Μουσείο Τυπογραφείας

Tα Μυστικά του Κήπου…

1Τι πρέπει να κάνω για να μη μαυρίσουν από κάτω οι ντομάτες και φέτος;
Αν θέλεις οι ντομάτες σου, ξανά να μην μαυρίσουν,
βάζε συχνά ασβέστιο και θα καρποφορήσουν.

Μια πολύ σοβαρή πάθηση που παθαίνουν οι τομάτες, λιγότερο στις πιπεριές. κάθε καλοκαίρι είναι η ξηρή κορυφή ή τάπωμα. Η προσβολή εντοπίζεται στο κάτω μέρος του καρπού που αρχίζει με την εμφάνιση κυκλικών υδατωδών η ελαιωδών περιοχών στους πράσινους καρπούς που σύντομα αυξάνονται σε μέγεθος και αποχτούν καστανόμαυρο χώμα και βυθισμένη δερματώδη υφή. Η ασθένεια της ξηρής κορυφής οφείλεται σε ανεπαρκή τοπικό εφοδιασμό των καρπών με ασβέστιο κατά την περίοδο της ταχείας ανάπτυξης τους. Στην εμφάνιση του προβλήματος, συντελεί η έλλειψη ασβεστίου από το έδαφος, το ακανόνιστο πότισμα και η ξηρασία, η υπερβολική χρήση αζωτούχων λιπασμάτων, υψηλές θερμοκρασίες  καθώς και το χαμηλό pH εδάφους. Για την προληπτική αντιμετώπιση του προβλήματος συνιστούμε: προσθήκη βιολογικού λιπάσματος ασβεστίου, περιορισμός στην υπερβολική χρήση αζωτούχων λιπασμάτων, ιδιαίτερα αμμωνιακών, σταθερό πρόγραμμα ποτίσματος των φυτών και διαφυλλικός ψεκασμός των φυτών με υγρό βιολογικό λίπασμα ασβεστίου.

2Εχω μια ορχιδέα δύο χρόνια και οι ρίζες της βγαίνουν έξω.
Μήπως πρέπει να τη μεταφυτεύσω;
Αν θέλεις μεταφύτευση να κάνεις σε ορχιδέα,
πάρε ψιλή πευκόφλουδα για να περνά ωραία:

Μεταφυτέψτε την ορχιδέα σε μεγαλύτερη γλάστρα κάθε δυο χρόνια περίπου, όταν το γλαστράκι της γεμίσει ασφυκτικά από τις ρίζες και ορισμένες εξέρχονται. Για  υπόστρωμα μεταφύτευσης χρησιμοποιήστε φλοιό πεύκου διαμέτρου 2 – 3 εκ.  Ποτίστε τις ορχιδέες προσεκτικά βυθίζοντας το γλαστράκι τους μέσα σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό για λίγα λεπτά. Η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται κάθε βδομάδα για άνοιξη και φθινόπωρο, κάθε δέκα μέρες τον χειμώνα και κάθε τρεις μέρες το καλοκαίρι. Αποφύγετε να τις τοποθετήσετε κοντά σε θερμαντικά σώματα και όχι πολύ κοντά σε τζάμια που μεταφέρουν τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Ιδανικές θερμοκρασίες διατήρησης είναι 18 – 27° C. Προτιμήστε φιλτραρισμένο φως κι όχι απευθείας έντονο φως. Λιπαίνετε μια φορά τον μήνα με υγρό λίπασμα ειδικό για ορχιδέες. Μην κόβετε τα ανθοφόρα στελέχη αμέσως μόλις τελειώσουν τα άνθη, γιατί ανθίζουν πολλές φορές. Αφού τελειώσουν οι ανθοφορίες και ξεραθεί το ανθικό στέλεχος, το αφαιρείτε και περιμένετε να σχηματισθεί από τη βάση νέο στέλεχος.

3Σε νέα εμβόλια λεμονιάς η βλάστηση κατσαρώνει απ’ το φιδάκι. Τι πρέπει να κάνω;
Ο φυλλοκνίστης των ξινών, το τρομερό φιδάκι,
που προτιμά το τρυφερό και νέο φυλλαράκι.

O φυλλοκνίστης είναι ένα μικρό πεταλουδάκι που προτιμάει την νέα, τρυφερή βλάστηση των εσπεριδοειδών και ειδικά τα φρέσκα εμβόλια. Αφήνει τα αυγά του στην κάτω επιφάνεια του φύλλου και, το σκουλήκι που βγαίνει, δημιουργεί οφιοειδείς στοές στα φύλλα και προκαλεί μια γενική καχεξία στα δένδρα. Η βιολογική αντιμετώπιση του εντόμου είναι εξαιρετικά δύσκολη και κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή ολοκληρωμένης καταπολέμησης. Συγκεκριμένα προτείνουμε να κόβουμε τους λαίμαργους του φυτού εγκαίρως καθώς και να βάζουμε λίπασμα νωρίς την άνοιξη για να ενθαρρύνουμε τη νέα βλάστηση πριν τις αρχές του καλοκαιριού, όπου οι πληθυσμοί του εντόμου είναι πολύ μεγάλοι. Επίσης, καλό είναι να μειώνουμε τα καλοκαιρινά ποτίσματα και τις έντονες αζωτούχες λιπάνσεις ενώ ανά τακτά διαστήματα πραγματοποιούμε προληπτικούς ψεκασμούς με θερινό πολτό και άλλα βιολογικά σκευάσματα όπως φυσικό πύρεθρο και μίγμα αιθέριων ελαίων.

4Τι λουλούδι να φυτέψω σ’ ένα παρτέρι για να κάνω εντύπωση;

Λουλούδι που ’χει τ’όνομα, μα έχει και τη χάρη,
για τη φωτιά την κόκκινη, του κήπου το καμάρι.

Η φωτιά ή σάλβια είναι ένα απ’ τα κοινότερα καλοκαιρινά λουλούδια, με το έντονο κόκκινο χρώμα της να χτυπάει από μακριά, και φυτεύεται σε μεγάλους αριθμούς σε κήπους, παρτέρια και μεγάλες ζαρντινιέρες για ένα θεαματικό αποτέλεσμα. Το φυτό παράγει τις κοινές σταχυοειδείς ταξιανθίες, με έντονα κόκκινα βράκτια φύλλα και άνθη, που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το έντονο πράσινο του φυλλώματος. Οι ταξιανθίες της διαρκούν πολύ, οπότε φαίνεται ανθισμένη όλο το καλοκαίρι. Οι σάλβιες  έχουν ισχυρή κατακόρυφη ανάπτυξη πράγμα που μας βοηθάει να τις χρησιμοποιήσουμε σε διάφορα φυτευτικά στυλ στη δημιουργία του κήπου μας. Όταν φυτεύετε σάλβιες σε παρτέρια του κήπου φροντίστε να σκάψετε σε βάθος 20 εκατοστών περίπου και να συμπληρώσετε το χώμα σας με ένα υπόστρωμα κομπόστας και προσθέστε πλήρες βιολογικό λίπασμα. Στο μεσοκαλόκαιρο, μπορείτε να αναζωογονήσετε τις σάλβιές σας κορφολογώντας τις, αφαιρώντας όλα τα παλιά λουλούδια και προσθέτοντας ξανά  λίπασμα.

5Εχω έναν κάκτο και περιμένω να ανθίσει. Θα αργήσει πολύ;

Αν έχεις κάκτο πρόσεχε και ριζικό περπάτει,
στον ήλιο τον τοποθετείς, μπας και ανθίσει κάτι.

Σε πολλά είδη κάκτων, τα άνθη εμφανίζονται όταν φτάσουν σε κατάλληλη ηλικία, συνήθως αρκετά χρόνια μετά τη φύτευσή τους. Για να ανθοφορήσουν χρειάζεται άπλετο φως, αμμώδες έδαφος για να στραγγίζει, υγρή λίπανση το χρόνο και πολλή υπομονή. Υπάρχουν εκατοντάδες είδη κάκτων με διάφορα μεγέθη και σχήματα, αντί για φύλλα φέρουν συνήθως αγκάθια και εμφανίζουν ιδιαίτερα εντυπωσιακά λουλούδια. Ανθοφορούν όλες τις εποχές του χρόνου ανάλογα με την ποικιλία ενώ υπάρχουν κάποιοι που σχηματίζουν το άνθος μέσα στην καρδιά του χειμώνα. Τέλος, η διάρκεια ανθοφορίας ποικίλλει ενώ υπάρχουν κάκτοι που το άνθος τους κρατάει μόνο μια μέρα το χρόνο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.