Μουσείο Τυπογραφείας

Tα Μυστικά του Κήπου…

Τι ποικιλίες μπρόκολου επιλέγουμε για φύτευση στον κήπο;
Μπρόκολο, υγιεινό και πολύτιμο! Το μπρόκολο είναι ένα δημοφιλέστερα χειμερινά λαχανικά και χαρακτηρίζεται από υψηλή διατροφική αξία με λίγες θερμίδες. Θα συναντήσουμε διαφορετικές ποικιλίες μπρόκολου όσον αφορά το χρώμα της ανθοκεφαλής που κυμαίνεται σε αποχρώσεις του πράσινου και του μωβ. Οι ποικιλίες με μωβ κεφαλές είναι ανθεκτικότερες σε διακυμάνσεις θερμοκρασιών κατά την περίοδο της καλλιέργειας. Για ερασιτέχνες καλλιεργητές, προτείνουμε τις ποικιλίες μπρόκολου με παραπούλια, που δίνουν περαγωγή περισσότερων μπρόκολων. Συγκεκριμένα, κατά τη συγκομιδή, οι ποικιλίες μπρόκολου με παραπούλια μας δίνουν την κεντρική ανθοκεφαλή και, μετά την αφαίρεση της, δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης 3-4 πλευρικών ανθοκεφαλών, οι οποίες αν και είναι μικρότερες σε μέγεθος μας δίνουν σημαντική παραγωγή και άλλων μπρόκολων. Οι επαγγελματίες καλλιεργητές συνήθως προτιμούν ποικιλίες μπρόκολου που δίνουν μία μόνο μεγάλη ανθοκεφαλή για να έχουν συγκεντρωμένη και πιο μεγάλη παραγωγή.

Τι προσέχουμε κατά τη μεταφύτευση του χρυσάνθεμου;
mistikakipou_xrisanthema_frontida-370x220Το χρυσάνθεμο είναι ένα από τα δημοφιλέστερα λουλούδια που ανθίζουν το φθινόπωρο, ομορφαίνοντας τις αυλές και τα μπαλκόνια μας με τα εντυπωσιακά άνθη που μοιάζουν με μαργαρίτες. Λόγω της μεγάλης καλλωπιστικής του αξίας, το χρυσάνθεμο φυτεύεται παντού, τόσο σε παρτέρια και κήπους, καθώς και σε γλάστρες για να διακοσμήσει αυλές και μπαλκόνια. Το χρυσάνθεμο είναι, επίσης, γνωστό και ως αγιοδημητριάτικο ή αγιοδημητράκι, καθώς είναι ανθισμένο την περίοδο της εορτής του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου. Κατά τη μεταφύτευση του χρυσάνθεμου προσέχουμε να διατηρούμε ακέραιη την μπάλα χώματος με τις ρίζες για να μη ζορίσουμε το φυτό. Αν η μπάλα χώματος είναι ασφυκτικά γεμάτη με ρίζες μέσα στη γλάστρα, σπάμε ελαφρώς μερικά περιφερειακά ριζικά τριχίδια ώστε να ανανεωθεί το ριζικό σύστημα και να μπορεί να απορροφήσει καλύτερα νερό και θρεπτικά στοιχεία. Τα χρυσάνθεμα ευδοκιμούν καλύτερα σε πλούσιο γόνιμο χώμα, που να περιέχει άμμο για να εξασφαίζει καλή αποστράγγιση. Κατά τη μεταφύτευση σε γλάστρα επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης για τα χρυσάνθεμα μας.

Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται η ακακία Κωνσταντινουπόλεως;
mistikakipou-akakia-konstantinoupoleos-370x220Η ακακία Κωνσταντινουπόλεως είναι ένα εντυπωσιακό φυλλοβόλο δέντρο που ξεχωριζει για την έντονη ανθοφορία της που διαρκεί από τα τέλη της άνοιξης μέχρι το τέλη του καλοκαιριού. Με καταγωγή από το Ιράν και την Κίνα, η ακακία Κωνσταντινουπόλεως αναφέρεται και ως αλβίζια η ροδομέταξη λόγω του ρόδινου χρώματος των λουλουδιών της που διαθέτουν ελαφρύ άρωμα και μεταξένια υφή. Χαρακτηρίζεται από γρήγορη ανάπτυξη, φτάνει σε ύψος τα 6-12 μέτρα, ενώ τα σύνθετα πτεροειδή φύλλα της μήκους 20-30 εκατοστών αποτελούνται από 15-30 ζέυγη φυλλαρίων μήκους περίπου ενός εκατοστού. Η ακακία Κωνσταντινουπόλεως προτιμά ηλιόλουστα σημεία, μπορεί ωστόσο να αναπτυχθεί ικανοποιητικά και σε ημισκιερές θέσεις. Αποφεύγουμε να τη φυτεύουμε σε σκιερά σημεία, καθώς παρουσιάζει μειωμένη ανάπτυξη και περιορισμένη ανθοφορία. Η ακακία Κωνσταντινουπόλεως αναπτύσσεται καλύτερα σε ήπια κλίματα, αν και είναι ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, στην παγωνιά του χειμώνα και στους δυνατούς ανέμους. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος και μπορεί να φυτευτεί σε όλους τους τύπους των εδαφών, ακόμα και σε ασβεστούχα εδάφη με υψηλό pH. Επιπλέον, η ακακία Κωνσταντινούπολεως είναι ανθεκτική στην αλατότητα του εδάφους και μπορεί να ευδοκιμήσει σε παραθαλάσσια μέρη.

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.