Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Τώρα με τις βροχές, τι να κάνω για τα σαλιγκάρια;
Οι κυριότερες μέθοδοι οικολογικής και βιολογικής αντιμετώπισης των σαλιγκαριών στον κήπο μας είναι οι εξής:
– Η μέθοδος της μπύρας
. Τοποθετήσετε άδεια κεσεδάκια από γιαούρτι, τα οποία παραχώνετε στο χώμα ώστε το χείλος τους να είναι στο ίδιο επίπεδο με το έδαφος. Προσθέστε μπύρα και τοποθετήστε σε μικρή απόσταση από τα φυτά κομμένα μαρουλόφυλλα για να ολοκληρωθεί το δόλωμα των σαλιγκαριών. Τα σαλιγκάρια προσελκύονται από τις χημικές αναθυμιάσεις που απελευθερώνονται μετά από τη διαδικασία της ζύμωσης κι έτσι πολύ σύντομα θα συλλέγετε τους ανεπιθύμητους επισκέπτες του κήπου σας.
– Η μέθοδος της στάχτης
Αξιοποιείστε τη στάχτη από το τζάκι και την ψησταριά σας και τοποθετείστε την γύρω από τα φυτά του κήπου σας. Έτσι θα δημιουργήσετε ένα φυσικό «τείχος» το οποίο θα εμποδίσει τα σαλιγκάρια να προχωρήσουν στα φυτά σας. Βέβαια, με τη βροχή απομακρύνεται σταδιακά η στάχτη οπότε θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε συχνά την εφαρμογή αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα σαλιγκάρια.
– Η μέθοδος του φωσφορικού σίδηρου
Χρησιμοποιείστε οικολογικό λίπασμα φωσφορικού σίδηρου και τοποθετείστε το περιφερειακά γύρω από τα λαχανικά σας για να αντιμετωπίσετε τα σαλιγκάρια αποτελεσματικά. Παράλληλα, ενισχύετε τα φυτά σας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Τον φωσφορικό σίδηρο μπορείτε να τον προμηθευτείτε από εξειδικευμένα γεωπονικά καταστήματα.

μπροκολοΤι ποικιλία να διαλέξω μπρόκολο για να φυτέψω;
Το μπρόκολο είναι ένα από τα αγαπημένα, πολύ νόστιμα και θρεπτικά χειμερινά λαχανικά που μπορούμε να φυτέψουμε το φθινόπωρο. Το μπρόκολο είναι διετές φυτό το οποίο καλλιεργείται ως ετήσιο, όπως άλλωστε και το κουνουπίδι με το οποίο μοιάζει αρκετά και έχουν και παρόμοιο τρόπο καλλιέργειας. Αυτό που τρώμε ως μπρόκολο είναι οι ταξιανθίες του φυτού που μαζί με τους υπανάπτυκτους οφθαλμούς σχηματίζουν την εδώδιμη ανθοκεφαλή. Για τους ερασιτέχνες καλλιεργητές, προτιμούμε τις ποικιλίες μπρόκολου με παραπούλια, καθώς κατά τη συγκομιδή δίνουν την κεντρική ανθοκεφαλή, ενώ μετά την αφαίρεση της δίνεται η δυνατότητα στην ανάπτυξη 3-4 πλευρικών ανθοκεφαλών οι οποίες βέβαια είναι μικρότερες σε μέγεθος. Αντίθετα, οι επαγγελματίες καλλιεργητές συνήθως επιλέγουν ποικιλίες μπρόκολου που δίνουν μία μόνο μεγάλη ανθοκεφαλή γιατί προτιμούν μια πιο συγκεντρωμένη και μεγαλύτερη παραγωγή. Yπάρχουν, επίσης, ποικιλίες με μωβ κεφαλές, εκτός από πράσινες, που είναι ανθεκτικότερες σε διακυμάνσεις θερμοκρασιών. Κατά τη μεταφύτευση, τα μπρόκολα φυτεύονται σε σειρές που απέχουν μεταξύ τους 70-80 εκατοστά ενώ η απόσταση μεταξύ των φυτών είναι 40-50 εκατοστά. Η μεταφύτευση του μπρόκολου γίνεται από τις αρχές Αυγούστου μέχρι τα τέλη Οκτώβρη ανάλογα την ποικιλία και τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής φύτευσης.

κυκλαμινοΤι φυτό να φυτέψω αυτή την εποχή στις ζαρντινιέρες μου;
Το κυκλάμινο είναι αγαπημένο πολυετές ποώδες φυτό με άνθη που εμφανίζονται από τα μέσα του φθινοπώρου έως και τα τέλη της άνοιξης σε ροζ, μωβ, κόκκινο και λευκό χρώμα, ενώ υπάρχουν και κυκλάμινα με δίχρωμα άνθη. Ιδανικό φυτό για να φυτέψουμε σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, σε μπαλκόνια και αυλές, σε κήπους και σε πάρκα για να μας χαρίσει την πλούσια ανθοφορία του. Επιλέγουμε να φυτέψουμε το κυκλάμινο σε ρηχές γλάστρες και ζαρντινιέρες προσθέτοντας γόνιμο φυτόχωμα που εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση. Το κυκλάμινο ευδοκιμεί σε δροσερό περιβάλλον, σε σκιερές και ημισκιερές θέσεις, προστατευμένες από τους ανέμους και την έντονη ηλιοφάνεια. Αν θέλουμε πάλι να το κρατήσουμε μέσα στο σπίτι, εξασφαλίζουμε καλά φωτισμένο και αεριζόμενο χώρο, μακριά από θερμαντικά σώματα, ενώ τα βράδια καλό είναι να το μεταφέρουμε έξω στο μπαλκόνι. Αν φυτέψουμε τα κυκλάμινα σε κήπο, μπορούμε να τα φυτέψουμε γύρω από τις ρίζες αειθαλών δένδρων ή θάμνων όπου εξασφαλίζουμε δροσερό περιβάλλον.

ζαμιοκουλκαςΤι καλλωπιστικό να βάλω σε ένα σκοτεινό σημείο του γραφείου μου;
Ο ζαμιοκούλκας είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φυτά εσωτερικού χώρου που συναντάμε σε μοντέρνα σαλόνια σπιτιών, σε επαγγελματικούς χώρους και σε γραφεία. Ο ζαμιόκουλκας είναι φυτό που είναι ανθεκτικό και σε πιο σκοτεινούς εσωτερικούς χώρους και αυτός είναι ένας από τους λόγους που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Κατάγεται από τα τροπικά δάση της Αφρικής κι εντυπωσιάζει για τα βαθυπράσινα γυαλιστερά φύλλα του, που ξεκινούν από τα ριζώματά του. Ο ζαμιοκούλκας χαρακτηρίζεται από βραδύ ρυθμό ανάπτυξης και το ύψος του μπορεί να υπερβεί και το ένα μέτρο.Ο ζαμιοκούλκας προτιμά φωτεινό χώρο μέσα στο σπίτι, προσέχουμε ωστόσο να μην τον χτυπά απευθείας ο ήλιος γιατί μπορεί να εμφανίσει εγκαύματα στο φύλλωμα του. ς. Καλό είναι να τον τοποθετούμε μακριά από θερμαντικά σώματα, όπως τζάκι, καλοριφέρ και σόμπα. Ο ζαμιόκουλκας αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμοκρασίες από 18-26 βαθμούς Κελσίου και δυσκολεύεται όταν η θερμοκρασία πέσει αρκετά κάτω από τους 15°C.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα