Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tα Μυστικά του Κήπου…

Πώς να αντιμετωπίσω με οικολογικό τρόπο την ξυνίδα;


Η ξυνίδα μοιάζει με το τριφύλλι, φέρει κίτρινα άνθη και αποτελεί ένα από πιο διαδεδομένα ζιζάνια στους ελληνικούς αγρούς. Αν και πολλοί νομίζουν ότι είναι γηγενές φυτό της ελληνικής χλωρίδας, η οξαλίδα προέρχεται από την περιοχή του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, στη Νότια Αφρική. Θεωρείται χωροκατακτητικό φυτό που εγκλιματίζεται άμεσα, αναπαράγεται ταχύτατα στο καινούριο περιβάλλον και περιορίζει την ανάπτυξη των γηγενών τα οποία απειλεί με εξαφάνιση. Αυτό οφείλεται στα βολβίδια του ριζικού σύστηματος,καθώς εύκολα επεκτείνεται με νέους βλαστούς, ενώ πολύ δύσκολα ξεριζώνεται. Θα την βρούμε να εξαπλώνεται ανάμεσα από ελιές, πορτοκαλιές και αμπέλια στην Πελοπόννησο, την Κρήτη, στη Στερεά Ελλάδα, στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες.Η αντιμετώπιση της είναι αρκετά δύσκολη καθώς είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό ζιζάνιο στο χωράφι. Μερικοί καλλιεργητές καταφεύγουν στην χρήση χημικών ζιζανιοκτόνων με τις γνωστές επιβαρυντικές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία αλλά και για το περιβάλλον. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος οικολογικής αντιμετώπισης είναι η κοπή της με τη χρήση χλοοκοπτικού μηχανήματος για να περιοριστεί η ανάπτυξη του φυλλώματος. Βέβαια, η καλύτερη οικολογική μέθοδος είναι η χλωρά λίπανση, η καλλιέργεια συγκεκριμένων φυτών σιτηρών και ψυχανθών στον κήπο ή στο χωράφι που ανταγωνίζονται την ανάπτυξη της ξυνίδας στο χώμα. Παράλληλα, η χλωρή λίπανση θα βελτιώσει και τη γονιμότητα του εδάφους.

Τι πρέπει να προσέξω για να φυτέψω τριανταφυλλιές;


Η τριανταφυλλιά είναι, ίσως, το πιο δημοφιλές καλλωπιστικό φυτό που φυτεύουμε στον κήπο ή στη βεράντα μας. Τριανταφυλλιές νάνες, χαμηλής ανάπτυξης, θαμνώδεις, αναρριχώμενες και εδαφοκάλυψης, διαθέσιμες σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχημάτων για να επιλέξουμε. Οι τριανταφυλλιές σε γλάστρα μπορούν να φυτευτούν όλο το χρόνο στον κήπο ή τη βεράντα. Οι γυμνόριζες τριανταφυλλιές, δηλαδή φυτά τα οποία δεν έχουν μπάλα χώματος να καλύπτει τις ρίζες τους, φυτεύονται αργά το φθινόπωρο ως τις αρχές της άνοιξης, δηλαδή την περίοδο που δεν έχουν φύλλα. Για την φύτευση της τριανταφυλλιάς επιλέγουμε ηλιοφανείς θέσεις, καθώς η τριανταφυλλιά αναπτύσσεται καλύτερα όταν φυτεύεται σε μέρη που τα βλέπει όλη τη μέρα ο ήλιος, αν και μπορεί να ευδοκιμήσει και να ανθοφορήσει επαρκώς και σε ημισκιερές. Δύο-τρεις εβδομάδες πριν από τη φύτευση καλό είναι το έδαφος να σκαφτεί σε βάθος 30 – 40 εκατοστών και να εμπλοτιστεί ενσωματώνοντας καλά χωνεμένη κοπριά, κομπόστ ή υψηλής ποιότητας φυτόχωμα.. Επίσης, ο λάκκος φύτευσης που θα ανοίξουμε θα πρέπει να είναι αρκετά μεγαλύτερος από την μπάλα χώματος της τριανταφυλλιάς.

