Μουσείο Τυπογραφείας

Tα Μυστικά του Κήπου…

1Πώς να συντηρήσω τα κομμένα μου λουλούδια στο βάζο για να κρατάνε περισσότερο;
Σ υμβουλές σας αραδιάζω, για λουλούδια μες στο βάζο! Συγκεκριμένα, κόβετε τα λουλούδια λοξά δυο εκατοστά κάτω στη βάση του ανθοφόρου βλαστού για να μπορούν να απορροφήσουν νερό. Κόβετε τα λουλούδια μέσα σε μία λεκάνη με νερό ώστε τα λουλούδια σας να έρθουν σε επαφή με τον αέρα όσο το δυνατόν λιγότερο και αφαιρείτε τα κάτω φύλλα των ανθοφόρων βλαστών.Προσθέτετε στο νερό για θρεπτικό διάλυμα: μισή ασπιρίνη ή λίγη γκαζόζα ή λίγες σταγόνες λεμονιού μαζί με μισό κουταλάκι ζάχαρη. Αφαιρέστε μαραμένα λουλούδια και άνθη πριν πέσουν και σαπίσουν μέσα στο νερό. Αλλάζετε το νερό κάθε δύο μέρες, και κόβετε ξανά τα λουλούδια ένα εκατοστό πάνω από την προηγούμενη τομή. Τέλος, τοποθετείστε το βάζο με τα λουλούδια σε φωτεινό μέρος αλλά να μην το κτυπά  απευθείας ο ήλιος,  μακριά από καλοριφέρ και τζάκι καθώς και από ρεύματα, γιατί τα άνθη ταλαιπωρούνται και μαραίνονται πιο γρήγορα.

2Μου αρέσει ο δυόσμος και θέλω να καλλιεργήσω σε γλάστρα. Τι θα μου λέγατε;
Στα πέρατα του κόσμου, με άρωμα του δυόσμου! Ο δυόσμος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αρωματικά φυτά της μεσογείου, είναι ένα πολυετές φυτό με βλαστούς τετράγωνους και πολύ αρωματικά φύλλα. Καταλληλότερη περίοδος φύτευσης θεωρείται το φθινόπωρο και η άνοιξη οπότε και οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές για την επιτυχημένη και γρηγορότερη έκπτυξη των βλαστών και των ριζωμάτων. Δεν αντιμετωπίζει σοβαρές προσβολές από ασθένειες, εάν όμως διαπιστωθεί οποιαδήποτε προσβολή τότε εύκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα μίγμα. Χρειάζεται αρκετό πότισμα και απαιτεί ηλιόλουστες περιοχές για την παραγωγή των αιθέριων ελαίων, αλλά και η μερική σκίαση θα το βοηθήσει. Οσον αφορά την λίπανση, η προσθήκη κοπριάς πριν τη φύτευση θα βοηθήσει στην καλή και γρήγορη ριζοβολία των μοσχευμάτων. Τα φρέσκα φύλλα του δυόσμου χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, ενώ τα ξηρά φύλλα χρησιμοποιούνται συνήθως για την παρασκευή αφεψημάτων.  Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται κυρίως με ριζώματα και φυτεύεται κατευθείαν. Προτιμάει ελαφριά εδάφη, ελαφρώς όξινα αν και μπορεί να αναπτυχθεί πολύ καλά και σε βαριά εδάφη.

3Θέλω να φυτέψω σπόρους ρόκα στο μπαλκόνι μου για να τη βάζω στις σαλάτες μου. Τι πρέπει να κάνω;
Ρόκα στη γλάστρα, κι οι σαλάτες φτάνουν τ’ άστρα! Διαλέξτε μια ρηχή πλατειά γλάστρα για να έχετε μεγάλη επιφάνεια σποράς και γεμίστε τη με καλής ποιότητας χώμα, ανακατεμένο με κόμποστ. Ρίξτε τους σπόρους πάνω στην επιφάνεια του εδάφους σαν να πασπαλίζετε με αυτούς το έδαφος και απλώστε από πάνω τους μια λεπτή στρώση χώματος. Πιέστε ελαφρά με τις παλάμες σας για να γίνει η επιφάνεια επίπεδη και ποτίστε προσεκτικά (ιδανικά με ψεκασμό) για να μην παρασύρετε το χώμα και ξεσκεπάσετε τους σπόρους. Όταν σκάσουν τα φύτρα, αραιώστε τα ώστε να απέχει το ένα από το άλλο 12 – 15 εκ. Ποτίζετε όσο συχνά χρειάζεται για να παραμένει το χώμα νωπό κι όχι πολύ υγρό. Ειδικά στο στάδιο του φυτρώματος το χώμα δεν πρέπει να ξεραθεί. Όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες φροντίζετε να ποτίζετε τακτικά τα φυτά και να τα μεταφέρετε σε μερική σκιά. Συγκομίζετε τρυφερά φύλλα όταν έχουν ικανοποιητικό μέγεθος και είναι ακόμα τρυφερά και τραγανά. Κόβετε τα φύλλα με ψαλίδι από χαμηλά για να δώσετε την ευκαιρία στο φυτό να ξαναφυτρώσει.

4Τι λουλούδι να χαρίσω στην κόρη μου, την Ασημένια, για να φυτέψει στο μπαλκόνι και να αναρριχηθεί;
Μικρή μου Ασημένια, φύτεψε μια διπλαδένια! Η διπλαδένια ή βραζιλιάνικο γιασεμί είναι ένα από τα πιο όμορφα αειθαλή αναρριχώμενα φυτά που ανθίζει από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο. Στο κέντρο του άνθους της ο μίσχος της έχει βαθύ κίτρινο χρώμα και εξωτερικά τις βρίσκουμε σε κόκκινο, φούξια, ροζ και λευκό. Εχουν σχήμα τρομπέτας και οι άκρες τους κυρτώνουν ελαφρά προς τα έξω. Τα φύλλα της είναι μακρόστενα πράσινα και πολύ λαμπερά. Είναι φυτό κατάλληλο για τις βεράντες και τα μπαλκόνια, εκτός από αναρριχώμενο μπορεί να φυτευτεί και σε γλάστρες με τα φύλλα της να κρέμονται προς τα έξω, δημιουργώντας μια εξαιρετική σύνθεση. Σαν αναρριχώμενο φυτό μπορεί να φυτευτεί δίπλα σε πέργκολα, αλλά δείχνει εξίσου όμορφη και σαν θάμνος. Θέλει αρκετό πότισμα όταν βρίσκεται σε γλάστρα με καλή αποστράγγιση, αλλά εντυπωσιακή είναι η ανάπτυξή της αν φυτευτεί στο έδαφος. Προτιμάει τα σκιερά μέρη γιατί ο καλοκαιρινός ήλιος δεν την ευνοεί ιδιαίτερα. Μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα αναρριχώμενα φυτά όπως την Στεφανωτή και το Ριγχόσπερμα.

5Θέλω να φυτέψω ένα αναρριχητικό στο παραθαλάσσιο εξοχικό μου. Τι προτείνετε;
Ρυγχόσπερμα θαυμάσια και στα παραθαλάσσια! Το ρυγχόσπερμα είναι ένα όμορφο, αειθαλή αναρριχητικό φυτό από την Kίνα με ξυλώδεις περιελισσόμενους βλαστούς, δερματώδη, πράσινα γυαλιστερά φύλλα, που μπορούν να δημιουργήσουν μια ωραία πυκνή βλάστηση, μέχρι και τα 9 μέτρα ύψος. Tα αρωματικά άνθη του, μοιάζουν με μικρά αστέρια και εμφανίζονται σε μπουκετάκια από Mάιο μέχρι και τον Iούνιο. Eίναι αρκετά ανθεκτικό φυτό και αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες, ημισκιασμένες, παραθαλάσσιες περιοχές μέχρι και σε βόρεια κλίματα. Θέλει τακτικό πότισμα και λίπανση 2-3 φορές τον χρόνο. Αναπτύσσεται πολύ γρήγορα όπου κατά τον Mάρτιο αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα κλαδιά, που θα φέρουν τα άνθη. Προσφύεται σε κιγκλιδώματα, πλαίσια, στέγαστρα, πέργκολες, τοίχους κτλ, αλλά μπορεί να καλλιεργηθεί και ως κρεμοκλαδές ή για εδαφοκάλυψη. Κλαδεύεται οποιαδήποτε εποχή.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.