Μουσείο Τυπογραφείας

Τα μυστικά του κήπου

Τι θέση επιλέγουμε για τη φύτευση της αγγουριάς σε γλάστρα;
Το αγγούρι είναι ένα από τα δημοφιλέστερα λαχανικά που μπορούμε να φυτέψουμε στο μπαλκόνι, σε γλάστρα ή σε ζαρντινιέρα. Η καλλιέργεια αγγουριάς σε γλάστρα είναι σχετικά εύκολη, ακόμα και για όσους ξεκινούν τώρα την ενασχόλησή τους με την κηπουρική. Η αγγουριά χρειάζεται ηλιοφανή θέση και θερμοκρασίες μεταξύ 20-25°C για να αναπτυχθεί. Είναι ευαίσθητη σε χαμηλές θερμοκρασίες, ειδικά της νύχτας, κάτω από 15°C. Τοποθετούμε τη γλάστρα με την αγγουριά σε μπαλκόνι με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό, για να έχουμε καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία. Αποφεύγουμε μπαλκόνι με νότια έκθεση, καθώς έχει πολύ ηλιοφάνεια που στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ταλαιπωρούν τα φυτά. Επίσης, το βορινό μπαλκόνι δεν έχει επαρκή ηλιοφάνεια για την ωρίμανση των καρπών της αγγουριάς, ενώ παράλληλα οι δυνατοί άνεμοι μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην καλλιέργεια. Για τη φύτευση της αγγουριάς σε γλάστρα, επιλέγουμε στρογγυλές γλάστρες, διαμέτρου τουλάχιστον 30 εκατοστών, με τρύπα αποστράγγισης για να φεύγει το νερό. Χρησιμοποιούμε ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά γα τη φύτευση της αγγουριάς ή ανακατεύουμε κομπόστ με άφθονη καλά χωνεμένη κοπριά και αρκετό περλίτη σε αναλογία όγκου 1:1:1.

Πoύ επιλέγουμε να φυτέψουμε το ιμπάτιενς;
Το ιμπάτιενς είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα φυτά στον ελληνικό χώρο, καθώς διακοσμούσε παραδοσιακά τόσο τα παρτέρια όσο και τις γλάστρες στις αυλές των γιαγιάδων μας. Ποώδες ετήσιο φυτό που φυτεύεται στις αρχές της άνοιξης, το ιμπάτιενς εμφανίζει εντυπωσιακά λουλούδια που ανθίζουν από τα τέλη της άνοιξης και η ανθφορία του διαρκεί μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Με καταγωγή από τη Νοτιανατολική Ασία, θα το συναντήσουμε στη χώρα με διάφορες ονομασίες όπως ερωτάκι, έρωτας ή βαλσαμίνη. Το ιμπάτιενς έχει χαρακτηριστικά φύλλα και αναπτυξη που φτάνει ανάλογα την ποικιλία από 30 μέχρι 70 εκατοστά. Υπάρχουν μονόχρωμες αλλά και δίχρωμες ποικιλίες με λουλούδια σε λευκές, ροζ, μοβ, κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις, ποικιλίες με μονά άνθη και πιο χαμηλή ανάπτυξη, όπως επίσης ποικιλίες με διπλά άνθη με πιο ορθωτή ανάπτυξη. Το ερωτάκι προτιμά ημισκιερές θέσεις, καθώς το λουλούδι του είναι σχετικά σε ευαίσθητο στον έντονο μεσημερινο ήλιο του καλοκαιριού και στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Επιλέγουμε δυτική ή ανατολική έκθεση για τη γλάστρα μας αν φυτέψουμε το ερωτάκι στο μπαλκόνι, ενώ παράλληλα είναι απαραίτητο να το προφυλάξουμε από τους δυνατούς ανέμους.

Θα μου πείτε μου λίγες συμβουλές για το φυτό τζενεράλι;
mistikakipou-generali-frontida-370x220 - CopyΤο τζενεράλι είναι ετήσιο φυτό, ένα είδος μαργαρίτας που μας χαρίζει πολλά λουλούδια μέσα στην άνοιξη και το καλοκαίρι. Με γρήγορη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος 30-50 εκατοστών, το τζενεράλι διαθέτει συμπαγές φύλλωμα και σχηματίζει εντυπωσιακή πυκνή ανθοφορία σε σφαιρικό σχήμα με διάφορα χρώματα, από λευκό, κρεμ, κίτρινο, ροζ και μοβ μέχρι κόκκινο, φούξια, γαλάζιο και μπλε. Το τζενεράλι αποτελεί μία ξεχωριστή επιλογή για φύτευση σε παρτέρι στον κήπο, μπορούμε ωστόσο να απολαύσουμε την πλούσια ανθοφορία του και σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Το τζενεράλι είναι ένα σχετικά ευαίσθητο φυτό που προτιμά ημισκιερές θέσεις για να αναπτυχθεί και να μας χαρίσει πλούσια ανθοφορία. Είναι αρκετά ευαίσθητο τόσο στην έντονη ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, καθώς και στα πρώτα κρύα του χειμώνα. Χρειάζεται αρκετά γόνιμο χώμα, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικα που να συγκρατεί σχετικά την υγρασία. Για να φυτέψουμε το τζενεράλι σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας, χρησιμοποιούμε εμπλουτισμένο φυτόχωμα υψηλής ποιότητας και επιλέγουμε σημεία με δυτική ή ανατολική έκθεση για να προφυλάξουμε το φυτό από την έντονη ηλιοφάνεια και τους δυνατούς ανέμους.

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.