Μουσείο Τυπογραφείας

Τα μυστικά του κήπου

Τι συνθηκες θέλει η καλλιέργεια της πιπεριάς;
Φυτεύουμε τα νεαρά φυτά πιπεριάς μετά τα μέσα Απριλίου, όταν θα έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες τόσο οι ημερήσιες όσο και οι νυχτερινές. Η πιπεριά αγαπά το ζεστό περιβάλλον και είναι σχετικά ευαίσθητη στους ανέμους και στο κρύο. Η νυχτερινή πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση στα πάνω φύλλα της πιπεριάς και να εμφανίσουν ένα χαρακτηριστικό καρούλιασμα. Φυτεύουμε τα φυτά πιπεριάς σε κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης περίπου 50 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 80–100 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Αυτό βοηθά στον καλύτερο αερισμό, στην ανάπτυξη λιγότερων μυκητολογικών και εντομολογικών ασθενειών, καθώς και την βελτίωση της παραγωγής. Η πιπεριά χρειάζεται τακτικό πότισμα, 2 φορές τη βδομάδα ενώ κατα τους καλοκαιρινούς μήνες θα χρειαστέ πότισμα κάθε 2 μέρες. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κατά την διάρκεια της ανθοφορίας, η έλλειψη νερού μπορεί να προκαλέσει πτώση των ανθέων της πιπεριάς και να οδηγήσει σε μειωμένη καρποφορία. Πριν τη μεταφύτευση των φυτών της πιπεριάς, ενσωματώνουμε οργανική ουσία μέσα στους λάκους φύτευσης, είτε σε μορφή κομπόστ, είτε σε μορφή καλά χωνεμένης κοπριάς καθώς και βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο και ασβέστιο.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη φύτευση της μελιτζάνας;
mistikakipou-melitzana_kalliergeia-370x220Η μελιτζάνα είναι πιο θερμόφιλη καλλιέργεια από την ντομάτα και την πιπεριά και πολύ πιο ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες. Γι’ αυτό φροντίζουμε να τη φυτέψουμε από τον Απρίλιο και μετά, την περίοδο που η θερμοκρασία έχει ανέβει αισθητά. Η μελιτζάνα ευδοκιμεί σε αφράτα γόνιμα εδάφη που διαθέτουν καλή αποστράγγιση. Πριν την φύτευση της μελιτζάνας, αφού οργώσουμε τον κήπο μας, ενσωματώνουμε αρκετή οργανική ουσία μέσα στους λάκκους φύτευσης σε μορφή κομπόστ και καλά χωνεμένης κοπριάς, καθώς και πλήρες βιολογικό λίπασμα.  Κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης είναι 50–60 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 80–120 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Η καλλιέργεια της μελιτζάνας απαιτεί τακτικό πότισμα με το σύστημα των σταγόνων. Κατά την διάρκεια της ανθοφορίας της μελιτζάνας, η έλλειψη νερού μπορεί να προκαλέσει πτώση των ανθέων. Επίσης, κατά την καρποφορία της μελιτζάνας, χρειάζεται συνεχές πότισμα, ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, για να αποφύγουμε τον σχηματισμό καρπών με πικρή γεύση.

Τι συνθήκες θέλει η βιολέτα για να ανθίσει;
mistikakipou-violeta-frontida-370x220Μόλις μυρίσουμε το γλυκό άρωμα που μοσχοβολά από τις βιολέτες, νιώθουμε πως μας πλημμυρίζει η άνοιξη. Η βιολέτα, που τη συναντάμε επίσης με το όνομα μενεξές ή κατημέρι, είναι ένα υπέροχο ετήσιο ανοιξιάτικο λουλούδι με χαμηλή ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος τα 30-50 εκατοστά. Ξεχωρίζει για τα χαρακτηριστικά στενόμακρα γκριζοπράσινα φύλλα της και τα εντυπωσιακά αρωματικά άνθη σε αποχρώσεις του λευκού, του κίτρινου, του ροζ, του μωβ και του κόκκινου. Μπορούμε να κόψουμε τα λουλούδια της για να τα βάλουμε σε βάζο και να απολαύσουμε το άρωμα τους για αρκετές μέρες ακόμα. Η βιολέτα ευδοκιμεί σε ηλιοφανείς θέσεις την περίοδο της άνοιξης, αν και ζορίζεται κάπως τους ζεστούς καλοκαρινούς μήνες και ειδικά σε περιόδους καύσωνα. Όταν φυτεύεται σε ημισκιερές θέσεις παρουσιάζει μικρότερη ανθοφορία. Η βιολέτα προτιμάει τα πλούσια και γόνιμα εδάφη  ενώ παράλληλα είναι αρκετά ανθεκτική για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές. Βέβαια, η βιολέτα είναι ευαίσθητη στην παγωνιά και τους ανέμους και ξεραίνεται με τα πρώτα κρύα του χειμώνα.

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.