Μουσείο Τυπογραφείας

Τα μυστικά του κήπου

Ποια λουλoύδια καλλωπιστικών φυτών μπορούν να φαγωθούν;
Τα λουλούδια αρκετών φυτών εκτός από το να διακοσμούν και να ομορφαίνουν τους κήπους και τα μπαλκόνια μας, μπορούν να αποτελέσουν μία άριστη πρώτη ύλη στο πιάτο μας.  Aς ξεκινήσουμε από τα πέταλα της εκατοντάφυλλης τριανταφυλλιάς που χρησιμοποιείται για το περίφημο γλυκό του κουταλιού. Επίσης, τα φύλλα και τα άνθη του ιβίσκου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ρόφημα καθώς και για τη δημιουργία υπέροχων σαλατών ενώ ο πανσές με τη μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων των λουλουδιών χρησιμοποιείται για την διακόσμηση ξεχωριστών συνταγών μσγειρικής από τους σεφ. Το λουλούδι της τουλίπας αποτελεί εξαιρετική πρώτη ύλη στις σαλάτες καθώς και σε πολλές συνταγές μαγειρικής με κοτόπουλο. H καλεντούλα με τη σχετικά πικάντικη και πιπεράτη γεύση του λουλουδιού της και τα διάφορα χρώματα των πετάλων της, χρησιμοποιείται για ζυμαρικά, για σαλάτες και για σούπες ενώ απότα λουλούδια της πρίμουλας παρασκευάζεται μια ιδιαίτερης μαρμελάδα καθώς και ποτά λικέρ. Άλλα εδώδιμα άνθη γνωστών καλλωπιστικών φυτών είναι η βιολέτα, το γεράνι, ο κατιφές, η πασχαλιά, το γιασεμί, το αγιόκλημα, το άλυσσο, το χρυσάνθεμο, ο υάκινθος και η γλαδιόλα.

mistikakipou-pasxaliaΣε τι συνθήκες ευδοκιμεί η πασχαλιά;
Η πασχαλιά, όπως δηλώνει και το όνομά της, είναι το καλλωπιστικό φυτό που έχει συνδεθεί με τη γιορτή του Πάσχα. Φυλλοβόλος θάμνος, με ύψος που φτάνει μέχρι τα τέσσερα μέτρα, η πασχαλιά δίνει την εντυπωσιακή ανθοφορία της για 20-30 μέρες, στα τέλη της άνοιξης, κοντά στην περιόδο του Πάσχα. Η πασχαλιά ξεχωρίζει τόσο για τα καρδιόσχημα βαθυπράσινα φύλλα, αλλά κυρίως για τα πολύ αρωματικά άνθη της, σε αποχρώσεις από λευκό και απαλό κίτρινο μέχρι βαθύ μωβ. Με καταγωγή από την περιοχή των Βαλκανίων, η πασχαλιά έχει εγκλιματιστεί και διαδοθεί τόσο στην βόρεια και δυτική Ευρώπη, καθώς και στη Βόρεια Αμερική. Η πασχαλιά δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και ευδοκιμεί σε έδαφος μέσης σύστασης, ακόμη και σε ξηρό, αρκεί να στραγγίζει ικανοποιητικά. Κατάλληλη εποχή φύτευσης της πασχαλιάς είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Επιλέγουμε ηλιόλουστη θέση για την πασχαλιά, καθώς χρειάζεται αρκετό χώρο με επαρκή αερισμό, ώστε να μπορέσει να αναπτύξει ικανοποιητικά την ανθοφορία της.

mistikakipou-euphorbia-agathi-tou-xristouΔώστε μας συμβουλές για το αγκάθι του Χριστού
Η ευφόρμπια, γνωστότερη ως το «αγκάθι του Χριστού», είναι ένα πανέμορφο κακτοειδές παχύφυτο που φέρει πολλά αγκάθια και χαρακτηριστικά μικρά λουλούδια σε διάφορα χρώματα. Τα κόκκινα λουλούδια είναι τα πιο συνηθισμένα και υπάρχουν ακόμα ποικιλίες ευφόρμπιας με κίτρινα, λευκά, πράσινα, ροζ, πορτοκαλί αλλά και δίχρωμα άνθη. Η ευφόρμπια παρόλο που έχει καταγωγή από την Μαδαγασκάρη, εισήχθη στην Μέση Ανατολή από τους αρχαίους χρόνους και ο μύθος την συνδέει με το αγκάθινο στεφάνι του Χριστού.
Επιλέγουμε θέση ηλιόλουστη, φωτεινή και ζεστή για την ευφόρμπια, είτε τη μεταφυτέψουμε σε γλάστρα, είτε σε ένα βραχόκηπο. Η ευφόρμπια ευδοκιμεί και σε εσωτερικούς χώρους με καλό αερισμό, καθώς δεν αντιμετωπίζει πρόTβλημα με την ξηρή ατμόσφαιρα. Αντίθετα, είναι αρκετά ευαίσθητη σε χαμηλές θερμοκρασίες και στους δυνατούς βοριάδες. Η ευφόρμπια θέλει αμμώδες έδαφος με καλή αποστράγγιση ή φυτόχωμα ειδικό για κάκτους και παχύφυτα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

φωτό: Μιχάλης Κουλιέρης

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.