Μπορώ να φυτέψω πετούνιες σε ζαρντινιέρες αυτή την εποχή;


Σε κάθε μπαλκόνι, αυλή, βεράντα και κήπο, οι πετούνιες χαρίζουν την άνοιξη απλόχερα πλούσια ανθοφορία και εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς. Το ύψος της φτάνει τα 20-50 εκατοστά, η βλάστηση της είναι συμπαγής, πλούσια και έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη. Τα σωληνοειδή άνθη της έχουν διάμετρο 10 με 15 εκατοστά και χαρακτηρίζονται από παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινόπωρου. Διαλέξτε νάνες ποικιλίες για να φυτέψετε σε παρτέρια ή έρπουσες ποικιλίες για κρεμαστά καλάθια ή για πολύχρωμη εδαφοκάλυψη.Οι πετούνιες ταιριάζουν απόλυτα στις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας, καθώς απαιτούν μεγάλη ηλιοφάνεια και έχουν μικρές απαιτήσεις σε νερό. Όταν συνυπάρχουν κι άλλα φυτά στη γλάστρα, τις τοποθετούμε στην μπροστινή σειρά για να δέχονται πλούσια ηλιοφάνεια και να χαρίσουν πλούσια ανθοφορία. Σχετικά με το υπόστρωμα ανάπτυξης τους, αν τα φυτέξετε στο έδαφος θέλουν καλοσκαμμένο χώμα και ενσωμάτωση κομπόστ . Αν τα φυτέψετε σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, επιλέξτε πλούσιο και γόνιμο φυτόχωμα και εξασφαλίστε καλή αποστράγγιση, τοποθετετώντας μια στρώση με χαλίκια ή βότσαλα στη βάση της.

 

Τι υλικά να χρησιμοποιήσω για
να φτιάξουμε το κομπόστ;

Για τη δημιουργία κομπόστ, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις κατάλληλες πρώτες ύλες για να επιτύχουμε γρήγορη και αποτελεσματική κομποστοποίηση. Σας παραθέτουμε τις δέκα βασικές κατηγορίες υλικών για να τις αξιοποιήσετε:
1. Φρέσκα φύλλα, κομμένο γρασίδι, αγριόχορτα που δεν έχουν ώριμους σπόρους.
2. Ξερά φύλλα από φυτά, δέντρα και άχυρα.
3. Κλαδιά δένδρων και θάμνων, αρκεί να έχουν τεμαχιστεί.
4. Στάχτη από φυσικό ξύλο και πριονίδια ξύλου μη εμποτισμένα σε χημικά.
5. Φυτικά υπολείμματα κουζίνας, νωπά ή βρασμένα, που να μην περιέχουν λάδια.
6. Φλούδες από λεμόνια και πορτοκάλια, σε μικρές ποσότητες.
7. Τσόφλια από αυγά.
8. Υπολείμματα καφέ και τσαγιού.
9. Φύκια θάλασσας τεμαχισμένα και ξεπλυμένα.
10. Κοπριά από αιγοπρόβατα και βοοειδή σε μικρή ποσότητα.
Αντίθετα, ακατάλληλες πρώτες ύλες για κομποστοποίηση είναι το κρέας και τα κόκαλα, τα ζωικά παράγωγα, δηλαδή τυριά και αβγά, τα ζωικά λίπη, τα φυτικά έλαια, τα μεταλλικά αντικείμενα, τα πλαστικά αντικείμενα και τα γυάλινα αντικείμενα.

ια περισσότερες πληροφορίες και ερωτήσεις για τον κήπο, επισκεφθείτε
την ιστοσελίδα www.mistikakipou.gr που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα