούς ή μοσχεύματα καθώς ενώ βγάζει άνθη δεν σχηματίζει καρπούς και σπόρια, προτιμά δε τα ελαφριά αμμοπηλώδη εδάφη. Για να υπάρχουν καλές αποδόσεις χρειάζεται θερμός καιρός για περίπου πέντε μήνες. Οι γλυκοπατάτες τρώγονται βραστές ή ψητές σκέτες, αλλά και σε γαρνιτούρες ενώ χρησιμοποιούνται επίσης και για την παραγωγή αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών.

2Η γυναίκα μου θέλει να φυτέψω σμέουρα, αλλά εγώ δεν τα γνωρίζω. Τι θα μου λέγατε;
Φύτεψε θάμνους σμέουρου και άκου τη γυναίκα,
γιατί έχει νόστιμο καρπό και βιταμίνες δέκα.
Η σμεουριά είναι θάμνος που φθάνει σε ύψος 1,20 μ.  Κάνει σχετικά μεγάλους χυμώδεις καρπούς – τα σμέουρα-κόκκινου ή κίτρινου χρώματος με γλυκιά και ελαφρά ξινή γεύση και πλούσιο άρωμα, οι οποίοι μοιάζουν με τα βατόμουρα με τη διαφορά ότι είναι κοίλοι εσωτερικά.  Τα σμέουρα ή φραμπουάζ  έχουν πολύτιμα συστατικά για την υγιεινή διατροφή μας: είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη C και μέταλλα και διακρίνονται για την αντιοξειδωτική τους δράση. Χρησιμοποιούνται στην ζαχαροπλαστική και στην παρασκευή λικέρ.Τα άνθη της σμεουριάς είναι μικρά, λευκού χρώματος και εμφανίζονται στο τέλος της άνοιξης – αρχές καλοκαιριού. Σχηματίζονται σε κλαδιά της περασμένης χρονιάς γι αυτό και το κλάδεμα που γίνεται τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο δεν πρέπει να γίνεται πολύ αυστηρό: συνιστάται να αφαιρούνται από τη βάση τους οι παλιοί βλαστοί άνω των 4 χρόνων. Η ωρίμανση και η συλλογή των καρπών τους γίνεται τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Προτιμά τις ηλιόλουστες και τις ημισκιερές θέσεις και τα υγρά και καλά στραγγιζόμενα εδάφη.

3Η πεθερά μου επιμένει να φυτέψω σπανάκι καλοκαιριάτικα. Αλήθεια γίνεται;
Σπανάκι καλοκαιρινό φύτεψε τον Ιούνη,
να μη σε δείρει η πεθερά μ’ένα μακρύ μπαστούνι.
Φυτέψτε άφοβα  καλοκαιρινό σπανάκι καθώς  τα φύλλα του αναπτύσσονται κανονικά και δίνουν εξαιρετική παραγωγή  χωρίς να ξεβλαστήσει . Παραδοσιακά, οι χειμωνιάτικες ποικιλίες σπανακιού  που φυτρώνουν στη δροσιά του φθινοπώρου, αναπτύσσονται βλαστικά, μέχρι που ο κρύος καιρός και οι μικρής διάρκειας ημέρες του χειμώνα να μειώσουν την ανάπτυξή τους. Την άνοιξη, τα σπανάκια μεγαλώνουν σταθερά, μέχρι τη στιγμή που ένας συνδυασμός θερμοκρασίας και φωτοπεριόδου  παροτρύνει την αναπαραγωγική φάση του κύκλου ζωής και ξεσποριάζουν. Όμως, οι καλοκαιρινές ποικιλίες  παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στο ξεβλάστωμα αρκεί να είναι σε χώμα που συγκρατεί  ομοιόμορφα την υγρασία καθώς το σπανάκι έχει επιπόλαιο ριζικό σύστημα. Πραγματοποιούμε συχνά ποτίσματα και ενσωματώνουμε βιολογικό λίπασμα αζώτου ή καλοχωνεμένη κοπριά. Κόβετε από το σπανάκι μόνο τα φύλλα που θέλετε καθώς το φυτό συνεχίζει να μεγαλώνει και να παράγει νέα φύλλα.

4Θέλω να φυτέψω στο μπαλκόνι μου ένα ανθεκτικό λουλούδι που να κρέμεται. Τι θα προτείνατε;
Γεράνι μου κρεμοκλαδές, όμορφο μαστιχάκι,
ιδανική επιλογή για κάθε μπαλκονάκι.
Το μαστιχάκι είναι φυτό αειθαλές με κρεμοκλαδή ανάπτυξη. Έχει βλαστούς λεπτούς, γωνιώδεις, λείους. Τα φύλλα του είναι λεία, γυαλιστερά και έλλοβα (φύλλα κισσού). Τα άνθη είναι μονά ή διπλά, 5-8 μαζί, σε διάφορα χρώματα, όπως κόκκινα, λευκά, ρόδινα κλπ. Ανθίζει συνέχεια από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες με μονά ή διπλά άνθη και διάφορους χρωματισμούς ενώ πιο παραγωγική και ανθεκτική είναι η ρόδινη.Η  καλλωπιστική του αξία οφείλεται στην κρεμοκλαδή του βλάστηση και την πλούσια, ζωηρών χρωμάτων και μεγάλης διάρκειας ανθοφορία του. Πoλλαπλασιάζεται με επάκρια φυλλοφόρα μοσχεύματα την άνοιξη. Φυτό ευαίσθητο στο κρύο που ευδοκιμεί σε πλούσια ή μέτριας γονιμότητας εδάφη, με καλή αποστράγγιση. Προτιμά ηλιαζόμενες θέσεις. Τα φυτά κάθε άνοιξη χρειάζονται κλάδεμα και αραίωμα για να πετάξουν καινούργια βλάστηση. Είναι πιο ανθεκτικό στις προσβολές από εχθρούς και ασθένειες από ότι το γεράνι.

5Τα λουλούδια του ανθόκηπού μου δείχνουν κουρασμένα. Πώς να τα βοηθήσω;
Καθάρισε όλα τα ξερά μα και τα μαραμένα,
να δείξουν τα ανθόφυτα αναζωογονημένα.
Αυτή την εποχή μετά την πρώτη περίοδος ανοιξιάτικης ανθοφορίας, τα φυτά στον κήπο μας δείχνουν λίγο εξαντλημένα. Για να τα βοηθήσουμε καταρχήν, μια από τις πιο σημαντικές εργασίες στον κήπο μας είναι να κόβουμε τα μαραμένα και ξερά λουλούδια. Αυτό θα πρέπει να γίνεται γιατί αν αφήνουμε στο φυτό μαραμένα λουλούδια, το φυτό θα δίνει όλες του τις δυνάμεις στην δημιουργία των σπόρων και έτσι θα σταματήσει η δημιουργία νέων λουλουδιών αλλά και θα σταματήσει να δημιουργείται και νέα βλάστηση γενικά. Πάρτε λοιπόν το κλαδευτήρι σας και αρχίστε να κόβετε τα ξερά λουλούδια λίγο πιο κάτω από το άνθος. Εάν δεν έχετε κόψει και τα μαραμένα άνθη των βολβών πρέπει να το κάνετε και αυτό. Παράλληλα, ένα ελαφρύ σκάλισμα καθώς και ενσωμάτωση κοπριάς θα βοηθήσει την ανάπτυξη των φυτών. Τέλος, προσθέστε σύνθετο υγρό λίπασμα  ανθοφορίας σε όλα σας τα φυτά για να ενισχύσετε την ένταση και τη διάρκεια της ανθοφορίας μέσα στο καλοκαίρι.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα