Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tα Μυστικά του Κήπου…

Θα μου δώσετε λίγες συμβουλές για τη μέντα στο μπαλκόνι μου;
Η μέντα φυτεύεται πολύ εύκολα σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, στην αυλή και στο μπαλκόνι μας ενώ μπορούμε να τη φυτέψουμε και σε κήπο, σε συστάδες, ή σε βραχόκηπους μαζί με άλλα αρωματικά φυτά. Η μέντα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος, αρκεί να της εξασφαλίζεται σχετική υγρασία και καλή αποστράγγιση. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες και ημισκιερές περιοχές, όπου τα φύλλα της και τα άνθη της θα μας χαρίσουν υψηλή περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια. Αν τη φυτέψουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας, αναπτύσσεται καλύτερα σε ημισκιερές θέσεις, ενώ θα πρέπει να την τοποθετούμε σε προφυλαγμένη θέση καθώς δεν είναι ανθεκτική σε βοριάδες και στην παγωνιά του χειμώνα. Η μέντα θέλει συχνό πότισμα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και αν βρίσκεται σε έντονα ηλιόλουστες θέσεις για πολλές ώρες. Αν η μέντα είναι φυτεμένη σε γλάστρα στο μπαλκόνι, ποτίζουμε κάθε 2-3 μέρες μόλις στεγνώνει το χώμα της. Σχετικά με τη λίπανση, η μέντα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Αρκεί η προσθήκη μικρής ποσότητας βιολογικού λιπάσματος αζώτου ή ενσωμάτωση καλοχωνεμένης κοπριάς, μια φορά το μήνα, κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου.

φραουλεςΤι να προσέξω στις φράουλές μου για να δώσουν πολλούς καρπούς;
Η φράουλα είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα που φυτεύουμε το καλοκαίρι στον κήπο μας. Μπορεί να φυτευτεί με ευκολία στο μπαλκόνι, σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, καθώς και στο έδαφος για να μας χαρίσει λαχταριστούς πεντανόστιμους καρπούς. Οι φράουλες διαθέτουν ρηχό ριζικό σύστημα και απορροφούν μόνο το επιφανειακό νερό. Ειδικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, οι φράουλες θα πρέπει να ποτίζονται κάθε μέρα. Αν τα φυτά σας έχουν πολύ μικρά φύλλα ή δεν παράγουν πολλές φράουλες μπορεί να είναι ένδειξη έλλειψης νερού. Κατά το πότισμα, σε ώρες έντονης ηλιοφάνειας και ζέστης, μην βρέχετε το φύλλωμα της φραουλιάς γιατί δημιουργούνται εγκαύματα. Ενσωματώστε πλήρες βιολογικό λίπασμα κατά τη φύτευση της φραουλιάς για την πρώτη ανάπτυξη της φράουλας. Στη συνέχεια, είναι αναγκαίο να προσθέτετε βιολογικό λίπασμα καλίου κάθε 20-30 μέρες, ώστε οι φράουλες να αποκτήσουν καλή παραγωγή, ικανοποιητικό μέγεθος και γλυκιά γεύση.

ινδικο φουλιΣε τι συνθήκες ευδοκιμεί το ινδικό φούλι;
H πλουμέρια ή το ινδικό φούλι είναι ένα μικρό καλλωπιστικό δέντρο με εντυπωσιακά λευκοκίτρινα αρωματικά άνθη. Στον ελληνικό χώρο, είναι πολύ διαδεδομένο σε νότιες περιοχές όπως η Ρόδος, η Κως και η Κρήτη. Το συναντάμε και με την ονομασία ινδικό φούλι, αιγυπτιακό φούλι, ροδίτικο φούλι και φραντζιπάνι. Τα λουλούδια της πλουμέριας, βρίσκονται κατά ομάδες στις άκρες των κλαδιών και αποτελούνται από πέντε χαρακτηριστικά βελούδινα πέταλα. Φυτέψετε την πλουμέρια στην αυλή ή στον κήπο σας για να απολαμβάνετε τη σκιά της και το μεθυστικό άρωμα της κάθε φορά που θα περνάτε από δίπλα της. Η πλουμέρια είναι φυτό που ευδοκιμεί στα τροπικά και τα υποτροπικά κλίματα. Αγαπάει πολύ τη ζέστη και την άφθονη υγρασία στην ατμόσφαιρα. Χρειάζεται απευθείας ηλιακό φως για αρκετές ώρες την ημέρα για να μας χαρίσει την πλούσια και ευωδιαστή ανθοφορία της. Δεν είναι καθόλου ανθεκτική στο κρύο και όταν η θερμοκρασία πλησιάσει στους μηδέν βαθμούς Κελσίου, μπορεί να ξεραθεί λόγω παγετού. Χρειάζεται πλούσιο και γόνιμο έδαφος με πολύ καλή αποστράγγιση για να φυτευτεί. Όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, η ανάπτυξή της πλουμέριας είναι πολύ γρήγορη και μπαίνει ταχύτατα σε ανθοφορία.

καμπια πευκουΠώς θα προλάβω φέτος τις κάμπιες των πεύκων;
Η κάμπια των πεύκων ή πιτυοκάμπη είναι ένα νυκτόβιο πεταλουδάκι που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εχθρούς του πεύκου. Ο βάκιλος Θουριγγίας είναι η πιο διαδεδομένη και αποτελεσματική βιολογική μέθοδος καταπολέμησης της κάμπιας των πεύκων. Όμως, η επέμβαση με τον βάκιλο Θουριγγίας θα πρέπει να γίνει κατά το στάδιο της εκκόλαψη αυγών του εντόμου, δηλαδή κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. Μόνο τότε θα έχουμε αποτελεσματικότητα της επέμβασης, καθώς θα αντιμετωπίσουμε τις νέες κάμπιες που μόλις εκκολάπτονται. Αν καθυστερήσουμε χρονικά την επέμβαση, δεν θα έχουμε επιτυχία μιας και ο βάκιλος δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στις μεγαλόσωμες κάμπιες των πεύκων. Ο ψεκασμός για την καταπολέμηση της κάμπιας των πεύκων πρέπει να καλύψει όλη τη φυλλική επιφάνεια των δένδρων και να γίνει αργά το σούρουπο. Kαθώς οι νεαρές κάμπιες θα βγουν το βράδυ για να τραφούν, θα καταπιούν άμεσα την τοξίνη του βακίλου και μέσα σε λίγες μέρες θα πεθάνουν.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα