Μουσείο Τυπογραφείας

Tα Μυστικά του Κήπου

mistikakipou-lipansielias-370x220Ποια είναι τα βασικά θρεπτικά στοιχεία για τη λίπανση της ελιάς;
H λίπανση της ελιάς γίνεται κυρίως με προσθήκη του κατάλληλου λιπάσματος στο έδαφος και συμπληρωματικά με διαφυλλικό ψεκασμό στο φύλλωμα των ελαιοδέντρων. Απαιτεί σε ετήσια βάση σημαντική ποσότητα αζώτου που προσφέρει βλαστική ανάπτυξη των ελαιόδεντρων, αύξηση της χλωροφύλλης και βελτίωση της ικανότητας να αφομειώνει άλλα στοιχεία. Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα αζώτου στις ελιές δημιουργεί πολλούς ανεπιθύμητους λαίμαργους βλαστούς, καθώς και ευαισθησία σε παγετούς και μυκητολογικές ασθένειες. Το κάλιο είναι απαιραίτητο στοιχείο για τη λίπανση της ελιάς που πρέπει να διατίθεται σε σημαντική ποσότητα για να έχουμε καλή καρποφορία, υψηλή παραγωγή, αύξηση της ελαιοπεριεκτικότητας καθώς και αντοχή σε μυκητολογικές ασθένειες και παγετό. Συμπληρωματικά, η καλλιέργεια της ελιάς απαιτεί μικρότερες ποσότητες φώσφορου που επηρεάζει την ανθοφορία και την καρπόδεση του ελαιόδεντρου και φαίνεται να επιταχύνει και την ωρίμανση του καρπού. Η λίπανση της ελιάς με βόριο είναι αναγκαία, καθώς το βόριο αποτελεί κρίσιμο ιχνοστοιχείο για την ανθοφορία και την καρπόδεση της ελιάς που σχετίζεται με την εμφάνιση της παρενιαυτοφορίας.

Τι περιλαμβάνει το κλάδεμα της αμυγδαλιάς;
mistikakipou-kladema-amigdalias-370x220Οι αμυγδαλιές πρέπει να κλαδεύονται κάθε χρόνο την περίοδο Νοεμβρίου-Ιανουαρίου ακόμα κι αν πολλές φορές έχουν ξεκινίσει να ανθίζουν. To κλάδεμα καρποφορίας που αποσκοπεί στην ανανέωση του καρποφόρου ξύλου και τον σχηματισμό νέων καρποφόρων οργάνων που θα μας χαρίσουν πλούσια παραγωγή καρπών.  Βασικά καρποφόρα όργανα της αμυγδαλιάς είναι οι ροζέτες στη νέα βλάστηση και οι μικροί βλαστοί της προηγούμενης χρονιάς. Το κλάδεμα καρποφορίας της αμυγδαλιάς πρέπει καταρχήν να διευκολύνει τη συγκομιδή των καρπών από τον καλλιεργητή, αποτρέποντας την μεγάλη ανάπτυξη του δέντρου σε ύψος. Περιλαμβάνει το κόψιμο παλαιότερων κλαδιών, την απομάκρυνση των ξερών ή προσβεβλημένων από ασθένειες βλαστών καθώς και την αφαίρεση των λαίμαργων βλαστών. Ειδικά για τις ποικιλίες αμυγδαλιάς που καρποφορούν περισσότερο σε ετήσιους βλαστούς (ροζέτες) και συνήθως παρενιαυτοφορούν (έχουν δηλαδή μειωμένη παραγωγή κάθε δεύτερο χρόνο), το κλάδεμα καρποφορίας πρέπει να συμβάλλει στην παραγωγή νέας βλάστησης και την αφαίρεση των παλιών καρποφόρων οργάνων.

Tι συνθήκες προτιμούν τα φυτά εσωτερικού χώρου;
mistikakipou-frontida_fiton-esoterikou-xorou-370x220Τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν είναι τόσο ευαίσθητα όσο νομίζουμε αρκεί να τους βρούμε την κατάλληλη θέση. Όπως όλα τα φυτά έτσι και αυτά χρειάζονται φως, γι’ αυτό τα τοποθετούμε σχετικά κοντά σε παράθυρα, φροντίζοντας να μην δέχονται τις απευθείας ακτίνες του ήλιου που μπορούν να τους προκαλέσουν εγκαύματα στα φύλλα. Αν το σπίτι ή το γραφείο μας δεν είναι τόσο φωτεινό, μπορούμε να επιλέξουμε φυτά όπως ο ζαμιοκούλκας, το σπαθίφυλλο και η σανσιβέρια που έχουν την ικανότητα να επιβιώνουν και να ανθίζουν ακόμα και σε χώρους με λίγο φως. Τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι ευαίσθητα στην παγωμένη ατμόσφαιρα (και σε θερμοκρασίες κάτω από 10°C), γι’ αυτό καλό είναι να μην έρχονται σε επαφή με τα παγωμένα τζάμια την περίοδο του χειμώνα. Γενικότερα, προτιμάμε σημεία με καλό αερισμό και μέτρια υγρασία, μακριά από θερμαντικά σώματα όπως το καλοριφέρ και το τζάκι.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.